Искам да съм лидер!

Arete Youth

Нека Ви разкажа малко за себе си.. Аз съм едно 17 годишно момиче от село, което обича да се развива. Обича семейството си, приятелите си, близките и значими за нея хора, обичам и кучетата. Обичам да карам хората да се усмихват, да им стане някак по-леко на душата, по-спокойно…

Аз съм от типа хора, които казват истината в очите и не се страхуват да застават зад това, в което вярват, без значение как ще го приемат останалите. Мисля ли нещо - казвам го. Директна съм, истинска и неподправена.И дори на хората да не им харесва, това съм аз - и не мисля да се променям, освен ако не е за добро. А доброто е изключително важно за мен,то ме кара да сияя и да се чувствам значима. В днешно време да се чувстваш значим е доста трудно. Трябва да знаеш къде и с какво би могъл да бъдеш полезен, защото да помагаш на другите не ти носи лична облага, но изпълва сърцето ти с щастие. Трябва да знаеш кои са твоите слаби страни и да рискуваш да ги променяш.

Много се чудех дали да кандидатствам, за да бъда лидер на лагер „Заедно напред“. Едно е да си участник, друго е да си лидер. Реших, че ще бъда лидер. В началото стъпвах плахо, неуверено. Чувствах се несигурна. Не вярвах, че ще се справя с всички тези отговорности, които ми предстоят.

Знаех, че ще срещна хора с различни характери, с които ще трябва да се сработя и да управлявам, да им давам насока, да разчитат на мен и да ми вярват. Нали затова сме тук, на тази земя, под това слънце, за да се учим и да обогатяваме знанията си всеки ден. Да грабваме с пълни шепи всяка възможност, която ни се даде и да бъдем сигурни в себе си, защото всеки от нас идва с мисия.

Като участник в лагер "Заедно Напред" през 2018 година, научих много. Не мога да повярвам колко ми даде „Арете“, и то само за седмица. Сигурност, сила да се боря, опора, даде ми обич и топлина, увереност, грижа и подкрепа. Взех всичко, което ми трябва, за да изляза от зоната си на комфорт и да покажа на света какво мога. Ето ме. Аз съм силна, вярваща в себе си ромка, която се гордее с това и с качествата, които придоби за толкова кратко време. Всяко начало е трудно, но след това не можеш да спреш да изненадваш себе си всеки ден и да преоткриваш непознатото. Затова искам да кажа на всички млади хора да вярват в себе си, защото това е ключа към успеха, да не се срамуват от това, което са. Не трябва да се съди прибързано, преди да си опознал човека, защото действията са важни. Прибързаното поставяне на етикети може само да те опровергае.

Без труд не се постига нищо, но ако се трудиш достатъчно, след това се радваш на успех, скачаш в необятното и не съжаляваш! И за миг не съжалявам, че станах част от това невероятно приключение, което ми даде много. Но и аз дадох. Дадох грижа, любов, старание. Вложих усилия, които си струват. Отборът ми стана най-добрия. Бях възхитена от тях и от способностите им. Събка, Мария, Микаела, Мариела, Ваньо и Венямин. Много ме радват.Обичам хората, пълни с енергия. Те са носещ заряд, който озарява всичко по пътя си. Обичах да ги гледам как се радват всеки път, щом завършеха задача успешно, винаги първи, правещи всичко със сърце и много обич. Те са моите хора. Арете ми даде и много приятели. Те са невероятни хора, различни, с неповторими истории.  Има коренна разлика от времето, когато бях участник, и днес, година след това. Когато видях участниците за първи път, отидох да се запозная с тези прекрасни хора, за да мога да свикна с тях и да ги накарам да не се притесняват, защото знам как ми беше на мен в началото, когато бях на тяхно място. Сега съм по-уверена и по-общителна. Дори и да сгреша, знам, че няма да дойде края на света. Спокойна съм, усмихвам се и знам, че намерих  своето нещо. Призванието ми. Още от самото начало ме изненадаха много приятно. Първата ни поставена задача беше да измислим име на групата, лого и цитат, който да ни описва. Тогава станахме едно цяло. Трябваше ни много малко време, за да се сработим като екип и да станем приятели. Затова те избраха името „Princess and friends“, от което останах много изненадана и въпреки, че настоявах да го променят, те пожелаха да си остане така. Логото ни беше корона , под която всеки от нас нарисува себе си като малко човече с коронка и написахме : " Една усмивка, много корони." Силно послание, което достигна до всички!  Много обичам отбора си, затова всички усилия, които положих, всяка умора, която изпитах през тази седмица, си струват. С тях нямах почти никакви проблеми, може би защото от самото начало реших, че трябва да ме приемат на сериозно, макар и да сме със сходна възраст. Това беше моята тактика за победа. Аз съм перфектционист  и се опитвам да се боря с това, но понякога желанието да не се спирам пред нищо и да не се отказвам, докато не постигна това, което искам, ми дава много.

Там създадох лидери! Истински и подготвени лидери, които съм сигурна, че ще променят други деца след време и ще бъдат много уверени и целеустремени! Създадох и много спомени, приятелства и приключения. За да си победител се иска сила и кураж. Не се отказвай, докато не стигнеш до финала, защото знанието е сила, която ни се дава, за да покажем на какво сме способни, колкото и да ни подценяват.

Лекторите за пореден път ми показаха колко са подготвени, зареждащи с присъствието си и запомнящи се с думите си. Много искам да бъда като тях! Те са изключително умни, добри, борбени и подготвени да се справят със всичко, с което се захванат! Те, както и организаторите на този лагер, са моя пример за подражание!

„Арете“ ми показа пътя -  сега от мен зависи да го следвам. Тези хора са с добри сърца, казват ти истината в очите, а не си мълчат, докато се проваляш. През тези дни изпитах много емоции,беше ми трудно, но приемах предизвикателствата с усмивка. Ще ми липсват моите приятели, и въпреки, че се радвам, че срещнах хора от различни краища на България, ми е болно, че с тях няма да се виждаме. „Арете“ събира млади хора на едно място, с различни мечти. Да успеят в знанието, да успеят в кариерата, да превъзмогнат проблемите и да бъдат щастливи!

Много благодаря на целия екип, че ми се довери и ми даде възможността да бъда част от този лагер и да променя както моя, така и живота и начина на мислене на хората около мен към по-добро. Благодаря и на моите родители, които много ме подкрепят и ми дават сила да продължа напред!

Те са моята опора. Когато бях лидер, аз не бях просто човека, който  даваше напътствия. Аз бях учител, ръководител, родител, будилник, съдия, приятел и сестра. Дори след късните проверки, които правехме по стаите, след дългия ден, прекаран в изпълняване на задачи, на следващата сутрин се будех с усмивка, защото знаех, че те разчитат на мен. Мисля, че го оцениха, обикнаха ме, както и аз тях, и ми беше много трудно да се сбогуваме. Много съм горда с моя отбор! За мен те са най-добрите, защото вярваш ли в нещо, - то се случва и виждам, че всичко си е заслужавало. Показаха на какво са способни, и макар че всеки заслужаваше да бъде мис или мистър, една от участничките ми беше много подготвена и в нейните очи виждах завършен лидер - Мария, която не се притесняваше да изразява мнението си свободно, без да се налага. Тя, както и останалите страхотни момичета на този лагер, ми станаха много близки приятели, които винаги ще помня и нямам търпение пътищата ни да се засекат отново! Обичам да съм сред хора, живеещи за момента, на които всичко им се получава не само с късмет, а и с надежда, любов и  светещи детски очи..

Една усмивка винаги ще ми напомня за това мое приключение - тази на Микаела, която не се страхуваше да показва емоциите си, да изразява чувствата си и да раздава много обич! Те са моите момичета и винаги могат да разчитат на мен, за каквото и да е било. Напомняха ми на мен самата и ми показаха, че щастието е просто - любими хора, нови приятели, забавни моменти и интересни преживявания. Всичко, което ти трябва да си истински щастлив е цел, която да те вдъхновява

Е, всички тези прекрасни хора  за мен бяха ходещо вдъхновение!

Благодаря Ви от сърце и успех към пътя на знанието! Нека покажем на всички, колко обединен е нашия народ, колко сме силни и борбени и как всеки от нас допринася за началото на един по-хубав и добър свят! Не се спирайте пред нищо, защото заедно  можем  повече!

Принцеса Иванова

 

Comments

Archives

Search

Latest Tweet: @areteyouth

  • Twitter feed loading

Our Community Blogs

  • Zaedno Napred
  • Forward Together

Subscribe to our mailing list

Support Arete Youth Today.

Follow Us: