История за доброволчеството и инициативата „Връстници помагат на връстници“

Arete Youth

Богомила е отдадена доброволка, вярва в доброволчеството като ценност.

Поредната инициатива, която тя организира е по случай Великден. Споделя, че нейната менторка по „Връстници помагат на връстници“  я е насочила към идеята. Боги е намерила съмишленици – момичета и момчета и заедно са отишли в с. Христо Даново. Там се срещнаха с четири семейства в нужда, на които им предоставиха традиционните за празника козунаци и яйца. Отделиха време да си поиграят с децата. Богомила, изключително развълнувано разказва за преживяното.  Децата били много щастливи, а доброволците преживяха смесени емоции – на радост, на удовлетвореност и малко тъга.

Снимките разказват много. Тук можем да разсъждаваме защо доброволчеството е ценност? Какво ни дава на нас като личности, като общество?

Богомила Самуилова е 11 клас. Учи в ПГ „Ген. Владимир Заимов“ в гр. Сопот. С много добър успех е, а любимият й предмет е английски език. Тя е от село Певците. Срещнахме я на национален лагер за изграждане на лидерски умения „Заедно напред“ през 2018 година. Умно и амбициозно момиче. Открои се с активно участие по време на лагера. Присъединила се към доброволческата ни мрежа. Включи се в национално обучение за доброволци през миналата есен. Участва и в инициативата „Връстници помагат на връстници“, по програма „Заедно напред“, по която има ментор – студент. Мария Атанасова – студентка в специалност акушерка, 3 курс в Медицински университет, гр. Варна. Богомила споделя, че тази инициатива е много полезна за нея, защото менторката й постоянно поддържа връзка с нея и я наставлява относно нейното лично и академично развитие.

През месец aприл Богомила е победител в конкурс за видеоклип „Да превърнем езика на омразата в език на толерантността“ на ЦМЕДТ „Амалипе“ . По случай международния ден на ромите – тя се среща с президентa на Република България г-н Румен Радев, който я поздравява за гражданската й позиция.

Младежка фондация „Арете“ вярва, че доброволчеството е ценност и от своето създаване до момента работи активно с доброволци в подкрепа на ромската общност в България. Нашата цел е да развием устойчива Доброволческа Мрежа (Arete Youth Volunteer Network - AYVN), за да могат младите лидери да участват и насърчават различни инициативи на местно и национално ниво. В по-широк аспект нашата цел е да популяризираме гражданското участие в решаването на различни социални проблеми и да популяризираме ползите на доброволчеството като цяло.

Доброволческите инициативи и „Връстници помагат на връстници“ са в рамките на  програма "Заедно Напред", по проект “Възможности за лидерство, образование и успех на ромите III”, който се финансира от фондация „Тръст за социална алтернатива”. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

Comments

Archives

Search

Latest Tweet: @areteyouth

  • Twitter feed loading

Our Community Blogs

  • Zaedno Napred
  • Forward Together

Subscribe to our mailing list

Support Arete Youth Today.

Follow Us: