„Заедно напред“ е една от най-смислените инициативи…

Arete Youth

Мария: Първо искам да ви приветствам, като добре дошъл и да ви кажа, че лекцията ви беше страхотна и много ви благодарим!
Младен Владимиров: Благодаря ти, много си мила. Аз винаги идвам с много голямо желание да се срещна със вас, а този тип лагери, според мен, имат едни от най-смислените сектори, които се случват в неправителствената част. Въобще “Арете” работи изключително добре и на мен винаги ми носи много позитивна емоция наподобяваща наркотик, която ще нося поне около 24 часа. Винаги след лагерите, когато се свързвам с вас, когато ми пишете, когато ми задавате въпроси, когато ми пращате неща, които сте постигнали във вашата общност, тази емоция ме връхлита отново и отново.
Мария: Разкажете ни малко за себе си.
Младен: Психолог съм по професия. През последните петнадесетина години се занимавам с деца и семейства, бил съм училищен психолог в две от големите столични училища и съм бил заместник директор в едно от тях. Последните няколко години се занимавам с тренинги и обучения и съм един от кризисните психолози на министерство на образованието и науката. Работя по едни от най-тежките случаи на смърт, насилие и отвличане на деца и за съжаление последните години, попадам на много тежки случаи, като убийството в Борисовата градина и в момента работя с двамата младежи, които станаха доста известни, чрез медийното пространство. Също така, последните години водя обучение от частна консултативна практика, а от съвсем скоро съм и нещо , като ментор в “Арете”.
Мария: Справяте се много добре с работата си.
Младен Владимиров: Благодаря ти за оценката мила, важна ми е!
Мария: Кой беше моментът, в който решихте, че ще се занимавате с психология и защо?
Младен Владимиров: Тогава учех в едно експериментално училище, което споделяше сграда с НБУ. Бях в 9 клас. След попълването на един личностен тест, моят учител ме попита дали имам интерес към изследването на училища и дали искам да ме заведе в Нов Български университет, там има лаборатория за експерименти към департамент кондуктивна наука, където видях разни неща и останах три часа, след което ми казаха, че може да посещавам лабораторията. В интерес на истината, преди да реша да се занимавам с психология, исках да стана полицай, защото около 1999 година можеше да пропуснеш казармата ако учиш в академията на МВР, но това така и не се случи. След като излязох от казармата, кандидатствах с психология, приеха ме и след третата година отидох на стаж в педиатрията, след това започнах работа в отдел Закрила на детето в един от столичните райони и от там нататък се занимавам с консултиране. Работя в няколко частни кабинета и комисии за деца извършили престъпления и това е пътят ми до тук.
Мария: Доволен ли сте от изборът, който направихте?
Младен Владимиров: Ами доволен съм, защото последните години, психологията вече не е такова табу и все повече млади хора и родители се обръщат към услугите на психолози. Виждам добавена стойност към мотивите си и чувството да видиш това, как един млад човек е пораснал пред очите ти  е несравнимо.
Мария: Обичате ли срещите с младежи и да ги образовате по различни теми?
Младен Владимиров: Това е най-приятната част, тъй като, както казах и в неформалния разговор, аз си взимам повече от вас, отколкото вие от мен. Емоциите, които ми давате, емоциите, енергията и излъчването ви нямат аналог. Сигурен съм, че никой наркотик не може да постигне усещането, което вие ми предоставяте.
Мария: Много ви благодаря!  И последният ни въпрос е какво мислите за организацията „Арете“ и за лагерите „Заедно напред“? Според вас, има ли полза от тях?
Младен Владимиров: Всъщност, това е една от най-смислените инициативи, които помагат за разбиването на стереотипи и нов вид общуване в ромската общност. Сегашните лидери, всъщност са били участници в самия лагер миналата година и аз бях свидетел на тяхната промяна. И още нещо, ако десегрегацията и интеграцията са много дълги процеси, то „Арете“ го прави за много кратки срокове. Тази година бях обучи тел на младежкия съвет към държавната агенция „Закрила на детето“ и когато влязох вътре видях елита, част от най-добрите деца от всичките 28 градове, аз видях Принцеса, която представляваше област Монтана, а тя е именно продукт на младежките лагери на „Арете“, така че мисля, че отговорих на въпроса.
Мария: Много ви благодарим за отделеното време!
 

Интервюто води Мария Христова, участник в първи национален лагер „Заедно напред“ , 2019

Comments

Archives

Search

Latest Tweet: @areteyouth

  • Twitter feed loading

Our Community Blogs

  • Zaedno Napred
  • Forward Together

Subscribe to our mailing list

Support Arete Youth Today.

Follow Us: