„Да спрем да рушим, да започнем да градим!“

Arete Youth

Доброволците на Младежка фондация „Арете“ и сдружение ЛАРГО, реализираха малък проект в полза на местната ромска общност. „Аз искам да уча, играя и спортувам в детската градина“ беше наименованието на тяхната инициатива, която се случи в периода май-юли месец на тази година. Целта на доброволческата им инициатива бе да създадат детски кът във външния двор на детската градина „Мечта“, в ромския квартал „Изток“ на гр. Кюстендил. С изпълнението на този проект искаха да направят интерактивна среда за общуване, игра и обучение на децата. Децата в детската градина са 131, на възраст от 3 до 7 години.

С много усилия и труд, доброволците ни успяха да направят детски кът, който включва „Тунел от гуми“ – гумите са боядисани с различни цветове и форми (кръг, триъгълник, правоъгълник), а тяхното предназначение е децата  да проявяват физическа активност (тичане, провиране) , да научат различните форми, и в същото време  да се забавляват; „Писта за бягане“ –  направена е  детска писта за бягане с отделни коридори.

Предназначението й е децата да тичат в права посока, в същото време ще бъдат изпълнени нормативите, които са заложени в тяхната програма. Това също ще спомогне децата да сформират умения за концентрация, внимание, издръжливост. „Обновен пясъчник за игри“ –  допълнен е с пясък, боядисани са бордюрите. Това ще е мястото, където децата ще играят с пясъка, ще общуват и развият своите социални умения. „Пътека от цветни стъпки“ – боядисани човешки стъпки в различни цветове, което  ще бъде иновативен начин, чрез който децата ще затвърдят, ще научат цветовете и числата. И не на последно място беше обновена външната ограда на детската градина.

„Да спрем да рушим. Да започнем да градим“ е посланието на доброволците към жителите на ромския квартал.

Финансирането на малки проекти в полза за местната общност е в рамките на  програма "Заедно Напред" по проект “Възможности за лидерство, образование и успех на ромите III”, който се финансира от фондация „Тръст за социална алтернатива”. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

Comments

Archives

Search

Latest Tweet: @areteyouth

  • Twitter feed loading

Our Community Blogs

  • Zaedno Napred
  • Forward Together

Subscribe to our mailing list

Support Arete Youth Today.

Follow Us: