„С разперени криле“

Arete Youth

Магия. Израстване. Топлина и сплотеност. Работа в екип, семейство. Емоции. Щастие и сълзи. Сълзи от радост, сълзи от благодарност, сълзи от обич. Обич, каквато има само в ромското семейство. Топлина и уют. Вълнение. Сцена, а всъщност дом. Спектакъл.

Това беше нашият 8 април. 

Как се случи?

Взимаш една Галя, разтваряш в много желание, затопляш група ентусиазирани  момичета и момчета, разбъркваш, за да се получи хомогенна смес и готвиш…

Така се възроди прекрасната идея за благотворителен концерт. Благотворителен, защото събираме средства за ученици, но не… ученици, а отличници. Решихме да съберем за трима, отличници, по 500 лева.

Събираше ни „Арете“ – нашият офис. 

Подготвяхме сценарии. Да, бяха няколко, или по-скоро беше един, който претърпя доста трансформации. После – репетиции. Все не се  случиха както трябва, ама така е – на доброволни начала, малко е трудно. Но ентусиасти никога не липсват. Добре е, че са повече, а звездите, „ звездите са звезди, защото са високо“. Но всички се включиха. Намерихме зала и всичко тръгна, само да не пропусна – Министерство на културата одобри нашата молба за ползване на зала „Сцена 17“ на 1 април. Майтапчии.

Какво се случи в деня на концерта…?

Един малък „хаос“ (в хубавия смисъл) цареше. Въпреки облачното време навън, в офиса ни се носеше усещане за топлина. Пристигахме готови и заредени. Влизахме с едни широки усмивки, носехме си реквизита- закачалки с дрехи, пликове с обувки, шапки, шалове, очила и много музика. Обсъждахме на висок глас  участието на Рали в сутрешния блок, а Борислава разказваше как майка и я събудила с вълнение, че ги дават по БНТ-то. Там излъчиха и кратък откъс от нашето видео. Бяхме щастливи. Разнасяха се едни листа със сценария напред-назад. Една група  приготвяха сандвичи, за да се подкрепят през деня в залата за репетиции, много сме, трябва да се подкрепим, после ги забравихме някъде в залата, ама на кого му се яде в такива моменти.

За „Генералната“ репетиция всички бяхме там. Сценаристи,  актьори, гримьори, технически сътрудници, музиканти: София, Александра, Ралица, Мустафа, Матьо, Борислава, Цветан, Виктория, Анелия, Едуарда, Фредерика, Христо, Георги,  Евелина, Сашо, Велизар, Надя, Мариан, Николай, Богомила, Божидар, Зори,Наталия, Валери, Томас, Ники, Богомила, Божидар, Донка…пропускам някой? Да, сигурно пропускам много хора. Димитър, който направи монтажа на видеото ни и Росен, който засне целия концерт. Там беше и Младен Владимиров,психолог, наш приятел, лектор, готов да помага. Навън не спираше да вали.

Шест без десет. Навън продължава да вали. По- нетърпеливите, пристигнали по-рано вече се мокреха.

18.00 часа. Начало.

Гостите влизаха, пускаха своята „лепта“ в кутиите пред залата. Е, не почнахме в уречения час, но пък напълнихме залата. Множество гости уважиха събитието ни – от „Тръст за социална алтернатива“, Българо-американска комисия за образователен обмен „Фулбрайт“, „Ромски образователен фонд“, „Про-европейска мрежа“, „Студентско общество за развитие на междуетническия диалог“, приятелите ни от Център "Амалипе", директори на училища, преподаватели от университети, съмишленици от различни организации и различни градове – София, Хасково, Велико Търново; студенти и родители… Благодарим Ви!!!

Водещи на концерта бяха Мустафа Рамадан, студент в Американски университет в България, последна година и Ралица Петрова, студент в трети курс в Софийски университет, гр. София. На малката сцена участваха Томас Томов -победител в „България търси талант“ 2014 и настоящ студент в Национална музикална академия, изключителната актриса Наталия Цекова, „Галишки фукли“ - танцов ансамбъл от с. Галиче, Донка, Мелина и Вероника - актриси от майсторски клас 12+3 към Пловдивски университет „П. Хилендарски ", Николай Кирчев -народен певец от Фен фолк ТВ и студент, Матьо Викторов и Велизар Борисов -  от Танцов състав "СеверняциТЕ“, гр. Вълчедръм, група „Мераклии“ от гр. Благоевград, Актьорът Валери Леков, който срази публиката с неговия скеч и  невероятния  Нено Илиев, който вдъхнови всички участници и гости.

Черешката на тортата беше изненадата на доброволците! Прелестната ни водеща ни смая когато взе микрофона да „си изкаже положението“ и зад нея се наредиха нашите чаровници. Това го нямаше в сценария. „Какво се случва?“ се питахме с поглед. На сцената застанаха младежите с разпечатани буквички, които гласяха „Благодарим Ви Арете“. Пуснаха  видео, което изразяваше техните поименни благодарности към екипа. Тържествено „Арете“ получи първата си торта . Очите на децата грееха, а нашите сърца се стоплиха. Няма как да се опише с думи еуфорията, която се носеше в цялата зала. Не знам за впечатленията на публиката, която беше изправена на крака и тук – там се бършеха сълзи или блестяха такива по очите, но ние бяхме във възторг. Всичките – и екипът и доброволците. Това личи и на СНИМКИТЕ.

Това което се случи на 8 април, не е просто концерт. Не е просто дейност или събитие. Това е магия. Израстване. С разперени криле, ЗАЕДНО НАПРЕД и нагоре.

Доброволците реализираха втория благотворителен концерт. Случи се в Нов театър НДК в гр. София. Главната цел беше да се съберат пари за ромски ученици в 12 клас през 2019/2020 учебна година. Доброволците знаят, че пътят към успеха е образованието, но на пътя понякога има едни малки препятствия. И всеки знае, че самата образователна система не е достатъчна сама по себе си, а трябва да инвестираш и в допълнителни учебни пособия, уроци, курсове или просто да имаш средства да си заплатиш кандидат-студентските изпити. Затова те пожелаха да помогнат на трима дванадесетокласници, с високи академични постижения, но с ниски финансови възможности. Защото работата им на терен ги сблъсква с такива младежи. Самите те са преминали през това. Някои от тях са се сблъсквали с този проблем. Чуйте техните истории и мечти ТУК.

Повярваха в каузата си и я реализираха чрез този концерт. Събраха 665 лева чрез продажбата на поканите за концерта. Победа за нашите доброволци!

Текст Галя и Райчо

Comments

Archives

Search

Latest Tweet: @areteyouth

  • Twitter feed loading

Our Community Blogs

  • Zaedno Napred
  • Forward Together

Subscribe to our mailing list

Support Arete Youth Today.

Follow Us: