НАЙ-ХУБАВОТО, КОЕТО СМЕ ПРАВИЛИ

Arete Youth

…“Всичко зависи от мен самата.“

„Моето бъдеще започва днес.“

„Всеки от нас трябва да се вземе в ръце и да осъзнае, че ние сме господари на съдбата си.“

Три изречения от три момичета в 12 клас. Завършват училище. Скромни, усмихнати, смели, нахъсани да продължат своето образование. Това са Иванка/ майка и тихо я нарича Ивана/, Кати и Мариела. Те са първите, които получиха стипендии за отличен успех  от Младежка фондация „Арете“. Парите събраха доброволците на Арете.

На първи ноември- денят на будителите, в офиса на организацията бяха връчени  стипендиите. Дъждът не успя да уплаши никой, пожелал да присъства на този прекрасен момент, така както не уплаши никой и на 8 април, когато се проведе втория благотворителен концерт, организиран от младежите. Както се казва „Върви ни по вода“.

А от друга страна, може ли един дъжд да изплаши млади хора, домъкнали целия си ентусиазъм, нарамили костюми, начервили усмивките и заложили на най-доброто от себе си. Така беше на 8 април. Малко преди 9 Галя вече е в офиса и минути след нея започват да тропат доброволци по стълбите до третия етаж. Бързо се пълни уж големия офис, подготвя се „кетъринг“ – сандвичи, с които да захлебим през оставащите няколко часа до голямото събитие. Голямото събитие е благотворителен концерт, организиран от доброволците от София. Повярваха в идеята си, имаха и нашата подкрепа да съберат 1500 лева. „Нов театър“-НДК очакваше своите гости. Събраните средства от входа щяха да се дадат за стипендии, но за отличен успех- това беше първото и основно изискване.  Събраха се близо 700 лева. Благодарим на всички, уважили нашия празник. Току в края на концерта, след като обявиха събраната сума, се изправи Христо Николов пред цялата публика и заяви, че ще осигури останалата част от сумата до 1500 лева. След няколко дни той пристигна в офиса заедно с Владислав Панев и оставиха 800 лева. Така целта беше изпълнена. Три стипендии по 500 лева очакваха своите отличници.

Кандидатстваха 21 момичета и момчета от цялата страна. 21 деца завършили XI клас с успех над 5.50. Двама от тях  пълни отличници.

„Смятам себе си за достойна за стипендията“

„Макар, че живота на никого от нас да не е лесен, битката е тази, която прави човека човек“

„Искам да спечеля тази стипендия, за да изненадам родителите си…“

„Това е най-хубавото нещо, което сме правили“ са думите на Ралица, след като бяха връчени стипендиите. Това са и думите на всички доброволци. Голяма част от тях най-вероятно се нуждаят също от такива средства, пари, с които да запълнят някоя дупка в семейния бюджет, или просто да облекчат мама и тате. Никой от тях не показваше дори само с поглед, че тези пари принадлежат  и на него, радваха се, че това ги събира, кара ги да се смеят, отваря им път към нови приятели.

Стипендиите връчиха Владислав Панев, благодетелят дарил голяма част от събраните средства, Огнян Исаев от Тръст за социална алтернатива и Александра Боянова, координатор на доброволците към Младежка фондация Арете в град София.

Това е доброволческа инициатива, осъществена от доброволци на Младежка фондация „Арете“, по програма „Заедно напред“ по проект “Възможности за лидерство, образование и успех на ромите III”, който се финансира от фондация „Тръст за социална алтернатива”. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

Comments

Archives

Search

Latest Tweet: @areteyouth

  • Twitter feed loading

Our Community Blogs

  • Zaedno Napred
  • Forward Together

Subscribe to our mailing list

Support Arete Youth Today.

Follow Us: