Вече съм студент

Arete Youth

„Връстници помагат на връстници“ е програма за наставничество на ученици от студенти. Целта е да се мотивират младежите в средното образование да продължат обучението си в университет. Подходът „връстници помагат на връстници“  е начин да осигурим достъп на гимназистите до студентите, които да бъдат техни наставници чрез метода  научаване чрез преживяване.

За академичната 2018/2019 учебна година, в инициативата „Връстници помагат на връстници“ по програма „Заедно напред“, са се включили 11 двойки - студенти и ученици. При сформирането на двойка ментор и менториран, са взети предвид интересите на младежите –  какво искат да учат, в кой университет искат да учат, кой е любимия им предмет и съответно студентите, в кой университет са и каква специалност изучават. От 11те ученици, включили се в инициативата, двама са били в 12 клас. И двамата са повишили успеха си през втория учебен срок, и двамата са положили успешно ДЗИ, и двамата са станали студенти в желаните от тях специалности и университети. Менторите и на двамата ученици, отговаряха на профила им – студентите изучават специалността, която учениците бяха заявили, че искат да изучават.

Едната двойка ментор и менториран са Лаза Цонева – завършила специалността „Социални дейности“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“ и Владимир Михайлов – вече настоящ студент в СУ „Св. Климент Охридски“ в специалност „Социални дейности“. Лаза е била лидер, а Владимир е бил участник в лагерите „Заедно напред“. Към настоящия момент са доброволци на фондацията. Ето какво споделят те:

„Здравейте, казвам  се Владимир Михайлов и съм един от менторираните в инициативата „Връстници помагат на връстници". Първото, което искам да кажа е, че изключително се радвам за това, че е възможно да се помага по такъв начин, защото има наистина много ученици и връстници като мен, които не знаят по какъв път да поемат, доста често са несигурни в решенията, които вземат и понякога това ги води до грешки, а светът е море от възможности и е добре да си изберем по една, която да си е нашата и да върви редом до нас. Аз бях малкото невръстно момче, което се боеше от това да продължи образованието, да покаже на какво е способно и да разкрие нови възможности по различни хоризонти. Нямах и финансовата възможност да уча. Така беше, докато не се запознах с моята любима менторка Лаза Цонева. Всъщност с Лаза не сме просто ментор и менториран. Ние постигнахме немалко, което вече преминава на друго ниво, а именно – приятелство. Тя е моя приятелка, на която съм сигурен, че винаги ще мога да разчитам за каквото и да било. Благодаря й за това, че ми вдъхваше кураж, когато имах нужда, както и за всички пъти, в които говореше с мен относно нещата, които ми предстоят. В момента, благодарение на Вас „Арете“ и на Лаза съм студент , а това е нещо, което чаках доста дълго. Не се боя, не се притеснявам, а дори точно обратното – знам, че заслужавам повече, както аз, така и всички роми в България и по света. Просто трябва да има кой да ни „побутне" в правилния момент. Благодаря, че бях част от „Връстници помагат на връстници" и се надявам в един момент, независимо кога, да мога и аз да бъда ментор и да вдъхна такъв порив на мотивация, какъвто ми вдъхна моят ментор.“

„Здравейте, казвам се Лаза Цонева. Радвам се, че имах възможността и тази година да бъда  ментор  към инициативата  „Връстници помагат на връстници“. Според  мен, инициативата е изключително полезна и за двете страни. Чувствам се удовлетворена от участието ми като ментор. Смятам, че усилията, които положих и времето, което отделих ми се отблагодариха стократно. Горда съм, че заедно с Влади (моят менториран ученик, който към настоящият момент вече е студент) успяхме да постигнем всички цели, които си бяхме поставили за предстоящата учебна година. Това са: успешно полагане на държавни зрелостни изпити;  успешен прием в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ специалност „Социални дейности“ и не на последно място към настоящият момент Влади е Стипендиант към Ромски Образователен Фонд.

„Благодаря, Лаза“, така завършваше всеки един разговор с Влади.

„Истински благодаря, че в нито един момент не ме остави, Лаза!“- заради тези думи си заслужаваше да бъда Ментор!

Влади и аз  Благодаря, че бях твой Ментор! За мен беше удоволствие да работим заедно, да те мотивирам и подкрепям!“

Според финалната обратна връзка, 81,8% от учениците, участващи в инициативата „Връстници помагат на връстници“ са повишили своя успех през втория учебен срок. 70% от анкетираните, посочват, че сферата от която имат най-голяма полза в наставническата програма е възможността за успешно кандидатстване във ВУЗ. При въпроса „Как „Връстници помагат на връстници“ ти е помогнала лично на теб и какво конкретно сте постигнали?“ участниците споделят:

Насочи ме към специалността, която искам да уча.“

***
„Успях да си припомня част от граматиката в българския език и да упражнявам уменията си. По Български език и Литература имам отличен успех.”

***
“Благодаря на моята менторка за това, че винаги, когато имах нужда от съвет, относно развитието си, тя беше с мен и ми даде всичко, от което има нужда един менториран. Не бих желал повече от това. За мен значи много, че тя ми помагаше с документи, насоки и бих казал страхотни съвети! Ще се радвам, ако имам възможността и другата година да ми бъде ментор. „

***

„Наблюдавам как се държи ментора и си отсявам добрите и лоши подходи. Така някой ден и аз ще мога да менторирам младежите и да бъда полезна. „

***

“На мен лично програмата „Връстници помагат на връстници" много ми харесва .Харесва ми в това, че участват младежи вече студенти от моя етнос и , че могат да помогнат с каквото могат на нас менторираните.“

***

„Менторът ми ме мотивира да запиша специалността „лекарски асистент.“

***

„Помогнало ми е като си развих повече комуникационните уменя, научих повече неща от нея за ромската култура, разбрах също така, че този, който иска и има желание може! Тя ми е помагала с търсенето на университети, специалности много неща ми е пращала. За английския език ми е намирала видео уроци в интернет, изпращала ми е сайтове за гледане на филми и лично до моя адрес ми е изпращала пробни матури и други  неща, за да се подготвя по-добре ,когато ми предстоят тези неща. Мария е уникален човек, аз много я обичам и искам да ви благодаря, че тя е мой ментор! Научих толкова много неща от нея, че  този документ няма да ми стигне, за да кажа какво направи това момиче в моя живот. Ще отбележа още нещо бях спечелила конкурса ,,От езика на омразата да го превърнем в език на толерантност“ е точно за това, че тя през цялото време ми е казвала да се опитвам даже и нищо да не стане поне да съм се пробвала е по тази причина аз се опитах и ето, че от където не очаквам какво се случи.

Благодарение на Мария много хубави неща се случиха в живота ми.

Ние с нея продължаваме да поддържаме връзка.

Ако е възможно догодина  нека отново тя да ми бъде ментор.“ - Богомила

***

„Обсъждахме възможности за стипендии и обучения,  планиране на доброволчески дейности, спазване на определени норми и правила при писане на официален имейл, оформяне на необходими документи за кандидатстване….“

Програмата се провежда в рамките на  програма "Заедно Напред", по проект “Възможности за лидерство, образование и успех на ромите III”, който се финансира от фондация „Тръст за социална алтернатива”. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

Comments

Archives

Search

Latest Tweet: @areteyouth

  • Twitter feed loading

Our Community Blogs

  • Zaedno Napred
  • Forward Together

Subscribe to our mailing list

Support Arete Youth Today.

Follow Us: