Доброволчеството е ценност за нас

Arete Youth

Ето ги. 36 младежи, които са част от семейството на МФ „Арете“. Млади, амбициозни, нахъсани, мотивирани, със свежи идеи и сили да променят, да се борят, да търсят решения за трудностите в своите общности. Това са доброволци от младежката ни мрежа. Те са от различни населени места в страната. От 9 до 11 ноември 2018г. се събрахме в гр.София, хотел „Симона“, където проведохме обучителен семинар. По време на тридневното обучение, доброволците на Младежка фондация „Арете“ разгърнаха потенциала си дискутирайки различни начини за намиране на решения, планиране и изпълнения на доброволчески инициативи и кампании. И не само! Младежите имаха възможността да добият знания за цикъла на инициативата – от идеята до резултата, както и умението за ефективно общуване – активно слушане и говорене.  Изключителна интересна част от това обучение бе изготвянето на портрет на „идеалния“ доброволец, както и разглеждането на права и отговорности, които би могъл да има доброволецът.  Тук трябва да споменем и обучителя Лилия Еленкова, която работи като треньор, модератор и фасилитатор и е от основните инициатори по създаването на Звено от треньори към Национален младежки форум. Лилия и Теодор допринесоха с професионализъм за осъществяването на обучителната част на семинара, развитието на умения и придобиването на нови знания за нашите младежи.

На тази национална среща с доброволците, имахме страхотната възможност да се видим с младежите, те да се видят един с друг след националните лагери „Заедно напред“, да се запознаят старите членове с новите участници в младежката ни мрежа. Нещо повече. Имахме възможността да поговорим за развитието на нашата младежка мрежа, за нейната структура и за функциите и отговорностите на доброволците в младежката мрежа на „Арете“. В края на семинара доброволците споделиха, че след тези три дни имат повече съмишленици и приятели, идеи за кампании и мотивация за бъдещото им реализиране. Приятен за нас момент беше да разберем колко голямо доверие имат младежите към фондацията ни в лицето на екипа на „Арете“. При въпроса „Защо „Арете?“, младежите споделиха за самоувереността, която им вдъхваме, вярата в тях и това, че при нас се развиват – от участници в национални лагери „Заедно напред“, през доброволческа мрежа, обучения за лидери, „връстници помагат на връстници“ до академично менторство и подкрепа. Благодарим Ви!

От своето създаване до момента Младежка фондация „Арете“ работи активно с доброволци в подкрепа на ромската общност в България. Нашата цел е да развием устойчива Доброволческа Мрежа (Arete Youth Volunteer Network - AYVN), за да могат младите лидери да участват и насърчават различни инициативи на местно и национално ниво. В по-широк аспект нашата цел е да популяризираме гражданското участие в решаването на различни социални проблеми и да популяризираме ползите на доброволчеството като цяло.

Обучителният семинар се проведе в рамките на  програма "Заедно Напред", по проект “Възможности за лидерство, образование и успех на ромите III”, който се финансира от фондация „Тръст за социална алтернатива”. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

Comments

Архив

Търсене

Latest Tweet: @areteyouth

  • Twitter feed loading

Блогът на нашата общност

  • Zaedno Napred
  • Forward Together

Абонирайте се за наша информация

Подкрепа младежта Arete днес.

Следвайте нас: