МОМЕНТИ НА ДОБРИ ДЕЛА

Arete Youth

Младежка фондация „Арете“ се гордее със своите доброволци! Те са млади. Те са амбициозни. Те са всеотдайни. Нахъсани. С огромно желание да вършат чудеса. Да променят. Да се борят. За хубаво, за добро. Сплотени са. Събират се, мечтаят, планират! Те са нашите деца в семейството! И в навечерието на семейните християнски празници, те внасят топлината и пламъка в офиса ни.

Доброволческата група на Арете в гр. София, в лицата на Ралица, Христо, Надя, Александра, Виктория, Цветан, Сашко, Фредерика, Георги, Борислава организираха три инициативи. По повод международния ден на доброволеца на датите 4 и 5 декември, младежите направиха мотивационни срещи с ученици. В 136 ОУ „Любен Каравелов“, нашите младежи се срещнаха с учениците от 7 клас. В рамките на срещата, доброволците се запознаха с учениците, които споделиха пред тях мечтите си и намеренията си да учат. Доброволците ни представиха образователни възможности пред учениците свързани с различни видове стипендии, курсове, специалности и възможности за участие в програмите на МФ „Арете“. Младежите споделиха с екипа на фондацията ни, че са останали много доволни от инициативата, защото самите ученици имаха потребността да се срещнат с връстници, които да ги мотивират и насочат. На 5 декември проведоха същата инициатива в ПГ по текстилни и кожени изделия. Там обаче учениците бяха от 11 и 12 клас. Заредени и мотивирани да бъдат посланици образователни възможности, доброволците обмислят да продължават често да посещават учениците в училищата, защото според тях, учениците имат мечти и цели, но няма кой да ги наставлява как да се реализират и какви са начините.  За доброволците ни беше важно да направят тези мотивационни срещи с учениците, защото според тях образованието е стъпало, на което трябва да стъпят, за да градят един по-добър живот. Вижте видео от срещите ТУК.

И не свърша до тук. На 14 декември, когато навън стана приказно бяло и снежно, нашите посланици на добрата воля стигнаха до кв. Факултета и по-конкретно до Домът на Бенджамин. Там над 130 дечица имат занималня и столова, където се хранят. С празнична програма за малчуганите, песни и игри нашите доброволци прекараха сутринта си там. Освен това успяха да зарадват всяко дете с малък символичен подарък, както и материали за занималнята. Видео можете да видите ТУК.

За инициативата си доброволците от София споделят с другите доброволци от страната следното: „Казват, че добрите хора Господ ги събира". И ги събра. А те сътвориха това: Във кв. "Факултета" има едни малки коледни джуджета, които като всички джуджета се нуждаят от малки чудеса, за да ги застигне коледния дух. Миналата година зарадвахме 130 от тях с коледни торбички, пълни с лакомства и изненади. Тази година целта ни бе да закупим материали за занималнята, в която повечето от тези джуденца се обучават. Освен кашон с материали, отделихме пари, за да закупим много дребни подаръчета (но от СЪРЦЕ) на някои от тези малчугани. Събрахме две групи на различни възрасти и им направихме кратка програма, след което им раздадохме подаръците. Бяхме щастливи, че се срещнахме отново с тези малчугани, че ни попяха песнички, че запалихме малко коледно пламъче в сърцата си. Заслужаваше си! И студа и отделеното време.“

И още: „Помисли какво можеш ти да направиш за другите, отколкото само за себе си. Използвай всеки момент на радост да служиш и виждай всяко предизвикателство като възможност да израстнеш. Да копнееш за материалните неща те прави инертен. Да копнееш за безкрайността те изпълва с живот!“ – Александра.

Малко по-рано, в края на Ноември месец, нахъсана след последното обучение за доброволци на МФ „Арете“, доброволката ни в град Сопот Богомила Самуилова инициира също мотивационна среща с ученици от 8 до 12 клас. Освен темата образование, Богомила сподели, че са дискутирали и темата за ранните бракове.

Това са малки истории за добри дела, осъществявани от доброволци на Младежка фондация „Арете“, по програма „Заедно напред“ по проект “Възможности за лидерство, образование и успех на ромите III”, който се финансира от фондация „Тръст за социална алтернатива”. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

Comments

Archives

Search

Latest Tweet: @areteyouth

  • Twitter feed loading

Our Community Blogs

  • Zaedno Napred
  • Forward Together

Subscribe to our mailing list

Support Arete Youth Today.

Follow Us: