Приключението „Заедно Напред“

Arete Youth

Ще ви разкажа за едно мое приключение... Приключение, което промени живота ми! А именно-първият лагер "Заедно Напред". Научих за тези лагери, още преди цели две години от мои приятели, които са участвали в него и нямах търпение аз да стана част от него. Веднага щом разбрах, че стартират записванията, не се поколебах дали ще участвам, веднага отворих сайта на Младежка фондация „Арете“ и прочетох какви документи ще трябва да изпратя. Попълних формуляра, декларацията, написах есето и изпратих всичко. Бях с наистина високи очаквания от този лагер и затова броях оставащите дни до началото му. Седмица преди това започнах да си оправям багажа и да се вълнувам от предстоящото си преживяване. След дългият път, който изминахме с брат ми, пристигнахме в София, където видях и останалите участници. Тогава започнах да се чудя дали ще се сближа с тези хора, дали ще намеря нови приятели, с които, въпреки че ще имаме различни характери, ще мислим еднакво, в една посока, ще бъдем заедно. Гледах ги отстрани и се чудех дали да се запозная с тях и да направя първата крачка към сближаването ни, какво ще правим заедно цяла седмица и различни други въпроси.

След като всички се качихме в автобуса, с брат ми решихме да седнем на първата седалка. През целия път не говорехме с другите, защото така и не се запознахме с тях. Огледах хората около мен и видях Жени, която също ме погледна и ми се усмихна. Тогава си казах, че искам да се запозная с нея и да се сближим. Когато ни разпределиха по групи, в които трябваше да има по един лидер, разбрах, че тя ще е моя лидер и много се зарадвах. След това всеки участник от отбора ни се представи на останалите. Постепенно се отпуснахме един пред друг и като ги поопознах, видях с колко добри хора ще прекарам седмицата и какъв късмет извадих, че ми се падна този прекрасен лидер-Жени, която ни помогна да се сближим и да станем едно цяло. Правехме всичко заедно, събирахме се  на закуска, обяд и вечеря. Седяхме заедно и обсъждахме перспективите за бъдещето ни и нашите мечти. Тя винаги се интересуваше от нас, подкрепяше ни и ни обичаше! Всеки от екипа на „Арете“ се раздаваше на 100% за нас, всеки ден ни питаха дали е имало някакви проблеми, било то за храната, било то за стаите или обслужването. Всяка лекция ми беше изключително интересна и поучителна. Бях впечатлена от лекторите, които кипяха от енергия и ни зареждаха с нея. Всеки ден, който прекарвах в залата, се вълнувах от предстоящото, заради игрите, които играехме, заради отборните задачи, в които трябваше да се представяме, целящи да ни накарат да излезем от зоната си на комфорт.

Не съм очаквала, че този лагер ще ме изгради като личност и ще промени начина, по който гледам на света, но това се случи. В нашият отбор, на някои от участниците не им беше толкова комфортно да излязат пред останалите и да говорят, както ми беше на мен. Притесняваха се, че можеха да се изложат или да се объркат, но във всеки съществува това притеснение, важното е да се научим да го преодолеем. Исках тези добри хора да не са толкова притеснителни и плахи, защото те имаха потенциал. Преди мислех, че само моите идеи са правилни, и че аз ги правя по най-добрия начин. Когато другите не правеха нещо добре, го правех вместо тях, защото исках всичко да е перфектно, но в този лагер се научих да работя по-добре в екип, да се съобразявам с другите, да изслушвам техните идеи без значение дали са правилни или грешни, важното е всички от екипа да участваме и да бъдем едно цяло...

Затова, в някои моменти реших, че ще е по-добре да се дръпна малко настрани, за да могат и останалите да се изявят, въпреки че бяха по-неуверени. Казах им, че ние сме тук, точно за това-да излезем от зоната си на комфорт и така да разгърнем максималният си потенциал, защото това ще ни изгради като личности и ще ни направи по-успешни. Също така научих повече за историята на ромите и това ме накара да се гордея със своя етнос. Видях млади и ученолюбиви хора за пример, които разбиха стереотипите спрямо нашия народ и вярвам, че силата е в образованието, защото без него ние сме нищо. Без образование, ние няма да сме се изградили като пълноценни граждани на обществото и останалите народи ще продължат да мислят само негативно за нас. Ние трябва да се борим и да бъдем устремени към изпълняването на целите си, тогава определено ще бъдем удовлетворени от крайния резултат! Тогава хората ще видят най-високият ни потенциал и нашите личностни качества, и точно тези лагери ще ни помогнат да сбъднем мечтите си. По време на лагера в Банско не очаквах да видя толкова ентусиазирани, любознателни и добри хора на едно място и не вярвах, че само за седем дни, ще се сближа с тях толкова много и че ще имам усещането, че се познаваме от години. Станах най-близка с Богомила, която винаги ме подкрепяше и която много обичам, защото в нейните очи аз видях искреност и доброта. Тя винаги беше до мен и ме насърчаваше да опитвам нови неща, караше ме да се усмихвам и не я приемам просто като приятелка, а като сестра.

Не вярвах, че за една седмица ще имам толкова различни преживявания, които никога няма да забравя и се радвам, че бях част от този лагер и бях с тези мили хора, с които се надявам да се видим отново, защото много ми липсват. На всички нас ни беше много тъжно, когато трябваше да се разделим, защото времето мина толкова бързо и преживяхме толкова щастливи моменти заедно, които ще помним винаги. Както и очаквах, никой от нас не искаше да си тръгне...Нека има повече такива лагери! Нека има повече такива хора! И нека всички ние да променим света към по-добро, а пътя към по-доброто минава през образованието!

Принцеса Иванова

Лагерите се провеждат в рамките на  програма "Заедно Напред", по проект “Възможности за лидерство, образование и успех на ромите III”, който се финансира от фондация „Тръст за социална алтернатива”. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

Comments

Archives

Search

Latest Tweet: @areteyouth

  • Twitter feed loading

Our Community Blogs

  • Zaedno Napred
  • Forward Together

Subscribe to our mailing list

Support Arete Youth Today.

Follow Us: