Капка по капка вир става

Arete Youth

Обикновено доброволческите инициативи се организират за добро. За промяна към по-добро. В полза на някого, на нещо. Около декември месец, зачестяват кампаниите. Благотворителните – колкото искаш. Нуждаещи се – много. Често не можем да променяме „глобално“ и не защото не искаме, а защото просто не можем. Не можем да направим така, че да няма бедност. Не можем да премахнем напълно дискриминацията. Нито да решим въпроси свързани със социалната политика, образованието, достъпа до здравеопазването, екологичните промени. Но се стараем да помогнем на ЕДИН нуждаещ се поне. Да променим нагласите за етническа непоносимост на поне ЕДИН човек. И ни държи надеждата, че „Капка по капка вир става“.

Скоро имахме обучение за доброволците ни. Младежите се обучаваха как да планират и реализират успешно своите инициативи. Обсъждаха се различни прекрасни идеи, които са в полза на общността. Ден след като свърши обучението беше даден старт на една от идеите – „Мисия абитуриент“. Искаме да осигурим тоалет на нуждаещ се младеж за балната вечер. Искаме да подадем ръка на наши връстници, които нямат финансовата възможност да си закупят рокля/костюм за бала. Казвам връстници, защото и ние организаторите на инициативата сме в 12 клас. Създадохме фейсбук страница, където популяризираме кампанията си и набираме необходимите ресурси за осъществяването й. Към момента набрали сме точно 20 рокли, 3 костюма и 4 чифта обувки. Обмисляме да се свържем с няколко центъра и училище за деца в неравностойно положение на нашата възраст.

Няколко дни по-късно, младежите ни в София се организираха и отидоха в 156 ОУ „Васил Левски“, в Кремиковци. По покана на г-жа Валентина Коринова, нашите младежи се срещнаха с учениците в 3 и 7 клас, за да говорят с тях по темите толерантност, спазване на правила и дисциплина, език на омразата и дискриминация. Сложни теми за едни третокласници ще кажете. Да, обаче крайно необходими. Оказва се, че са смесени паралелки, в които има явна непоносимост между децата от двата етноса. Не искат да седят един до друг, а общуването между тях е на „груб език“.  Няма да правим анализ на какво се дължи неприемствеността между българи и роми и в ранна детска възраст.  С игри за фокусиране, което е забавно за децата, доброволците ни привлякоха вниманието им. Последва и по-сериозната част. Представиха им няколко специално подбрани клипове. В тях се говори за разделението и омразата между децата на база етническа принадлежност. За наша радост, клиповете бяха интересно занимание за децата. След всеки клип им задавахме въпроси, затова какво са разбрали. Децата мислиха, изказваха мнение, чудеха се, спореха дори, но накрая разбираха истинския смисъл! В седми клас ситуацията не беше по-различна. След края на часа, децата излязоха тихи и спокойни. Гледаха в земята, засрамени, говорейки си тихичко. Виждаше се разликата със случващото се преди часа. Само можем да се надяваме, че след само една среща в двата класа ще настъпи, макар и една мъничка промяна.

Много доброволци ни донесоха учебници. Искат да има „библиотека“ при нас с учебници, които биха били полезни за някого.

А междувременно, една от доброволките ни започна и своята кампания. Развълнува по време на обучението ни, разказа за едно момиче от нейното училище, което няма яке…Няма случайни неща и както казва една друга доброволка „ Който идва в „Арете“ случайно не остава“. В същия ден, преди  Микаела да сподели за нейното желание да помогне на конкретното момиче, на обучението конкретен човек дари едно ново яке за някого нужда. Споделяйки историята на нуждаещото се момиче, доброволката ни получи първия си ресурс – якето. Е, вече има и топли ботуши и една шапка, които на нас ни изглеждат като даденост, но за други са крайна липса…

“Помнете, че всички НИЕ можем да променим живота на някого. Помагайки- доказваме, че не сме загубили човешкото в себе си!” – Из фейсбук страницата на „Мисия абитуриент“.

Това са доброволчески инициативи, осъществени от доброволци на Младежка фондация „Арете“, по програма „Заедно напред“ по проект “Възможности за лидерство, образование и успех на ромите III”, който се финансира от фондация „Тръст за социална алтернатива”. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

Comments

Archives

Search

Latest Tweet: @areteyouth

  • Twitter feed loading

Our Community Blogs

  • Zaedno Napred
  • Forward Together

Subscribe to our mailing list

Support Arete Youth Today.

Follow Us: