Ние можем

„Малкият Панчо, едва 6 годишен,  спасява себе си и своето братче от заключена и горяща къща. Насъбралите се хора, дошли да помагат и пожарникарите се питали как това невръстно дете е успяло да се измъкне от втория етаж на горящата къща и да се спусне по дървото  с едногодишното си братче.  Било немислимо. Най-възрастният от пожарникарите слушал, слушал и накрая се обърнал към всички: „Успял е, защото не е имало никой, който да му каже, че няма да се справи“.

В петък след обяд се събрахме в хотела, прегръщахме се за добре дошли, радвахме се. Отново бяхме заедно. Отново щяхме да се съберем в една зала и да черпим  нови знания. Отново щяхме да се събираме във фоаето или в някоя стая надвечер и да си разказваме спомени от лагерите.

Това обучение не бе като всички други.  Дори не започна като всички други. Още в първата сесия стана изключително динамично и забавно.

Виктор Балабанов, заедно със екип от стажанти, доброволци към Младежка фондация „Арете“, ни вкара в дълбокото с първата игра, в края на която всички се изненадаха от резултата и посланието на „червените и зелените камъчета“, които трябваше да разменяме помежду си. Целия ден изяснявахме ценностите на доброволеца и какво за нас е доброволчеството.  „Тайните мисии“, които той ни беше подготвил за вечеря,  спомогнаха за доброто настроение и сближаването ни. „Наздраве за шефа!“ изтропа Велизар с чаша безалкохолно  и първата мисия беше факт. А, аз си похапнах доста от чиниите на приятелите ми.
Обучението беше повече от презентация, а дори нямаше слайдове. Само учене чрез преживяване. Не можете да си представите колко сме креативни и какви презентации, реклами, филми, и театрални постановки измислихме, за да представим същността на доброволчеството.  Дори и песен изпяхме.

Кулминацията бе „Гала вечерта“, в която „Арете“ казваха „Благодарим Ви за приноса ви като доброволци към ромската общност!“. Беше истинско, защото имаше истории за добрите ни дела. Беше трогващо, вълнуващо и много мотивиращо. Дадохме си сметка, че през годината наистина правим добри дела и водим до промяна. Към по-добро. Гордеехме се, нивото ни е високо. „Арете“ е това, което ни сплотява, дава ни увереност и ни казва „Вие можете! Това си е ваше! Ние вярваме във вас!“.

Голяма веселба имаше по време на играта „Аз обичам Арете“, която най-вероятно ще се превърне в традиция за обученията, защото се хареса изключително много от всички. На въпроса „Колко лагера „Заедно напред“ е изпълнила МФ „Арете“?“ падна голямо броене и по-старите доброволци се състезаваха кой повече знае. По-стари, защото имаше и нови доброволци, и ученици и студенти. 35 впечатляващи и амбициозни младежи от страната.

Успяхме да преобърнем представите си за това, какво ни е необходимо за започването на една инициатива и резултата не закъсня. Веднага след обучението започнахме  изпълнението на една от инициативите , които планирахме по време на сесиите. Нарича се „Мисия абитуриент“, в която  търсим хора, които да дарят рокли и костюми за бъдещи абитуриенти.
Успяхме! Тръгнахме си с усещането за победа.

Ралица Петрова
 

Comments

Archives

Search

Latest Tweet: @areteyouth

  • Twitter feed loading

Our Community Blogs

  • Zaedno Napred
  • Forward Together

Subscribe to our mailing list

Support Arete Youth Today.

Follow Us: