“РАЗКАЖЕТЕ МИ ЗА СЕБЕ СИ“ – ДЕН ЗА БЛИЦ ИНТЕРВЮТА ЗА РОМСКИ СТУДЕНТИ

Arete Youth

Търсенето на работа и стаж е комбинация от лични и професионални умения. Колко подготвени са студентите за този процес обаче?

В следствие на успешния ни опит от миналата 2015 година, когато организирахме първото по рода си кариерно събитие „Ден за бързи интервюта“, ние от Младежка фондация „Арете“ организирахме още едно събитие, в което поканихме представители на водещите компании в страната и членове на Ромската професионална Мрежа, с които работим в посока кариерно развитие и професионална реализация.

След успеха на пилотното издание „Ден за бързи интервюта“ 2015г. Младежка фондация „Арете“ реализира формата за втори път.

Събитието се проведе на 08 юли 2016 г. в Хотел „Хемус“, гр. София. Инициативата беше насочена към млади ромски висшисти, които търсят кариерна реализация. Целта бе да ги срещнем с реални работодатели в защитена и приятелска среда, където да упражнят и развият уменията си за успешно представяне на интервю пред работодател.  В събитието взеха участие седем компании: HP Enterprise- България, Manpower-България, Frontex - България, Stemtech- България, фондация „Заедно в час“, Пенсионноосигурително дружество „Бъдеще“ и Euroins LifeInsurance.

Представителите на компаниите участнички имаха възможността да се срещнат с 12 младежи от цяла България, с различни специалности: педагогика, мениджмънт, химическа индустрия, администрация, финанси, медицина, право и международни отношения. Представените компании попадат в графата на големия и среден бизнес. Младежите предизвикаха интереса на компаниите и бяха поканени на реални интервюта за текущи техни позиции. Въз основа на досегашния ни опит и заявения интерес за участие в  „Ден за блиц интервюта“ можем да идентифицираме няколко области, в които младежите имат нужда от подкрепа: мотивация, увереност в знанията и способностите си, умения за представяне пред работодател както и задълбочено проучване на пазара на труда и възможностите за кариерна реализация. Снимки от събитието можете да видите ТУК.

Младежка фондация „Арете“ провежда кариерни инициативи от 2010 година.  Целта ни е чрез „Ден за блиц интервюта“, както и с другите дейности по програма „Ромска професионална мрежа“, да помогнем на ромските младежи, с достигната степен на висше образование, при започването им на първа работа по специалността. От друга страна се стремим да им покажем механизми за това как да се задържат след наемане и да послужат за ролеви модел в общностите си.
Общото мнение на представителите на компаниите, е че са се срещнали с мотивирани и добре подготвени младежи, които са отворени за нови възможности и искат да се реализират на пазара на труда. От страна на младежите мнението е за едно наистина много добре структурирано и организирано събитие, което трябва да се организира регулярно. 
Добавената стойност за компаниите е достъп до едни наистина подготвени и с потенциал млади бъдещи кадри, които биха желали да се развият и да се учат от опита на бъдещите им работодатели. Младежите от своя страна получиха възможност за достъп до реални компании и професионалисти (директори, ръководители на отдели „Човешки ресурси“, мениджъри „Обучения“), които биха ги интервюирали за реални позиции в една защитена и приятелска среда. За повече информация e-mail: info@areteyouth.org; тел.: 0878744467; web: http://www.areteyouth.org; Facebook

Кариерно събитие „Ден за бързи интервюта“ се провеждат в рамките на  програма "Ромска професионална мрежа", по проект “Възможности за лидерство, образование и успех на ромите II”, който се финансира от фондация „Тръст за социална алтернатива”. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

Comments

Archives

Search

Latest Tweet: @areteyouth

  • Twitter feed loading

Our Community Blogs

  • Zaedno Napred
  • Forward Together

Subscribe to our mailing list

Support Arete Youth Today.

Follow Us: