Какво е Едерлези?

Какво е Едерлези? – това беше въпросът на Галина Исаева, ръководител на програма „Заедно напред“, отправен към доброволците на фондацията. Минути по късно имахме вече 44 отговора и куп истории как отбелязват празника в различните райони на България!


В Мизия стават сутрин рано, коли се традиционното агне, като му се дава вода и сол  и след  тези, които собствени фурни, наричани още трапове, ги пекат там. Когато агнето е готово някъде към обяд хората сядат с роднини и близки, като благославят тогавашния ден с различни игри и песни!


В гр. Разлог пък човек от махалата се прави на Свети Георги и се качва на бял кон и излиза извън махалата. Група роми отиват да го посрещнат с музика и танци. След това се коли агне, пече се и се събират роднини, приятели и празнуват. Също така в гр. Разлог  много съществена е и програмата, която организират. Всички деца и младежи от махалата подготвят танци, песни, забавления, които се изнасят в центъра на махалата!


В гр. Бяла Слатина на 5 май преди агнето да влезе в къщата се посреща с вода и след това се прави венец от цветя и гергьовка и се слага на агънцето. След като се заколи най-стария в къщата маже челата на децата в къщата , пече се агнето и на 6 май се събират всички и се отпразнува подобаващо!


От квартал „Столипиново“ в гр. Пловдив споделиха, че ходят до реката с върбови клонки на главата, извършват ритуално измиване на лицето с вода от реката, младежите "крадат" бебета, обличат ги с нови дрешки и искат "откуп"- храна, напитки, колене на агнета, танци, игри. С времето обаче част от тези традиции са се отмили и днес по-често се наблюдава само провеждането на пиршеството по случай празника!


В странджaнския край  празникът започва привечер на 5 май, на голяма поляна. Обичайно в края на селото или извън града се събирала цялата ромска общност, която живее в едно село или град, слагат се маси, някои хора си правели палатки или поставяли шатри. Имало ромски оркестър, който свири на живо. Вечерта на някои места се палели и огньове. Някои хора колели агнето на 5-ти, други на 6-ти. Преди да се заколело, ден по-рано се взимало, да е вкъщи, някои дори и правели венец на агнето. Като се заколело, възрастните правели точка на челото на децата с кръв за здраве. Някои семейства, които имат пещ, направена от тухли и кал, в която пекли агнето. На 6-ти сутринта, всеки отивал пак на поляната, на неговото си място/ маса и отново през целия ден имало ромски оркестър. Така цялата общност се събира и празнува. Всяка година има няколко семейства, които организират празника за всички, така наречените "черибашии". Всяка година на самия празник, се предлагат и се избират нови черибашии, които да организират следващата година Хедерлези. Оркестърът се плаща от всички дошли да празнуват, като се събират пари. На някой места през деня на6-ти има и кратка развлекателна програма, като преди това са се организирали деца или младежи да танцуват или пеят. Ако се съберат повече пари от черибашиите, на 6-ти сутринта, преди да започнат да празнуват всички, се правят и надбягвания с коне, като се дават и награди.

Comments

Архив

Търсене

Latest Tweet: @areteyouth

  • Twitter feed loading

Блогът на нашата общност

  • Zaedno Napred
  • Forward Together

Абонирайте се за наша информация

Подкрепа младежта Arete днес.

Следвайте нас: