„Доброволчеството не коства усилия, само голямо сърце и малко свободно време!“ – Ралица Петрова

Arete Youth

Ралица Стефанова Петрова. Наричаме я Рали. Тя е на 21 години, родом от гр. Враца. Там е завършила и средното си образование, в спортното училище. Имала голяма любов към спорта. Срещнала и разочарованието в тийнейджърските години, размишлявала върху ситуацията, върху упреците към нея, върху това защо не и се получават нещата. Решена да намери себе си и да прави нещо ново, ровейки се в интернет открила доброволчеството. Това било нещо ново и различно.  „И така всъщност разбрах защо не ми се бе получило със спорта... просто не е било моето нещо. Просто... магия е. Честно! След първото си обучение не бях същата, сякаш погледнах себе си с други очи, почувствах се значима. Така е и до днес. Открих свои силни страни, запознах се с най-значимите, към днешна дата, хора в моя живот, записах се да уча в университет, често пътувам, научих се да рискувам, да си вярвам повече, да говоря пред публика и безброй други неща. Всичко това е благодарение на доброволческите дейности!“ , споделя тя.

Рали е участвала в различни проекти на неправителствени организации, свързани с младежта и доброволчеството. От 2014 г. е доброволка към Младежки център Враца, а официално в редицата на доброволците на МФ „Арете“ е от 2016 година. Участвала е в множество обучения и младежки обмени. В семейството на „Арете“ познаваме Рали като участник в национален лагер за момичета от ромски произход. Разгръщайки потенциала си, Рали става лидер на малка група в национални лагери „Заедно напред“. Една от любимките на участниците в лагера. Включва се в инициативата „Връстници помагат на връстници“ още когато е ученичка в 12 клас. А когато вече е студент самата тя става ментор на друг ученик. Изпълнителна, отговорна, амбициозна, води групата на доброволците в гр. София. Планират и реализират редица доброволчески инициативи свързани с малки ромски деца и ученици. Под нейно ръководство се изпълняват два малки проекта на доброволци финансирани от МФ „Арете“. Участва в реализирането на благотворителния концерт на организацията в гр. Благоевград. Такава е Рали, всеотдайна, мотивираща другите. Често даваща съвети на младежите свързани с тяхното личностно развитие, или моментно емоционално състояние.  Рали споделя още: „ Хората на моята възраст изграждат зависимости към цигари, алкохол, наркотици, гаджета. Аз съм изградила зависимост към доброволчеството. Да си доброволец значело да даваш без да получаваш нищо в замяна. Глупости! Получаваш! И то много повече! Не непременно от този, на когото си дал, и не веднага. Какво получавам аз? Получих любов от напълно непознати. Получих вярата, че сама птичка пролет прави, обикновено в душите на тези, на които помага. Получих . .... Получих и ще продължавам да получавам. Чувствам се полезна и докато помагам на другите усъвършенствам себе си. Доброволчеството не коства усилия, само голямо сърце и малко свободно време“.

Ралица е сред посочваните от доброволците за „идеален доброволец“. Тази година, тя е номинирана в инициативата на Министерството на младежта и спорта "Мисията доброволец - (не)възможна". А самата тя получи много повече – признание от своите приятели по повод деня на доброволеца.

Към настоящият момент Рали е студент в 3 курс, специалност социални дейности, в СУ „Св. Климент Охридски“. Освен активен участник и доброволец в рамките на програмата „Заедно напред“, Рали участва като студент в Академичното менторство по програма „Образователен и информационен център“ на Младежка фондация „Арете“. 

На въпроса „Какво правиш в свободното си време?“, Рали отговаря – „Освен, че съм доброволка, обичам да пиша стихове, да пия чайче, да обработвам видеа, да заснемам влогове, а от скоро си върнах и любовта към спорта, така че вече и спортувам.“

„Цел ли?
Да, нея търся!
Ще ми кажете ли къде е?
Как така трябва сама да я открия?
Ооо, ясно!
Това е нещо, което всеки определя сам за себе си, а не му е наложено от някого.
И все пак…ще ми покажете ли пътя?“

- из записките на Ралица.

Comments

Archives

Search

Latest Tweet: @areteyouth

  • Twitter feed loading

Our Community Blogs

  • Zaedno Napred
  • Forward Together

Subscribe to our mailing list

Support Arete Youth Today.

Follow Us: