“Мечтайте и вярвайте, както в себе си, така и в мечтите ви!”

Arete Youth

Ще ви разкажем за Евелина Димитрова. Срещнахме я за първи път на национален лагер „Заедно напред“ през 2017 година. Същата година, Евелина се включва в нашия лагер за момичета от ромски произход, а след него и в доброволческата мрежа на фондацията. Следва среща с нея в ежегодното ни обучение за доброволци. И не спираме до тук. Евелина се включва още същата учебна година в инициативата ни „Връстници помагат на връстници“ като менториран ученик. През 2018 година Евелина е сред активните доброволци на „Арете“, участва в доброволчески инициативи в с. Галиче и гр. Бяла Слатина. Същото лято преминава обучение за лидери и става такъв на малка група по време на летните лагери „Заедно напред“. Днес е координатор на доброволците в с. Галиче и отново е участник във „Връстници помагат на връстници“.

Евелина споделя, че лагерите „Заедно напред“ са я вдъхновили и амбицирали. В следствие на участието й в лагерите и особено в лагера за момичета от ромски произход, доброволката създава свое собствено сдружение „Роден двор“ с.Галиче.

„Бях участничка в лагерите на „Арете“ - „Заедно напред”. Тогава всъщност реших с какво искам да се занимавам, какво искам да уча, накъде да насоча фокуса си. Гледах екипа Ви и си мислех „Не може ли и ние с приятели да бъдем като тях? Да имаме цел, над която да работим и да вдъхновяваме?” Исках да бъда като вас! Определих си цел и се стремя да я следвам. Искам да подобря живота в село Галиче. Искам да надграждам и себе си. Затова и същата година бях и на 4-ти национален лагер за момичета, който много ме въодушеви, защото говорихме за истории на жени. Историите бяха шокиращи, но продължението им бе „уао“! Примерно историята на Опра. В края на сесията Снежи каза: „Момичета, пишете историите си сега!”, помислих си „Еви, трябва да действаш!”. Така след време дойде и идеята за сдружението - Сдружение „Роден двор” с. Галиче. Сдружението вече осъществява целта ми, която е споделяна и от учредителите. Основната цел е иницииране на дейности, свързани с опазване на околната среда - обучения, извънкласни дейности, реализиране на местни инициативи. Организираме и множество културни мероприятия. С това ние оставаме в историята на Галиче. Сега осъзнавам, че след две години стремежите ми са се превърнали в реалност. Така, че е важно какво мислим, към какво се фокусираме и какви са действията ни. Все още пиша историята си, защото ние трябва да живеем живота, а не той нас.“

Ученичката е пример за много млади момичета. За нейната мотивация и младежка активност, Евелина казва, че „Арете“ я е „надъхала“. „Момичешките лагера са важни, защото съм сигурна, че нямаше да стигна до тук! Не искам да пиша какви са историите на жените, които са ни представили на лагера, за да има интерес към тях от новите участнички! И се надявам да има много желаещи момичета за този лагер през тази година. А летните лагери „Заедно напред“ ме научиха на много! Там научих за историята на ромите и развих качествата си на лидер.“

Темите, които вълнуват гимназистката са много. Освен образование, ромска интеграция, ранно детско развитие, културно развитие, Евелина има интерес и към феминизма и джендър теориите. Тя е участвала във феминистки лагер към Български фонд на жените.

17-годишната Евелина Димитрова от Галиче е тазгодишен посланик за един ден на Конфедерация Швейцария у нас. Гимназистката е спечелила мястото си след конкурс с написаното от нея есе на тема “Как бихте използвали силата си като личност и влиянието си като посланик за един ден, за да постигнете положителна промяна в обществото?”

„Писах по темите, които ме вълнуват – ранното детско развитие, равнопоставеността на жените и интеграцията на ромите и съм щастлива, че успях.”, каза Евелина.

Евелина придружаваше нейно превъзходителство посланик Мюриел Берсе Коен при посещението й в Монтана. Инициативата „посланик за един ден” се провежда за втора година у нас по идея на Ема Кейт Хопкинс, първият дипломат на Великобритания. Тя е по повод 8 март, насочена е към момичета между 15 и 19 години от цялата страна и в нея участват жени-посланички у нас.

Микаела, която създаде сайт www.priemime.ml, пише за Евелина в блога си „Различните“. Там Еви споделя следното:

„Живея в село, където всички се познаваме и когато бях малка си мислех, че никой не знае за произхода ми, за това няма да казвам, ще си мълча. С времето пораснах и разбрах, че няма смисъл да казвам каквото и да е. Всичко се знае в село. Уча в СУ „Христо Ботев” село Галиче. В училище лично към мен не съм усещала дискриминация. Винаги съм била от добрите ученици в класа. ... Дискриминация, обаче има, когато говорят за по-изостаналите ученици и въобще хора. Когато се говори за човека от към етнос, тогава се усеща разделението. Но бих казала, че дискриминацията в село не е толкова фрапираща. Това е една от целите ми - ние да се сплотим, да се приемем, да се развиваме, като личности и да работим за процъфтяване на село Галиче. Смятам, че процъфтяването ще се случи, чрез Сдружение „Роден двор” - неправителствена организация с обществено полезна дейност. За почти година от създаването на сдружението, смятам че селото ни се събужда. Инициативите на сдружението получават позитивни отзиви, хората се радват. Това ме прави много щастлива! Бих казала, че съм свръх активна, но това не пречи да се образовам и да се подготвям за матурите. Доброволец съм в Сдружение „Първи Юни”, Младежка Фондация „Арете”, Международната награда на Херцога на Единбург и съм член на Младежи Общински парламент град Бяла Слатина. Участвам в извън класна дейност в училище насочена към природата и екологията. Ходя на народни танци към фолклорен ансамбъл „Галишки фукли”. Вдъхновявам се, когато пътувам, за да се срещна с различни хора борещи се за своя или обща кауза. Последното такова пътуване бе на Регионална среща на здравните медиатори в Пловдив, където се срещнах с невероятни роми - медиатори, които работят в своята общност и правят малки стъпки, но с голямо значение. Промяната е трудна, но не и невъзможна. Щом има един осъзнат, то те ще се увеличават във времето. Присъствах на срещата по повод кампанията Ambassador for a day по инициатива на British Embassy Sofia. В кампанията участват 12 жени-посланички в София, 12 Неправителствени организации, лидери и 12-те финалистки, една от който съм аз. За мен е важно да се развивам и да не спирам, защото не развиващ се човек е просто съществуващ.“

Евелина иска да следва Международни отношения в Софийския университет. Иска да прави големи, важни неща. „Важно е образованието, важно е да бъдем осъзнати хора. Най-вече хора! Често чувам как в чужбина е много по-добре от тук. Обаче това, което се случва е че едни хора тук не спазват закона, но когато заминат някъде тези същите хора спазват закона! Нищо няма да се промени, ако ние сами не предприемем действия. Всичко, от което се оплакваме е последствие от нашите действия осъзнати или не. Мечтайте и вярвайте, както в себе си, така и в мечтите ви! Ако нещо не ви харесва, не чакайте! Действайте и го променете! Живейте пълноценно! Оставете интересни и вдъхновяващи истории, и светло бъдеще за следващите поколения. В момента чета „Моят път към истината“ на Махатма Ганди, който казва следното: „Бъди промяната, която искаш да видиш в света.“.

Обещах си да правя онова, което обичам, и да обичам онова, което правя. Няма нищо лесно, но ако се потрудиш и отделяш по малко време всеки ден за мечтата си, то тя ще се сбъдне, защото няма нищо невъзможно.“

Това е вдъхновяващата история на Евелина. 17 – годишно момиче от северозапада. Гордеем се с теб! Продължавай смело да следваш мечтите си и да ги осъществяващ с лекота! Ние вярваме, че ти си посланик на доброто и то не само за един ден, а за едни живот!

Comments

Archives

Search

Latest Tweet: @areteyouth

  • Twitter feed loading

Our Community Blogs

  • Zaedno Napred
  • Forward Together

Subscribe to our mailing list

Support Arete Youth Today.

Follow Us: