Посланици на добрата воля

Arete Youth

Доброволците на Младежка фондация „Арете“ – Посланици на добрата воля

На 24.12.2017 г. в ЦНСТ в община Бяла Слатина, доброволците на Младежка фондация „Арете“ зарадваха всички деца от ЦНСТ с празнична програма, подаръци и много усмивки. Доброволческата група е добрият пример за несломимия дух и желание за оказване на подкрепа на онези, които имат нужда. Атмосферата, която успяха да създадат беше неповторима! Глъчка и детски смях изпълваха малката стая, в която се бяха събрали всички деца от дома. Въпреки всички трудности доброволците успяха да открият съмишленици и партньори, които да им окажат подкрепа в процеса на планиране и изпълнение на доброволческата инициатива.

Доброволците на Младежка фондация „Арете“ и коледните им чудеса

Arete Youth

„Мотивирани младежи, които носят духа на позитивната промяна“ – това е определението, което описва общността на Младежка фондация „Арете“ – Доброволческата мрежа.

Към настоящия момент мрежата наброява над 300 членове, които са преминали през различни дейности на фондацията.

В настоящата статия ще откриете повече информация за проведените доброволчески инициативи, които бяха изпълнени в рамките на месец декември от нашите доброволци.
Екипът на Младежка фондация „Арете“ е горд с нивото на активност на нашата доброволческа мрежа. Мотивацията и желанието за промяна са основните движещи сили, които са отговорни за високата активност и желание за оказване на подкрепа в полза на ромската общност.

Вълшебната Kоледа на децата от ЦНСТ с. Бърдарски геран

Доброволческата група от град Бяла Слатина подготви коледна програма за децата от ЦНСТ с. Бърдарски геран, както и успя да събере финансови средства за закупуване на коледни играчки и подаръци. Освен подкрепа от Младежка фондация „Арете“ доброволците успяха да открият и съмишленици на местно ниво. Сдружение „Първи юни“ е партньор на нашите доброволци на територията на община Бяла Слатина. Ние сме сигурни в това, че нашите доброволци ще внесат топлина и радост в сърцата на всички дечица от центъра.

Ромските Дядо Коледа, Снежанка и джуджета

Съгласете се, че понякога е необходимо да влезем в изпълнението на определени роли, които да ни помогнат да стигнем до желаната от нас цел. Изпълнението на определена роля изисква предварителна нагласа и подготовка, както и създаване на ясен и стриктен план за действие.

Точно такива бяха стъпките на доброволческата група от гр. София. Стъпки, които доведоха до събирането на 140 деца от квартал Факултета, които представиха коледно тържество пред своите родители и за награда получиха коледни подаръци. Всички вярваме в Дядо Коледа и безплатните подаръци, поне Ние от екипът на Младежка фондация „Арете“, но за разлика от всички нас, доброволците от град София решиха да заложат на себе си. Те успяха да открият съмишленици и партньори, които да им окажат подкрепа в събирането на необходимите финансови средства за изпълнението на доброволческата инициатива.

Сдружение „Бъдеще за ромските деца“ беше основният партньор на нашите доброволци. Снимките от събитието са показателни за постигнатия успеха.

Коледният базар на доброволците от град Вълчедръм

В Северозападна България стават чудеса! Доброволческата група от гр. Вълчедръм успя да приготви вкусни и добре украсени коледни лакомства, които бяха представени на организирания от тях коледен базар. Събраните средства ще бъдат дарени на хора в нужда. Красиви, млади, амбициозни и упорити – това са характеристиките, които увенчават успехите на доброволците от град Вълчедръм.

Плюшена играчка = ЛЮБОВ

Да, точно така смятат доброволците ни от град Кюстендил. Любовта, според тях, се крие в малките неща. Доброволците дариха плюшени играчки на децата от ОДЗ „Мечта“ град Кюстендил. Радост, усмивки и задоволство греят в очите на всяко дете. И някак си това ни е напълно достатъчно, за да разберем, че се движим в правилната посока!

Екипът на Младежка фондация „Арете“ Ви пожелава Весела Коледа и щастлива Нова година.

Добрите дела на нашите доброволци

Arete Youth

За пореден път нашите доброволци от гр. София ни изненадаха и ни накараха да се чувстваме горди с това, което правят за своята общност.

Независимо от множеството трудности и препятствия, с които се сблъскаха, те ни показаха, че несломимият човешки дух и желание са по-силни от всяка трудност, която може да им се изпречи по пътя към постигането на голямата им цел. Нашите скъпи доброволци успяха да зарадват и да направят щастливи 140 деца от ромския квартал „Факултета“. С подкрепата на Сдружение „Бъдеще за ромските деца“, нашите доброволци събраха финансови средства, с които бяха закупени коледни подаръци за децата, а нашите доброволци влязоха в ролята на Дядо Коледа и Снежанка, за да направят обстановката още по-празнична. Изказваме нашите искрени благодарности към всички организатори и партньори на това страхотно събитие. За нас е огромно удоволствие да работим с толкова амбициозни и млади хора, които носят в себе си нестихващия и неукротим дух на положителната промяна.

Весели празници, скъпи доброволци!

Връстници помагат на връстници

Arete Youth

Ако искате да придобиете нови умения или сте готови да поведете някой към успех, станете част от инициативата „Връстници помагат на връстници“ на Младежка фондация „Арете“, програма „Заедно Напред“.

„Връстници помагат на връстници“ е инициатива за наставничество на ученици в гимназиална степен от студенти. Целта е да се повиши мотивацията и осведомеността на младежите в средното образование да продължат обучението си в университет. Подходът „връстници помагат на връстници“  е начин да осигурим достъп на гимназистите до ролеви модели – студентите, които да бъдат техни наставници чрез метода  научаване чрез преживяване. Личният контакт и обмяна на опит ще позволи и на двете групи младежи да придобият по-голяма увереност за личностно развитие, както и да предприемат активни роли в общностите си.

Защо да участвате в инициативата „Връстници помагат на връстници“?

Ако вие сте студент и желаете да се включите – вие ще бъдете наставник (ментор) на ученик. Менторът е човек, който помага, насочва, подкрепя, съветва някой друг. Той е позитивен и насърчаващ.  Ще можете да предаде своите опит и знания, които притежавате като помогнете на учениците да определят и постигнат техни цели свързани с тяхното академично и личностно развитие. Вие ще бъдете ролевите модели във Вашата общност и ще допринасяте за нейното развитие.

Ако вие сте ученик, който иска да продължи образованието си във ВУЗ,  или искате да научите нови и полезни за вас неща, да срещнете нови възможности и перспективи в живота си, Вие ще можете да се включите в програмата като наставляван (менториран). Участвайки в инициативата „Връстници помагат на връстници“, учениците ще имат възможността да получат информация за различни възможности за развитие и гражданско участие, съвети и насоки от човек, който е преминал през този процес и има знания, умения и опит. Ученикът ще споделя интереси, нужди и цели със своят ментор, който ще подпомага процеса на развитие на ученика.

За да кандидатствате, моля попълнете:

- ЗАЯВЛЕНИЕ
- ВЪПРОСНИК за студент 
- ВЪПРОСНИК за ученик

Крайният срок за изпращане на документите на адрес гр. София, бул. „Княгиня Мария Луиза“  № 77,  ет. 2 или на електронна поща ivan@areteyouth.org е 07.01.2018г.

Малките проекти на Младежка фондация „Арете“

Arete Youth

От 01 до 03 декември 2017 година в хотел „Симона“ в гр. София, се проведе тридневен обучителен семинар за доброволци на Младежка фондация „Арете“, в който взеха участие 34 младежи. Семинарът допринесе за планирането на малки проекти в полза на местната общност, както и за тяхното бъдещо реализиране от доброволците на Младежка фондация „Арете“. На обучителния семинар бяха планирани дейностите за провеждане на информационни кампании за националните лагери „Заедно напред“ 2018 година.

Александър Балабанов – Бизнес партньор и консултант, запозна участниците в семинара с конкретните стъпки при планирането, изпълнението и отчитането на малки проекти в полза на местната общност.

Младежите бяха въвлечени в процеса на създаване на малки проекти – от идеята до анализа, които ще осъществят заедно със свои връстници по места, търсейки подкрепа от общественици и институции.

За пореден път доброволците на Младежка фондация „Арете“ доказаха, че имат изразена гражданска позиция и желание за работа в своите общности. В края на семинара доброволците споделиха, че след тези три дни имат повече съмишленици и приятели, идеи за кампании и мотивация за бъдещото им реализиране.

От своето създаване до момента Младежка фондация „Арете“ работи активно с доброволци в подкрепа на ромската общност в България. Нашата цел е да развием устойчива Доброволческа Мрежа (Arete Youth Volunteer Network - AYVN), за да могат младите лидери да участват и насърчават различни инициативи на местно и национално ниво. В по-широк аспект нашата цел е да популяризираме гражданското участие в решаването на различни социални проблеми и да популяризираме ползите на доброволчеството като цяло.

Обучителният семинар се проведе в рамките на  програма "Заедно Напред", по проект “Възможности за лидерство, образование и успех на ромите II”, който се финансира от фондация „Тръст за социална алтернатива”. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

МОЯТ МЕНТОР

Arete Youth

Бих искала да разкажа за ползите от менторската подкрепа, която получих от Илина Иванова, преподавател по английски – език във Фиалиал Разград на РУ „Ангел Кънчев“.  Като студент в първи курс имах много въпроси,  свързани с обучението си. Въпросите бяха от различно есетвество: Ще мога  ли да се справя? Какво е поправителен изпит? Какво е ликвидация? Как да се ориентирам в практическите занимания? Ако изпусна лекция, как да наваксам? В момента, в който разбрах за възможността, която МФ „Арете“ предлага, а именно да получиш менторска подкрепа се зарадвах искренно.

В продължение на една година получих истинско менторство. Срещите с моя наставник се провеждаха два пъти месечно. По време на срещите моят ментор се интересуваше от оценките ми,  от затрудненията, които изпитвам по изучаваните предметите и най-вече от академичните цели, който си поставям. В началото си поставихме само една цел, а именно – да завърша успешно първи курс. Към настоящия момент смея  да твърдя, че я постигнах. Вече съм студент втори курс със специалност „Технология на храните“. Моят ментор ми представи и всички извънучебни занимания, като клубове в университета, които развиват инженерни умения и клубове по интереси. Благодарение на нея аз се включих в клубовете: „Микробиоарт“ и „Ръка за ръка“. Тези клубове се оказа изключително полезни за мен, поради практическата си насоченост.

Считам, че  постоянните срещи и професионализма на моя ментор допринесоха за това днес да съм по-уверен студент във втори курс. Огромни благодарности на целия екип на МФ „Арете“ за предоставената възможност.

С уважение: Мими Данкова, студент втори курс специалност „Технология на храните“, РУ “Ангел Кънчев“ – филиал Разград

Менторската програма е в рамките на програма „Образователен и информационен център“ по проект „Възможности за лидерство, образование и успех на ромите",  финансиран от Фондация Тръст за социална алтернатива. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

МЕНТОРСТВОТО - ПЪТЯТ КЪМ ПРОМЯНАТА

Arete Youth

Младежка фондация „Арете“ е горда със своите студенти и техните университетски преподаватели - академични ментори  от  СА „Д.А.Ценов“- гр.  Свищов, които са част от програма „Образователен и информационен център“.  На 23. 11. 2017 г. се състоя  среща на студенти и ментори, които бяха запознати със същността и отговорността на менторския процес. Всички имаха възможността да споделят опит и препоръки към дейността на програмата.

Екипът на Младежка фондация „Арете“  благодари на цялото ръководство на Стопанска Академия  „Д.А Ценов“ – гр. Свищов и най-вече на университетските преподаватели: проф. Марияна Божинова, доц. Светослав Илийчовски, доц. Теодора Филипова, д-р. Момчил Антов, ас. Жельо Желев ,  ас. Марияна Павлова, ас. Ралица Данчева и доц. Силвия Костова за ползотворната и ефективна среща.

Менторската програма е в рамките на програма „Образователен и информационен център“ по проект „Възможности за лидерство, образование и успех на ромите",  финансиран от Фондация Тръст за социална алтернатива. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

Четвърти национален лагер за момичета от ромски произход

Arete Youth

От 17 до 19 ноември 2017 г. в гр. Банкя се проведе четвъртият национален лагер за момичета от ромски произход на Младежка фондация „Арете“. В лагера взеха участие 24 момичета от цяла България. Целта на лагера бе да подготви младите жени за периода след завършване на гимназия, изграждайки лидери и модели за подражание сред ромската общност.

Лагерът предлага възможността на участничките в него да се срещнат с позитивни модели за подражание, включвайки ги в мотивиращи работилници и запознавайки ги с връстници, които споделят техните виждания, момичетата откриха много нови възможности пред тях.

На лагерa беше поставен въпросът за ранните бракове и детските раждания. Проблем, който се среща  често сред момичета от ромски произход. Темите за отстояване на мнението и взимането на правилни решения бяха представени по достъпен и интерактивен начин.

Участничките в лагера бяха вдъхновени и мотивирани от лични истории на ромски жени, които са преодолели редица предизвикателства в борбата си да бъдат успешни.  Важен момент беше осъзнаването, че можеш да бъдеш успешна жена и добра майка, да бъдеш образована и с кариера, или да бъдеш успешна в смисъла, който е важен за теб като личност.

Обучителят Зина Тенекеджиева запозна участничките в лагера със съвременния профил на един лидер. Тя смята, че лидерството е не само позиция, но и състояние на духа изискващо осъзнатост, увереност, уникалност, позитивен начин на мислене, смелост, креативност и добри социални умения.

Обучителят Петя Пенева оказа подкрепа на момичетата в това да споделят своите мечти и цели. С нейна помощ  те за пръв път научиха важни социални умения като себеопознаване и целеполагане.

Лагерът предложи на момичетата комфортна и спокойна среда, в която да споделят, да обменят информация, да общуват и мечтаят на воля. Момичетата създадоха нови приятелства и си тръгнаха от лагера по-уверени, по-сигурни и по-мотивирани.

Лагерът  се проведе в рамките на  програма "Заедно Напред", по проект финансират от „Български фонд за жените“. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на финансиращата фондация.

Oбучителен семинар от 01 до 03 декември 2017 г

Arete Youth

Младежка фондация „Арете“ - България кани доброволците на младежката мрежа на обучителен семинар от 01 до 03 декември 2017 г в хотел „Симона“ гр. София. Семинарът ще допринесе за реализирането на малки проекти в полза на местната общност от доброволците към младежката мрежа на фондация „Арете“, както и за планиране на дейности за провеждане на информационни кампания за националните лагери „Заедно напред“ 2018 в рамките на програма „Заедно Напред“.

Срок за кандидатстване: 20 ноември 2017 г.

Какво ще научите на обучението?
~ Какви са стъпките за планиране и реализиране на малък проект?
~ Отчитане и оценка на въздействието от изпълнението на малкия проект
~ Планиране на дейности и инициативи за провеждане на информационни кампании за лагерите „Заедно напред“ 2017.

Профил на участниците:
Младежи от 16 г. до 25 г.
Да са настоящи доброволци към младежката мрежа на фондация "Арете“
Да имат желание да работят с връстници и да популяризират дейностите на младежката мрежа към фондация „Арете“ - България.

Как да кандидатствате за обучителния семинар?
Попълнете електронния формуляр до 20 ноември 2017г. Участниците под 18 г., следва да попълнят и Декларация от родител - настойник.

Ще бъдат избрани 35 участници за обучението. При изборa ще бъдат взети предвид географска и полова равнопоставеност. При голям брой желаещи за участие, Младежка фондация „Арете“ - България си запазва правото да покани най-активните доброволци и участници от лагерите.

Всички младежи, кандидатствали за участие в срещата, ще получат информация за резултатите най-късно до 24 ноември 2017 г.

На одобрените участниците ще бъдат покрити разходите за път, настаняване, храна и обучителни материали. Разходите за път ще бъдат възстановени само срещу предоставен билет за пътуване с автобус или влак.

За контакт и допълнителна информация:
Иван Иванов, Програмен ръководител на програма „Заедно Напред“; тел: 02/980 90 21; GSM: 0878 744 463; e-mail: ivan@areteyouth.org

Обучителният семинар се провежда в рамките на  програма "Заедно Напред", по проект “Възможности за лидерство, образование и успех на ромите II”, който се финансира от фондация „Тръст за социална алтернатива”. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

Доброволците от Разлог организираха Световно кафене

Arete Youth

Младежи от ромския квартал на град Разлог, с подкрепата на Младежка фондация „Арете“, създадоха доброволчески клуб през изминалия уикенд, организирайки световно кафене. Целта на събитието бе да се обсъди темата : „Какво е доброволчество и как да променим към по-добро общността, в която живеем.“

В първата част на събитието младежите дискутираха въпроси като: Какво прави доброволецът? Къде можем да бъдем доброволци? Какво можем да променим и как доброволчеството помага за изграждането на нас самите като личности?

Естествено продължение на събитието бе откриване на темата „Какви са проблемите на моята общност и как можем ние да помогнем за решаването им“.  Гимназистите наредиха като основни проблеми: липсата на добра инфраструктура – неасфалтирани улици, липса на канализация на някои от тях, лоша хигиена, но като най-значим проблем те изтъкнаха пропуските в образованието. Единодушни бяха в мнението, че образованието е ключът към решаване на проблемите. На въпроса как те биха могли да помогнат за решаването на по-горе посочените проблеми се родиха множество идеи.

Най - осъществима бе идеята да организират ежеседмична занималня за по-малките ученици от тях, които се обучават в началните училища от 1 до 4 клас. Желаещите доброволци са  15 гимназисти, повечето от които са с отличен успех. Със своите знания до тук те ще помагат на по-малките да наваксат пропуските. Всеки доброволец ще има по едно дете, с което да работи. Занималните ще стартират на 01 ноември (сряда) в 13:30 ч. в сградата на Българска Божия църква. Датата не е избрана случайно, тъй като този ден свързваме с народните будители и стремежа към образование и книжовност. През останалото време занималните ще се провеждат само през уикендите, когато децата почиват и имат много домашни за писане.

Световно кафене е един интересен метод за дискутиране на важни въпроси. В него барманите сервират на масата важни въпроси, вместо кафе. На това събитие имаше 4 маси, на всяка от които стоеше барман с въпрос. А младежите разделени на малки групи се редуваха на всяка от тях и изказваха мнение по въпроса.

Четвърти национален лагер за момичета

Arete Youth

Четвъртият национален лагер за момичета от ромски произход, организиран от Младежка фондация „Арете“, ще се осъществи благодарение на Български фонд за жените. Националният лагер за момичета от ромски произход е естествено продължение на усилията и мисията на фондацията да подпомага младежи с висок потенциал, които са ограничени от социалните и икономическите бариери в България и на Балканите.

Нашата цел е да подготвим младите жени за периода след завършване на гимназия. Давайки им възможността да се срещнат с позитивни модели за подражание, включвайки ги в мотивиращи работилници и запознавайки ги с връстници, които споделят техните виждания, момичетата откриват много нови възможности пред тях.

Какво правим?
• Създаваме мотивирани, граждански ангажирани, позитивни модели за подражание;
• Развиваме комуникационни и лидерски умения;
• Увеличаваме процента на ромски жени, които завършват висше образование;
• Укрепваме включването на ромски жени на пазара на труда.

Целите
• Подобряване на капацитета и овластяване на 25 млади жени от цялата страна чрез насърчаване на равенството и равното участие в ромските общности и организации;
• Даване на възможност на младите момичета да станат активни, съвестни и ангажирани граждани чрез опознаващи дейности, идентифициране на лидерските умения, както и укрепване на връзките между общностите, българските и ромските лидери;
• Създаване на устойчива мрежа от млади жени лидери, за да се подкрепи по-активното участие в училище и засилено желание да се "върне" към общността;
• Чрез обучение младите момичета от ромски произход да осъзнаят по-добре своята роля в обществото и да се справят ефективно с предизвикателствата, пред които са изправени поотделно и като общност, за да помагат за насърчаване на мотивацията и личностно развитие;
• Увеличаване на самочувствието и повишаване на информираността.

Програмата
Програмата на лагера е насочена към: насърчаване на самоуважение; развиване на лидерски умения; комуникация; вземане на решения; формулиране и постигане на цели; мотивация и подкрепа за по-добро образование; повишаване на здравната култура;  стимулиране културата на отговорност към общността.

Националният лагер ще се проведе от 17 до 19 ноември 2017 г. и ще даде възможност на 25 момичета от цялата страна да развият своя потенциал и жизненоважни социални умения в безопасна и ангажирана среда с подкрепата на ролеви модели и обучители.

Критерии  за  участие:
• Момичета от ромски произход от 16 до 21 години;
• Препоръка от учител или представител на неправителствена организация;
• Попълнен формуляр за кандидатстване;
• Мотивация за участие в лагера чрез добре написано есе на посочена във формуляра тема;
• Интерес към проблеми, свързани с жените (женските права);
• Демонстрирана ангажираност към ромската общност.

Пълният пакет с документи за кандидатстване се изпращат най-късно до 12 ноември (неделя) на имейл: ivan@areteyouth.org или по пощата на адрес: гр.София 1022, бул. "Княгиня Мария Луиза" № 77, ет.2 ; Младежка фондация „Арете“.

Участниците в Националния лагер за момичета от ромски произход ще бъдат избрани от комисия, в която ще участват представители на Младежка фондация „Арете“- България и външни експерти. Молим кандидатите да попълнят подробно формулярите. Непълни  формуляри и такива, попълнени с латински букви и изпратени след посочения краен срок, няма да бъдат разглеждани. За документи, изпратени по пощата, важи датата на пощенското клеймо. Възможно е членовете на фондацията да се свържат с участниците за допълнителна информация преди да бъде направено окончателното селектиране на участниците. Одобрените участници ще бъдат уведомени (по телефон и/или електронна поща) и ще получат подробна информация за точната дата и място на събитието. На одобрените участниците ще бъдат покрити разходите за път, настаняване, храна и обучителни материали.

За контакт и допълнителна информация:
Иван Иванов  - Ръководител на Програма „Заедно Напред“
тел: 02/980 90 21, GSM: 0878 744 463
email: ivan@areteyouth.org

Лагерът ще се проведе в рамките на  програма "Заедно Напред" с финансовата подкрепа на Български фонд за жените.

МЕНТОРСТВО- ПРИЯТЕЛСТВО

Arete Youth

Винаги съм вярвала, че образованието може да преобрази живота на всеки човек. Знанията са силата, която може да превърне невъзможното във възможно, непостижимото в постижимо. Затова преди няколко години се включих като ментор в програма на Младежка фондация "Арете", която подкрепя и насърчава младите хора да продължат образованието си. Досега съм била ментор на пет студентки в Университета за национално и световно стопанство, където съм главен асистент, доктор в катедра „Предприемачество”. На основата на опита ми, до този момент, мога да заявя, че постиганите резултати от студентите както в обучението, така също и в личностен план заслужава поздравления и уважение. Вярвам, че те могат да бъдат пример за много други млади хора, които са изправен пред избора дали и къде да продължат образованието си.  Подкрепата, която получават от Арете е много мотивираща и навременна. Подборът на включваните в програмите млади хора е много прецизен. Освен това не мога да не отбележа професионализма, голямото желание и усилията полагани ежедневно от екипа на Арете. Всичко това няма как да не доведе до успех!

Всъщност, като се връщам четири години назад първата студентка, на която бях ментор и продължаваме да поддържаме много добри отношения  Петя Радкова  завърши успешно не само своята бакалавърска програма по „Предприемачество” в Университета за национално и световно стопанство, но вече е и магистър по икономика. Професионалното и развитие е повод за гордост – за семейството й, преподавателите и колегите от Фондация Арете. След още няколко години вярвам, че ще бъде собственик на сериозен собствен бизнес в областта на услугите, на който тя вече  полага основите. Петя притежава не само познанията, но и амбицията, характера и волята да се развива и да преодолява трудностите по пътя си. Този потенциал виждам и в другите студенти, с които съм работила – Ани Сашова, която се отличава с  поетичен талант и Лора Цекова, която вече е трети курс и изучава макорикономика.

Днес имам преки наблюдения от още две млади момичета – София Муграби и Симона Методиева, които са от „находките” на Арете. И двете  успяват да балансират между многобройните си ангажименти в университета и задълженията си на работното място. Освен това София е и много социално ангажирана и участва в различни инициативи, като например проект  „Ние успяхме и ти ще успееш”. Желанието на София и другите момичета от екипа на проекта –  Ралица Петрова, Диана Михайлова, Ренета Райнова, е да мотивира учениците да продължат образованието си и да ги подпомогне в избора на учебно заведение.

------------------------------------------------

Аз съм София Муграби  и съм студент втори курс в УНСС специалност „Икономика и бизнес“. През 2013г. от доброволци на „Арете“ разбрах за лагерите, които организират и реших да участвам. Там бях много приятно изненадана и прекарах седем дни с едни прекрасни хора. Запознах се също така с хора от цялата страна, с които и до днес продължаваме да поддържаме връзка. Лагерът „ Заедно Напред“ 2013г. е един от най- хубавите спомени, който имам. Но след лагера не приключи всичко хубаво. Тогава разбрах, че МФ „Арете“ имат доброволческа мрежа и реших да се включа. От 2013г. до сега съм доброволец към „ Арете“. Бях част към доброволческата мрежа в гр. Вълчедръм. Заедно с другите доброволци сме организирали различни доброволчески инициативи. Отбелязвали сме 8-ми април, Коледа,Банго Васили,Св.Валентин, и 1-ви юни. За Св. Валентин сме посещавали старческия дом в гр. Вълчедръм, като подготвихме програма за хората, които са там , като с това ги зарадвахме много.Също така за Коледа посетихме ДГ „ Патиланци“, гр. Вълчедръм. Като прекарахме часто от деня с децата, организирахме им игри, рисувахме с тях и им организирахме малка почерпка. Също така сме изпълнявали един малък проект за „ Възстановяването на една детска площадка“. През 2016г. за да продължа образованието си се преместих в гр. София, където продължих да работя с доброволците от там. Досега с тях също организирахме малък проект „ Ние успяхме и ти ще успееш“, като целта на проекта е да стимулира младежите да продължат образованието си.

С гл. ас. д-р Силвия Георгиева се запознах октомври 2016г. благодарение на Снежина Славева, която  е от екипа на МФ „ Арете“.От тогава до сега Силвия е моят ментор в уневерситета, но също така тя е и мой приятел. Тя е човекът , към когото се обръщам, когато имам всякакви въпроси свързани с университета. А в началото тези въпроси са страшно много. Винаги ми е помагала и винаги е била до мен, за което аз много и благодаря. Била е до мен дори, когато съм била много натоварена от страна на изпити, работа и т.н. Винаги след един разговор с нея съм се разтоварвала и съм си тръгвала с нови сили. Много благодаря на екипа на МФ „ Арете“, че ме срещна с нея и че предлага такава възможност на младите хора.

Младежка фондация „Арете“ е щастлива с мрежата от мотивирани и отдадени на различни каузи доброволци

Arete Youth

От 22 до 24 септември 2017 година в хотел „Симона“ в гр. София, се проведе тридневен обучителен семинар за доброволци на Младежка фондация „Арете“, в който взеха участие 35 младежи от цялата страна. Участниците получиха възможността да се опознаят по-добре един с друг, да разберат повече за инициативите по места и не на последно място да се запознаят с успешни практики в областта на доброволчеството, сферите на дейност, както и правата и задълженията на доброволците. Снимки от събитието можете да видите ТУК.

Вера Кирилова от Фондация „Национален алианс за работа с доброволци“  запозна младежите с ключови понятия като  филантропия и доброволчество, както и с начините за привличане на съмишленици за изпълнение на доброволчески инициативи и кампании.

Младежите бяха въвлечени в процеса на създаване на доброволческа инициатива и планираха свои доброволчески дейности за 2018 година, които ще осъществяват заедно със свои връстници по места, търсейки подкрепа от общественици и институции.

За пореден път доброволците на Младежка фондация „Арете“ доказаха, че имат изразена гражданска позиция и желание за работа в своите общности. В края на семинара доброволците споделиха, че след тези три дни имат повече съмишленици и приятели, идеи за кампании и мотивация за бъдещото им реализиране.

От своето създаване до момента Младежка фондация „Арете“ работи активно с доброволци в подкрепа на ромската общност в България. Нашата цел е да развием устойчива доброволческа Мрежа (Arete Youth Volunteer Network - AYVN), за да могат младите лидери да участват и насърчават различни инициативи на местно и национално ниво. В по-широк аспект нашата цел е да популяризираме гражданското участие в решаването на различни социални проблеми и да популяризираме ползите на доброволчеството като цяло.

Обучителният семинар се проведе в рамките на  програма "Заедно Напред", по проект “Възможности за лидерство, образование и успех на ромите II”, който се финансира от фондация „Тръст за социална алтернатива”. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

Обучителен семинар на доброволците от младежката мрежа на фондация „Арете“ 2017

Arete Youth

Младежка фондация „Арете“ - България организира обучителен семинар за доброволци от 22 до 24 септември 2017 г. в  хотел „Симона“, гр. София. Целта на семинара е да се  повишат знанията и уменията на участниците в областта на доброволчеството.

Срок за кандидатстване: 10 септември 2017 г.

Какво ще научите на обучението?
• Развиване на умения за презентиране – Презентационни умения.
• Успешно  планиране и осъществяване на  доброволчески инициативи.
• Гала-церемония – целта й е да насърчи и популяризира приноса на доброволците, като им отдаде заслужено признание за осъществена от тях дейност за подобряване на благосъстоянието на местните им общности.

Профил на участниците:
• Младежи от 16 г. до 25 г., участвали в ромските лагери „Заедно Напред“.
• Да са настоящи доброволци към младежката мрежа на фондация "Арете".
• Да имат желание за участие в организирането и провеждането на доброволчески инициативи.
• Да имат желание за работа по дейности свързани с организирането и провеждането на информационни кампании за ромски лагери "Заедно Напред" 2018.
• Да имат желание за работа с връстници и да популяризират дейностите на младежката мрежа към фондация „Арете“ - България.

Как да кандидатствате за обучителния семинар?
Попълнете  електронния формуляр до 10 септември 2017 г. Участниците под 18 г., моля да  попълнят и Декларация от родител-настойник.

Ще бъдат избрани 35 участници за обучението. При изборът ще бъдат взети предвид географска и полова равнопоставеност. При голям брой желаещи за участие, Младежка фондация „Арете“ - България си запазва правото да покани най-активните доброволци и участници от лагерите.

Всички младежи, кандидатствали за участие в срещата, ще получат информация за резултатите не по-късно от 15.09.2017 г.

На одобрените участниците ще бъдат покрити разходите за път, настаняване, храна и обучителни материали. Разходите за път ще бъдат възстановени само срещу предоставен билет за пътуване с автобус или влак.

Пристигането на участниците е  на  22 септември 2017 г. /петък/ до 12:00 ч. в хотел „Симона“ гр. София. Обучението ще приключи на 24 септември 2017 г. по обяд.

За контакт и допълнителна информация: Иван Иванов – Програмен ръководител на Програма „Заедно Напред“; тел: 0878 744 463; 02/980 90 21, e-mail: ivan@areteyouth.org

Обучителният семинар се провежда в рамките на  програма "Заедно Напред", по проект “Възможности за лидерство, образование и успех на ромите II”, който се финансира от фондация „Тръст за социална алтернатива”. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

Творчество по време на първия лагер “Заедно напред” 2017

Arete Youth

На тазгодишните лагери „Заедно напред“ 2017 г., екипът на Младежка фондация „Арете“ се радва на присъствието на млади и мотивирани ромски младежи от цялата страна, които носят в себе си дух на творчество и креативност.

Михаил Мишев от гр. Сливен – младо момче, което не спира да мечтае, момче, което е добрият пример сред групата от участници в първия ни лагер.

Освен завидни творчески умения, Михаил ни показа, че може да работи в екип, както и, че притежава умения за комуникация, управление на времето и ефективно сътрудничество в работата по групи.

Споделяме неговото стихотворение, което беше представено пред аудиторията от участници в лагерите, както и пред нашите гост-лектори.

Очите ти гледат ме с радост
и в моята обич една единствена болка от сладост,
за нея отдавна копнях.
За нея си струва звездите да палиш,
да срещнеш една, да броиш във утрото измито
от  чиста сълза.
Избрани ний бяхме със тебе, в живота нелек и суров.
За тебе да бъда потребен, за мен ти да бъдеш любов.

Информационна кампания „Накъде след училище 2017“

Arete Youth

Между 19 април и 16 май в шест града от страната се проведе информационна кампания „Накъде след училище 2017“, организирана по програма  „Образователен и информационен център" на МФ „Арете“. В срещите, проведени в Сливен, Стара Загора, Кюстендил, Хасково, Бяла Слатина и Вършец взеха участие 141 ученици в  гимназиален етап на обучение.

По време на кампанията учениците се запознаха с възможностите за продължаване на образованието си . Те получиха информация за университетите и колежите в страната и за възможните академични направления, към които да се насочат. Програмният ръководител на „Образователен и информационен център“ – Снежина Славева даде насоки на участниците как да открият необходимата им подробна информация за спецалностите, които предлагат висшите учебни заведения, да се запознаят с програмите, целите и изучаваните предмети, за да имат възможност да направят най-добрия информиран избор на висше учебно заведение и най-подходящата и перспективна за тях специалност. Проведена бе и дискусия за най-търсените професии през последните три години, за очакванията за бъдещите най-предпочитани специалисти в следващите пет години от работодателите в България, както за глобалните перспективи на пазара на труда и професиите на бъдещето. Учениците в предпоследна и последна година от обучението си получиха детайлни разяснения за сроковете, процедурите и необходимите документи за кандидат-студентската кампания. Запознаха се с принципите на балообразуването и подреждането на желаните специалности във формуляра за кандидатстване.

Програмният ръководител Снежина Славева запозна учениците и бъдещи студенти с  възможностите, които се откриват пред тях с влизане в университет – осигуровки, възможности за кандидатстване за стипендии, стажантски програми. Представени бяха възможностите за лична консултация в рамките на програмата, както и дейностите и програмите на фондацията, насочени към студентите – като програмата за Академичо менторство, която е основен механизъм за осигуряване подкрепа на младежите от университетски преподаватели в процеса на учене.

Семинарите се провеждат в рамките на  програма "Образователен и информационен център" по проект „Възможности за лидерство, образование и успех на ромите" II,  финансиран от Фондация Тръст за социална алтернатива. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

Motivation for education of young Roma

Arete Youth

Доброволческата група на Младежка фондация „Арете“ от гр. Враца планира и изпълни малък проект „Motivation for education of young Roma“ в полза на местната общност.

В екипа на проекта участваха: Красимир Славчев, Виолета Асенова и Красимир Крумов. Проектът беше насочен към ученици от ромски произход на възраст от 14 до 18 години. В него взеха участие общо 25 ученици от  СОУ „Иван Вазов“ гр. Вършец. Основната цел на проекта беше свързана с разрешаването на проблеми, които са свързани с ниската мотивация, ранните бракове и ниският достъп до информация сред ромските младежи.

На еднодневното събитие, което беше проведено на територията на СОУ „Иван Вазов“ гр. Вършец, участниците получиха допълнителна информация за образователните възможности, които предлага Младежка фондация „Арете“, както и начините за участие в различните програми на фондацията.

На малкия проект присъстваха и членове от педадогическия колектив на СОУ „Иван Вазов“ гр. Вършец, които оказаха огромна подкрепа на екипа от доброволци, който  работеше по проекта. На събитието присъстваше и целият екип на Младежка фондация „Арете“.

Проектът „Motivation for education of young Roma“  е една малка стъпка към успеха, която ще отвори нови хоризонти за развитие и усъвършенстване сред ромските младежи.

Малките проекти се осъществяват в рамките на  програма "Заедно Напред", по проект “Възможности за лидерство, образование и успех на ромите II”, който се финансира от фондация „Тръст за социална алтернатива”. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

Кандидатстване по програма “Равен шанс - достъп до средно образование”

Arete Youth

Младежка фондация „Арете“ - България съвместно с Фондация „Тръст за Социална Алтернатива“ обявява Програмата „Равен шанс- достъп до средно образование“ за ученици в гимназиална степен за учебната 2017-2018г.

Програма „Равен шанс- достъп до средно образование“ (наричана по-долу за краткост „Програмата”), финансирана от Фондация „Тръст за Социална Алтернатива“ (“ТСА”) има за цел да подобри достъпа до средно образование на ученици от социално слаби семейства като премахне основни образователни бариери. Програмата се администрира от партньорски организации, работещи по места, които закупуват и предоставят карти за транспорт и учебници на ученици от 8 до 12 клас с доказана финансова нужда и мотивация за продължаване на образованието.

Условия за участие на учениците
1. Да бъдат младежи, посещаващи училище в гимназиална степен на образование (VIII – XII клас);
2. Да са мотивирани да продължат образованието си;
3. Учениците да са от социално слабо/ неравностойно семейство - т.е. от семейство, в което максималният доход на член от семейството възлиза на до 420 лева месечно;
4. Ученикът следва да има необходимост от пътуване с извънградски/ междуселищен транспорт до училище и обратно всеки ден или да бъде настанен в общежитие или квартира*.
5. Ученикът следва да спазва етично поведение: от учениците се очаква да имат отговорно и почтително отношение към участието си в Програмата, към подкрепящата ги организация, и другите участници в Програмата.

Предимство се дава на ученици, които са получили подкрепа през предходната учебна година, при условие, че отговарят на критериите, включително имат редовно посещение в училище и успех не по-нисък от 3,50.
*Наем за квартира се заплаща само, когато в населеното място, където ученикът посещава училище липсва общежитие. Подробните условия за наем се уточняват индивидуално с кандидатите.

С кандидатурата си ученикът се съгласява с горепосочените условия. Покриването на условията за подбор от страна на кандидатите не гарантира задължително предоставяне на подкрепа от страна на МФ „Арете“ - България или ТСА.

Срок за кандидатстване: 15 юли 2017г.

Необходимите документи, които кандидатите трябва да предоставят/изпратят до офиса на МФ „Арете“ - България на адрес: гр. София, бул. "Княгиня Мария Луиза" №77, ет.2 или на имейл spas@areteyouth.org са:
1. Попълнен Формуляр;
2. Копие от ученически бележник (първа страница с имената и данните на ученика и страницата с годишните оценки и отсъствия за предходната учебна година);
3. Документ от училище, удостоверяващ, че ученикът е записан в училището за учебната 2017-2018 година (при смяна на училището);
4. Мотивационно писмо/есе на ученика за участието му/й в Програмата;
5. Декларация от родител за лични данни и документи, удостоверяващи семейно положение и доходи:
 a. Документ/служебна бележка от работното място на всеки от родителите за доходите му/й за последните 3 месеца; Или:
 b. Служебна бележка от Бюрото по труда или Отделите за социално подпомагане в случаите, когато родителите са регистрирани като безработни/социално слаби; Или:
 c. Декларации, подписани от родителите в случаите, когато нямат доходи, но не са регистрирани в съответното Бюро по труда или Отдел за социално подпомагане (свободен текст, с който се декларира, че даденото лице е безработно и няма доходи, както и че не е регистрирано в Бюрото по труда или Отдел за социално подпомагане);
6. Анкета-препоръка за ученика от негов учител.
Важно: Желателно е заинтересованите ученици да кандидатстват само в една организация (желателно най-близката по местоположение). Ученикът има право да получава подкрепа (учебници и/или транспортни разходи) само от една организация и следва да обяви, ако има одобрение от повече от една организация. При подписване на договор за участие в програмата, ученикът декларира, че получава подкрепа само от една организация.

Важно за одобрените ученици
- Одобрените ученици трябва да предоставят на МФ „Арете“ - България информация за връзка с превозвач (автобусна компания, автогара, ЖП-гара) до 31 август 2017г., както и списъци с учебници и учебни помагала, приети от техните училища до 20 септември 2017г.
- Учениците не получават пари в брой. МФ „Арете“ - България поема ангажимент да предостави заявените със списъци учебници и учебни помагала и да осигури карти/билети за транспорт или да заплати наема за общежитие или квартира.
- Одобрените ученици се задължават да посещават редовно училище и да положат достатъчно старание в учебния процес. В края на учебната година трябва да имат годишен успех не по-нисък от Добър: 3.50, както и да не допускат повече от 10 неизвинени отсъствия за годината.
- От учениците се очаква да имат отговорно и почтително отношение към участието си в Програмата, към подкрепящата ги организация, и другите бенефициенти на Програмата.
С кандидатурата и участието си в Програмата, ученикът се съгласява с горепосочените условия. Подкрепата може да бъде прекратена по всяко време при неспазване на условията на програмата.

За въпроси: Спас Спасов: spas@areteyouth.org ; тел: 02/9809021 или 0878744456

Конкурс за лидери на лагери „Заедно Напред“ 2017

Arete Youth

Срок за кандидатстване: 07 юли 2017 г.

Какво?

Конкурс за лидери на национални младежки лагери „Заедно Напред“ 2017 година. Младежка фондация "Арете" - България набира младежи - лидери на малки групи за двата лагера.

Задълженията и отговорностите на лидера по време на лагерите са:
- Да работи индивидуално с участниците в поверената му група, както и с целия екип.
- Да мобилизира и насърчава участниците да се включват активно в сесиите, дискусиите, работата по малки групи и ролевите игри по време на лагера.
- Да координира дейността на групата и да следи за навременното и качествено изпълнение на учебната програма.
- Да следи за спазването на вътрешните правила на лагера.

Защо?
По време на всеки лагер участват младежки лидери на малки групи, които работят индивидуално в малка група с  няколко участници. Лидерите съдействат на екипа на фондация "Арете" по установените цели на лагерите.

В замяна на това всеки лидер придобива:
- организационен опит;
- лидерски опит;
- опит за работа в екип;
- координационен опит;
- професионален опит;
- комуникационни умения;
- сертификат за лидер на малка група;

Мисията на Младежка фондация „Арете“ е да подкрепя развитието и израстването на лидери сред ромската общност. Фондацията организира инициативи, които събират и мобилизират младежи от цялата страна, подпомага изграждането на професионални и социални мрежи, оказва съдействие на младите хора за повишаване на тяхното образование, взаимното подпомагане и подкрепа за развитието на лидерските им умения и кариерното им развитие.

Кога?
Обучението за лидери на малки групи ще се проведе на 17-18 юли 2017г. за всички лидери, които ще участват и на двата лагера.
Лагерите „Заедно напред“ 2017 година ще се проведат както следва:
- Първи лагер „Заедно напред“ – 18 юли – 24 юли 2017г.
- Втори лагер „Заедно напред“ – 30 юли – 05 август 2017г.

Къде?
През 2017 година ще се организират два национални младежки лагера, които ще се проведат през месеците юли и август в хотел „Аспен Ризорт“  в гр. Банско

Как?
Трябва да отговаряте на следните критерии:
-  Младежи от 18 до 25 години - ученици  в гимназиална степен  или студенти.                                                                                 
- Кандидатите да са от ромски произход.
- Да са участвали в предишни лагери "Заедно Напред".
- Да имат добър опит в сферата на младежките дейности и в работата с младежи.
- Да  притежават добри комуникационни и лидерски умения.

Попълнете формуляра за кандидатстване и го изпратете до 07 юли 2017 г.  на e-mail: ivan@areteyouth.org или по пощата на адрес: гр. София, п.к. 1202, бул. „Княгиня Мария Луиза“ № 77, ет. 2, до Младежка фондация „Арете“.

Лидерите  в лагера „Заедно Напред“ ще бъдат селектирани от комисия, съставена от представители на Младежка фондация „Арете“ - България  и външни експерти. В интерес на участниците е отговорите в подадения формуляр да бъдат изчерпателно попълнени. Непълни  формуляри, изпратени след посочения краен срок няма да бъдат разглеждани.

Възможно е членовете на фондацията да се свържат с участниците за допълнителна информация, преди да бъде направено окончателното селектиране на участниците. Одобрените лидери в младежките лагери „Заедно Напред“ 2017 година ще бъдат уведомени (по телефон и/или електронна поща) и ще получат подробна информация най-късно до 14 юли  2017 г.

На одобрените участниците ще бъдат покрити разходите за път, настаняване, храна и обучителни материали. Разходите за път ще бъдат възстановени само срещу предоставен билет за пътуване с автобус или влак.

За контакт и допълнителна информация: Иван Иванов  - Ръководител на програма „Заедно Напред“; моб.тел.: 0878 744 463 ; тел: 02/980 90 21, e-mail: ivan@areteyouth.org

Лагерите се провеждат в рамките на  програма "Заедно Напред", по проект “Възможности за лидерство, образование и успех на ромите II”, който се финансира от фондация „Тръст за социална алтернатива”. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

Моят образователен кът

Arete Youth

Доброволческата група на Младежка фондация „Арете“ от гр. Благоевград планира и изпълни малък проект в полза на местната общност. В екипа на проекта участваха: Лаза Георгиева, Емилия Асенова, Катя Димитрова. Проектът e насочен към 25 лица, от ромски произход, ползващи услугите на Центъра за обществена подкрепа - гр. Благоевград, на възраст от 3 до 18 години.

От есента на 2016 година Младежка фондация „Арете“ затвърди добри партньорски отношения с Центъра за обществена подкрепа – гр. Благоевград. Целта на партньорство е осигуряването на среда за практическа работа с деца на членовете на доброволческата група в гр. Благоевград. Доброволците на Младежка фондация „Арете“ посещават редовно Центъра за обществена подкрепа, по предварително утвърден график, и подпомагат дейността на специалистите.

Основната цел на малкия проект е подпомагането на социалните работници, педагозите  и психолозите в Центъра за обществена подкрепа – гр. Благоевград при извършването на професионалната им дейност, чрез осигуряване на дидактически материали и пособия. След разговори с екипа на Центъра за обществена подкрепа, е установено, че децата, които посещават центъра имат нужда от допълнителни стимули, които да повишат мотивацията им, а именно образователен кът, който ще подобри писмената, четивната и математическа грамотност на децата.

Образователният кът ще стимулира интереса на децата към четене, писане и смятане, с цел ограмотяване.

Екипът на проекта е установил, че някои от ползвателите на услугите в Центъра за обществена подкрепа не могат да изразяват своите емоции и чувства. Някои от тях са прекалено затворени в себе си, с ниско самочувствие и самооценка. Според тях, образователният кът ще спомогне за утвърждаването на социални умения, умения за управление на емоциите и справяне с тях.

На 01.06.2017 година – Ден на детето, доброволците на Младежка фондация „Арете“ реализираха своя малък проект. Закупените материали, които съставляват „Образователния кът“, бяха дарени на Центъра за обществена подкрепа.

На малкия проект присъстваха Татяна Точева - ръководител на Центъра за обществена подкрепа в гр. Благоевград, доброволците на Младежка фондация „Арете“ и целият екип от специалисти, работещи в центъра.

Доброволците на Младежка фондация „Арете“ заявиха, че ще изпълняват стриктно графика за дейност в центъра, както и че ще продължат да планират и изпълняват доброволчески инициативи на територията на Благоевград.

Малките проекти се осъществяват в рамките на  програма "Заедно Напред", по проект “Възможности за лидерство, образование и успех на ромите II”, който се финансира от фондация „Тръст за социална алтернатива”. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

Ние успяхме, и ти ще успееш

Arete Youth

Доброволческата група на Младежка фондация „Арете“ от гр. София планира и изпълни малък проект в полза на местната общност. В екипа на проекта участваха: Ренета Райнова, Ралица Петрова, София Муграби и Диана Михайлова.

Проектът беше насочен към ученици от ромски произход на възраст от 14 до 18 години. В него взеха участие общо 10 ученици: 5 ученици от  66 СОУ „Филип Станиславов“ и  5 ученици от 136 ОУ „Любен Каравелов гр. София.

Основната цел на проекта беше свързана с разрешаването на проблеми, които са свързани с ниската мотивация на младежите от ромски произход. Според екипа, който работеше по проекта, причините за ниската мотивация сред младежите са:
• Ранните бракове;
• Влошеният социално-икономически статус на ромските семейства;
• Ограничен достъп до информация;

Екипът на проекта предостави възможността на участниците в проекта да посетят лекции в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, с цел да се мотивират и насърчат да продължат образованието си. Важна част от проекта беше и посещението на „Музейко“, като по този начин екипът осигури място на участниците, което да провокира тяхното любопитство и интерес към науките, технологиите, екологията и изкуствата.

Другата основна част на проекта беше „Network event“. На събитието участниците получиха допълнителна информация за образователните възможности, които предлага Младежка фондация „Арете“, както и начините за участие в различните програми на фондацията.

На събитието присъстваше и гл. ас. д-р Силвия Георгиева от УНСС, Катедра „Предприемачество“, Бизнес факултет, която предостави полезна информация на участниците в проекта, свързана с начините на кандидатстване в УНСС, видовете специалности, както и срокове за подаване на документите.

След приключването на проекта участниците от него се присъединиха към доброволческата мрежа на Младежка фондация „Арете“. Те заявиха своя интерес за бъдещи участия в планирането и изпълнението на доброволчески инициативи. Те вече са рамо до рамо с хора, които са активни в своите общности и не спират да се развиват.

Малките проекти се осъществяват в рамките на  програма "Заедно Напред", по проект “Възможности за лидерство, образование и успех на ромите II”, който се финансира от фондация „Тръст за социална алтернатива”. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

Кандидатствай за Национални младежки лагери „Заедно Напред“ 2017

Arete Youth

Какво? Национални младежки лагери за изграждане на лидерски умения „Заедно Напред“ за младежи от ромски произход, на възраст от 16 до 21 години.

Младежка фондация „Арете“ подкрепя развитието и израстването на лидери сред ромската общност. Фондацията организира инициативи, които събират и мобилизират младежи от цялата страна, подпомага изграждането на професионални и социални мрежи, оказва съдействие на младите хора за повишаване на тяхното образование, взаимното подпомагане и подкрепа за развитието на лидерските им умения и кариерното им развитие.

Защо? Целите  на  лагерите  са:

• Мотивиране на ромските младежи да продължат образованието си във висши учебни заведения;
• Изграждане на лидерски умения сред младите роми;
• Включване на участниците в  младежката доброволческа мрежа към фондация "Арете";
• Мотивиране на ромските младежи към активно участие в обществения и социален живот и личностната им реализация;
• Насърчаване на младежката активност;
• Предоставяне на полезна информация за историята, културата и традициите на ромската общност в България;
• Създаване на среда за комуникация между младите роми от различни краища на България;
• Запознаване с изявени роми;
• Създаване на положителен образ на ромите сред обществото;
• Забавна и интерактивна работна среда.

Кога и къде? Лагерите „Заедно напред“ ще се проведат в  хотел "Аспен Ризорт" в гр. Банско както следва:

• Първи лагер „Заедно напред“ – 18 юли – 24 юли 2017г.
• Втори лагер „Заедно напред“ – 30 юли – 5 август 2017г.

До 01.07. 2017 г. кандидатите трябва да изпратят следните документи:

1. Попълнен формуляр за кандидатстване за участие в ромски лагер „Заедно Напред“.
2. Есе по една от двете зададени теми във формуляра за кандидатстване. Препоръчително е есето да бъде в печатен вид, минимум една страница.
3. Копие от бележник или диплома за средно образование, минимален успех – Добър 4.00
• За учениците – копие  от първата страница на ученическия бележник  и страницата с оценките от първия учебен срок.
• За завършилите средно образование - само копие от диплома.
4. Препоръка от преподавател, или от неправителствена организация, като е задължително да се посочи контактна информация за връзка.
5. Приложена декларация, попълнена и подписана от родител или настойник. Декларацията се попълва само за участниците под 18 г.

Участниците в лагера „Заедно Напред“ ще бъдат избрани от комисия, съставена от представители на Младежка фондация „Арете“ - България  и външни експерти. В интерес на участниците е отговорите в подадения формуляр да бъдат изчерпателни. Непълни  формуляри, изпратени след посочения краен срок няма да бъдат разглеждани. За документи, изпратени по пощата, важи датата на пощенското клеймо.

Възможно е членовете на фондацията да се свържат с участниците за допълнителна информация преди да бъде направено окончателното селектиране на участниците. Всеки един кандидат може да вземе участие само в един от двата лагера по програма „Заедно Напред“.

Одобрените участници за младежките лагери „Заедно Напред“ ще бъдат уведомени (по телефон или електронна поща) и ще получат подробна информация най-късно до 07.07. 2017 година. На одобрените участниците ще бъдат покрити разходите за път, настаняване, храна и обучителни материали. Разходите за път ще бъдат възстановени само срещу предоставен билет за пътуване с автобус или влак.

Ако искате да сте част от лагерите, които ще променят живота Ви, изпратете всички необходими документи за кандидатстване до 01.07.2017г. на e-mail: ivan@areteyouth.org или по пощата на адрес: гр. София, п.к. 1202, бул. „Княгиня Мария Луиза“ № 77, ет. 2, до Младежка фондация „Арете“.

За контакт и допълнителна информация:
Иван Иванов  - Ръководител на програма „Заедно Напред“; тел: 02/980 90 21, 0878 744 463; e-mail: ivan@areteyouth.org

Лагерите се провеждат в рамките на  програма "Заедно Напред", по проект “Възможности за лидерство, образование и успех на ромите II”, който се финансира от фондация „Тръст за социална алтернатива”. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

СТАЖ ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ

Arete Youth

Програма „Кариера в бизнеса“ търси ромски висшисти с медицински специалности за стаж в СИТИ Клиник- Монтана и Специализирана болница за активно лечение на пневмо- фтизиатрични заболявания - Враца

За кого е предназначена програмата:
Стажантска програма  „Кариера в бизнеса“ предлага уникална възможност за амбициозни млади хора да започнат кариерното си развитие в желаната от тях сфера и в утвърдена компания в България.

В рамките на стажантска програма  „Кариера в бизнеса“, Младежка фондация „Арете“ –България сключи партньорско споразумение с утвърдените медицински заведения СИТИ Клиник- Монтана и Специализирана болница за активно лечение на пневмо- фтизиатрични заболявания – Враца, чрез които предоставяме уникална възможност за амбициозни млади хора с висше образование в медицинска специалност да започнат кариерното си развитие чрез 3-месечен платен стаж в едно от двете медицински заведения. Стажантите ще получат възможността да участват и в 2-месечни курсове по английски език и 2-месечни курсове по компютърна грамотност.

Кандидатите за участие е необходимо да отговарят на следните условия:
• Да са на възраст под 35 години
• Да са завършили висше образование в медицинска специалност /медицинска сестра, акушерка, трудотерапевт и др./ през последните 2 години или да са горен курс на обучение в университет/колеж
• Да имат доказани академични постижения
• Да са участвали в инициативи за развитие на ромската общност
• Да са от ромски произход

Кандидатите е необходимо също да демонстрират следните знания и умения и поведенчески характеристики:
• Трябва да познават нормативните актове свързани с държавните стандарти по извършване на медицинска дейност
• Висока мотивация за постижения в областта на развитие избрана от тях
• Вежливост, умение за работа в екип, инициативност, лоялност
• Емоционална устойчивост, тактичност, комуникативност, самостоятелност, организираност, отговорност, творчество и инициативност, лоялност, честност.
• Умение за поемане на лична отговорност

Процес на търсене и селекция:
За селекцията и одобрението на най-подходящите за програмата кандидати ще се проведе конкурс, който ще включва няколко етапа:

Етап 1 Кандидатстване по документи: краен срок 6 юни, 2017г.
- Формуляр за кандидатстване
- Автобиография Европейски формат
-  Мотивационно писмо, което включва отговори на следните въпроси:
a. Кои са качествата, които биха Ви направили най-успешният стажант в програма „Кариера в бизнеса“?
b. С какво участието Ви в програмата като стажант ще допринесе за Вашите професионални цели (опишете ги)?
- Копие на диплома за висше образование или служебна бележка за записан последен курс
- Препоръка от университетски преподавател ИЛИ препоръка относно участието на кандидата в инициативи, свързани с развитието на ромската общност. Приемат се препоръки от лидери на неправителствени организации, ромски активисти или други уважавани лидери в общността. За легитимност на препоръките, минимално изискване е да съдържат подпис и телефон за контакт с референта.

Етап 2 Интервю с предварително селектираните кандидати

Етап 3 Интервю и оценка от страна на медицинското заведение

За одобрените кандидати
Екипът на Младежка фондация „Арете“- България ще сътрудничи на одобрените кандидати, като ги свърже с медицинското заведение, което най-точно би отговорило на техните професионални интереси. В края на Програмата, екипът си поставя за цел да са създадени дългосрочни трудови възможности за поне 70% от стажантите. Това ще бъде и дългосрочният ефект от проекта, не само за самите участници в Програмата, но и за техните семейства, колеги и бизнеса като цяло.

Ако проявявате интерес за участие в стажантска програма „Кариера в бизнеса“ моля, попълнете формуляра за кандидатстване!

Успех на всички кандидати!

Моля, изпращайте пълните кандидатури на info@areteyouth.org или на адрес: 1202 София, бул. "Княгиня Мария Луиза" 77, ет. 2 за Младежка фондация „Арете“-България

Лица за контакти:
- Радостина Чапразова, директор за България, тел. 0878 744 461 (от 09.00 часа до 17.30 часа), e-mail: info@areteyouth.org
- Спаска Петрова, регионален кариерен консултант, e-mail: mihajlova_69@abv.bg

Стажантска програма „Кариера в бизнеса“ е част от програма „Ромска професионална мрежа“ по проект “Възможности за лидерство, образование и успех на ромите II”, който се финансира от фондация „Тръст за социална алтернатива”. Основната цел на програма  „Кариера в бизнеса“ е да изгради връзка между младите ромски специалисти и реалния бизнес в страната. Програмата си поставя и за цел да отговори на критичните нужди на младите роми с висше образование и висока квалификация, като предостави достъп до трудова заетост. Ползата за компаниите ще е да работят с подготвени и силно мотивирани млади хора, които при добро представяне да попълнят екипите им. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

МФ “Арете” проведе обучителен семинар за кандидат-стипендианти на РОФ

Arete Youth

На 26 и 27 април в София бе проведено обучение за „Подготовка на документи за кандидатстване за РМУСП стипендии на Ромски образователен фонд“ 2017-2018. В него участваха младежи от десет града в страната – Враца, Благоевград, Разлог, Бяла Слатина, Оряхово, Кнежа, Кюстендил, Видин, Сливен и София.

Главната цел на обучението бе да запознаем младежите, проявяващи интерес към стипендията, с процедурата по кандидатстване. Подробно бяха разгледани стъпките в електронния формуляр за кандидатстване, както и правилата за участие и критериите за одобрение. Кандидатите имаха възможността да се срещнат и да зададат въпросите си директно към националния координатор на програмата Орлин Орлинов, който с удоволствие и внимание отговори на запитванията им. Във втория ден на обучението участниците получиха съвети и насоки как да подготвят успешни формуляри и други официални документи. Също така обучителите запознаха младежите със стандартите и стъпките при писане на есе и мотивационно писмо, чрез които имат възможност да представят себе си в най-добрата възможна светлина.

Анализът на обратните връзки на участниците в обучението „Подготовка на документи за кандидатстване за РМУСП стипендии на Ромски образователен фонд“ 2017-2018 показва, че 90% от тях считат обучението полезно за бъдещите им образователни планове. 68,8% отговарят, че са изключително доволни от разясненията за формуляра за кандидатстване.

Една трета от участниците отговарят категорично положително на въпроса дали биха желали да станат част от Менторската програма на МФ „Арете“, която ще им предостави възможността да работят с университетски преподавател, които да им помага през академичната година.

Почти 90% от младежите твърдят, че биха кандидатствали в университет, дори и да не бъдат одобрени за стипендия от Ромския образователен фонд, което е показателно за силната им мотивация и желание да продължат образованието си.62,5% от участниците вече са избрали университет и специалност, която желаят да изучават, а четвърт от тях все още имат съмнения. Като логично следствие от това, всички те проявяват интерес към Университетските посещения, които ще бъдат организирани през месец юни от МФ „Арете“. По време на тях младежите, които все още не са взели решение, ще имат възможност да получат повече информация и впечатления за университетите, което ще улесни избора им. А останалите ще имат възможност да проверят дали избраните университети отговарят на очакванията им. Медицината, фармацията и здравните грижи са сред най-желаните специалности от тазгодишните кандидати за стипендиите на Ромски образователен фонд.

Обучението беше реализирано в рамките на програма „Образователен и информационен център“ по проект „Възможности за лидерство, образование и успех на ромите II"  финансиран от Фондация Тръст за социална алтернатива. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

 

УСПЕХЪТ НЯМА ЕТНОС

Arete Youth

Младежката фондация „АРЕТЕ“ за мотивацията и успеха.

• Обучителен семинар в Бяла Слатина на младежи от ромската общност в  подкрепа за по-добро образование под мотото „Аз искам!“, „Аз мога!“.

Успехът няма етнос. Харесаха ми тези думи на  изследователката от БАН проф. Илона Томова, която твърди, че „успехът на човек в обществото не се предопределя от принадлежността му към един или друг етнос; човек може да успее, независимо от коя етническа общност той произхожда или принадлежи“. Доказва го постоянната работа на редица НПО, фондации и реализирането на проекти, свързани с решаването на този проблем през последните повече от 20 години.

На  упорита работа за добро образование и пълноценна интеграция и реализация  на ромите в обществото  са подчинени целите на Младежка фондация „Арете“, чиято мисия е насочена към изграждането на устойчиви социални мрежи, които да насърчават образователни занимания, да повишават културата на отговорост към обществото и насърчават наставничеството в полза на младежите от ромската общност. Понастоящем фондацията работи по няколко програми. Програмата „Заедно Напред- 2016/17г.“ цели да насърчава младежи в гимназиална степен на обучение да продължат своето образование във висши учебни заведения и да станат активни лидери в своите общности. По тази програма ще бъдат организирани 4 Национални лагера за 120  младежи в гимназиална степен, като лагерът предоставя на участниците  инструменти, с които да разберат по-добре своята динамична роля в обществото и умения, с които да се справят ефективно с предизвикателствата, пред които са изправени поотделно и като общност. Участват момичета и момчета на възраст от 16 до 21 години от цяла България. Цели на лагера са: насърчаване към самоуважение, развиване на лидерски умени,  комуникация, вземане на решения, формулиране и постигане на цели, мотивация и подкрепа за по-добро образование и други.

Другата програма на фондацията е „Доброволческа Мрежа“, където целта е да се развия устойчива  Доброволческа Мрежа (AYVN), за да могат младите лидери да участват и насърчават различни инициативи. Чрез доброволни дейности, 218-те доброволци на МФ “Арете” имат възможността да усетят на практика удовлетворението от гражданското участие в различни сфери и дейности.

По третата програма – „Връстници помагат на връстници“, са обхванати 20 студенти, които приемат ролята и отговорността да наставляват свои връстници, ученици от средния курс, на принципа връстници помагат на връстници.

Статистиката сочи, че от преминалите през обучителните семинари и работата на фондацията млади роми 99.7%  продължават образованието си и/или завършват  училище, 38.9 % са приети в различни ВУЗ-ове,  280 са участници в младежка  доброволческа мрежа, 425 са участвали в лагерите от 2011 до сега и т.н. Реализирани са 5 малки гранта в полза на общността.

През май т.г. в Бяла Слатина фондация „Арете“ проведе обучителен семинар с младежи от ромски произход от различни училища в общината. Основна  тема беше  въпросът за вътрешната мотивация на учениците като ключова за поддържане на интереса им към ученето и убеждението, че успехът на човек не се предопределя от принадлежността му към един или друг етнос, а той може да успее, независимо от своята етническа принадлежност. Иска ми се да вярвам, че младите хора успяха да се убедят, че постигането на по-високо и качествено образование и на по-добро качество на живот зависят не от етническата общност, към която принадлежи човек, а от неговвите мечти и стремежи и усилията, които полага, за да ги реализира. Че право на успех има всеки и, че успехът няма етнос.

Ще си позволя да цитирам част от едно изследване на проф. Томова, която сочи, че  в Бяла Слатина сред ученолюбивите деца на циганите-калайджии вече има 70 висшисти, а 30 младежи следват в български и чужди университети." "От семейство на калайджии в Лом произлиза и световноизвестният кардиохирург Александър Чирков", припомня проф. Томова.

Тук идва и въпросът за примера, благодарение на който „успелите“ хора от ромската общонст почти винаги се превръщат не само в позитивен пример, а в образци на поведение за следване от младите роми.

Участниците в обучителния семинар всъщност  имаха „живия“ пример пред очите си – представителите на фондация „Арете“ Иван Иванов – програмен ръководител на програма „Заедно напред“, Снежина Славева – програмен ръководител на Образователен и информационен център и Спас Спасов, технически сътрудник във фондацията. Едни прекрасни млади хора, които са сред образованите и успели роми, постигнали своите мечти и стремления и които отдават много от  знанията, силите и времето си, за да работят за интегрирането на ромите  в обществото. Стремежът им е да ги научат да  приемат и усвояват основните ценности и норми,  да стават неделима част от този обществен организъм, да се чувстват нужни и дълбоко осъзнато да внасят своя принос за общественото благосъстояние и развитие.

Учениците, участници в семинара, бяха запознати от лекторите с новите изисквания на кандидат-студентската кампания през тази година, с рейтинга на университетите в България и чужбина, с най-престижните и търсени специалности и с още много други неща, свързани с мотивацията и с конкретни въпроси относно възможността за  продължаване на образованието им.

Дали има полза от тези срещи с младите хора от ромската общонст, ще попитате. Аз вярвам, че има. Показаха ми го и думите на Евелинка от СУ „Христо Ботев“ - Галиче към мен, в качеството ми на лектор в обучителния семинар:“За толкова кратко време, научих толкова много неща от Вас, благодаря Ви!“.

Вярвам също, че е време обществото ни дълбоко да осъзнае нуждата от толерантност и единение на нацията, за да постигаме просперитет и благоденствие... Защото, повярвайте, успехът наистина няма етнос! Световният пример на развитите общества е пред нас и го доказва.

Красимира Милчева, старши учител в  ОУ "Г. С .Раковски" с. Търнак, общ. Бяла Слатина

Трети национален лагер за момичета от ромски произход

Arete Youth

От 11 до 13 април 2017 г. в гр. Банкя се проведе третият национален лагер за момичета от ромски произход на Младежка фондация „Арете“. В лагера взеха участие 24 момичета от цяла България. Целта на лагера бе да подготви младите жени за периода след завършване на гимназия, изграждайки лидери и модели за подражание сред ромската общност.

Лагерът предлага възможността на участничките в него да се срещнат с позитивни модели за подражание, включвайки ги в мотивиращи работилници и запознавайки ги с връстници, които споделят техните виждания, момичетата откриха много нови възможности пред тях.

На лагерa беше поставен въпросът за ранните бракове и детските раждания. Проблем, който се среща  често сред момичета от ромски произход. Темите за отстояване на мнението и взимането на правилни решения бяха представени по достъпен и интерактивен начин.

Участничките в лагера бяха вдъхновени и мотивирани от лични истории на ромски жени, които са преодолели редица предизвикателства в борбата си да бъдат успешни.  Важен момент беше осъзнаването, че можеш да бъдеш успешна жена и добра майка, да бъдеш образована и с кариера, или да бъдеш успешна в смисъла, който е важен за теб като личност.

Обучителят Зина Тенекеджиева запозна участничките в лагера със съвременния профил на един лидер. Тя смята, че лидерството е не само позиция, но и състояние на духа изискващо осъзнатост, увереност, уникалност, позитивен начин на мислене, смелост, креативност и добри социални умения.

Обучителят Петя Пенева оказа подкрепа на момичетата в това да споделят своите мечти и цели. С нейна помощ  те за пръв път научиха важни социални умения като себеопознаване и целеполагане.

Лагерът предложи на момичетата комфортна и спокойна среда, в която да споделят, да обменят информация, да общуват и мечтаят на воля. Момичетата създадоха нови приятелства и си тръгнаха от лагера по-уверени, по-сигурни и по-мотивирани.

Лагерът  се проведе в рамките на  програма "Заедно Напред", по проект “Възможности за лидерство, образование и успех на ромите II”. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

Обучение „Подготовка на документи за кандидатстване за РМУСП стипендии на Ромски образователен фонд“

Arete Youth

Младежка фондация „Арете“ - България ще проведе обучение „Подготовка на документи за кандидатстване за РМУСП стипендии на Ромски образователен фонд“ за академичната 2017/2018 година.

По време на обучението ще бъде предоставена информация за процедурата по подготовка на документи за кандидатстване за стипендиите на Ромски образователен фонд и ще се проведат индивидуални консултации.

С предимство ще бъдат кандидат-студенти и студенти от ромски произход, които до момента не са кандидатствали за тези стипендии.

За да заявите своето желание за участие в обучението, моля попълнете в срок до 20.04.2016г. (включително) следния  ФОРМУЛЯР  и го изпратете на имейл адрес:  snezhina@areteyouth.org

Одобрените участници ще бъдат уведомени до 22.04.2016г.

Обучението ще се проведе на 26 и 27 април в град София. На всички одобрени кандидати ще бъде предоставена допълнителна информация, свързана с участието им. Разходите за храна, нощувка и транспорт  в двете посоки се поемат от страна на организаторите. На учениците в 12 клас (кандидат-студенти) и студентите ще им бъде предоставена служебна бележка за освобождаване от училище/ университетски занятия  в периода на провеждане на обучението при необходимост!

Обучението се реализира по програма „Образователен и инфомационен център“ с финансовата подкрепа на фондация „Тръст за социална алтернатива“. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

Признание за успешната ни работа!

Arete Youth

Грамота за принос в подкрепата за развитието на младежи и студенти роми в България бе връчена на Младежка фондация „ Арете“, лично от д-р Смереджиев на официална церемония , която се състоя в Гранитната зала на Министерски съвет по повод  Деня на здравния работник – 7 април и във връзка с Международния ден на ромите – 8 април.

Министърът на здравеопазването Илко Семерджиев отличи с грамоти за принос на организации, работещи по менторски и стипендиантски програми, здравни медиатори, студенти медици и техните ментори, допринесли за израстването на младежите по различни интеграционни програми.

Директорът на МФ „Арете“ – България, г-жа Радостина Чапразова изказа приветствия и поздравления по случай двата прекрасни повода за срещата и  връчи грамотите на студентите, част от програма „Академично менторство“, изпълнявана по програма „Образователен и информационен център“ във връзка с проект “Възможности за лидерство, образование и успех на ромите II”, който се финансира от фондация „Тръст за социална алтернатива”.

- Петя Трайкова,„Обществено здраве и здравен мениджмънт“ , МУ – София;
- Симона Методиева , „Администрация и управление“, УНСС;
- София Муграби, „Икономика и бизнес“, УНСС;
- Александра Кирилова, „Връзки с обществеността“, ЮЗУ;
- Лаза Георгиева, „Социални дейности“, ЮЗУ;
- Спас Спасов, „Криминална  психология“, НБУ;
- Ралица Петрова, „Социални дейности“, СУ;
-  Мустафа Рамадан, „Бизнес администрация“ и „Журналистика и масова комуникация", подспециалност „ Математика“, АУБ;
 

Среща по програма “Академично менторство”

Arete Youth

Екипът на Младежка фондация „Арете“ благодари на университетските преподаватели:  д-р Силвия Георгиева , доц. Татяна Вакарелска и ас. Теодорина Милушева, които менторират студентите София Муграби , специалност  „Икономика и бизнес“, Симона Методиева – „Администрация и управление“ в  УНСС,  Златко Петров – „Промишлена топлоенергетика“ в  Колеж по енергетика и електроника към Техническия университет - София, гр.  Козлодуй  и  Ралица Петрова, която изучава „Социални дейности“ в Софийски университет „Св. Св. Климент Охридски“. Те са част от програма “Академично менторство“, в рамките на която университетски преподавател  може да подпомага развитието и адаптацията на студенти от ромски произход.

По време на менторската срещата,  която се състоя на 6 април в офиса на МФ „Арете“ , с програмния ръководител на „Образователен и информационен център“  - Снежина Славева, университетските преподаватели посочиха няколко опорни точки, върху които имат намерения да средоточат работата си със студентите.Целта на програмата е студентите да осъзнаят нуждите и приоритетите на съвременния  менторския процес, който навлиза с все по-голяма популярност в България. Университетските преподаватели работят със студентите, които менторират в посока развитие на личности и професионални качества, определяне на силни и слаби страни, извън университетски  дейности и семинари , като  залагат особено на възникналите нужди  и потребности  на студентите, по време на учебния процес.

В програма „Академично менторство“ участват 50 студенти от ромски произход, обучавани в 14 университета в страната  и 25 университетски преподаватели – академични ментори! Програмата е част от „Образователен и информационен център“ на МФ „Арете“, изпълнявана  по проект “Възможности за лидерство, образование и успех на ромите II”, който се финансира от фондация „Тръст за социална алтернатива”.

Менторската програма е в рамките на програма „Образователен и информационен център“ по проект „Възможности за лидерство, образование и успех на ромите II"  финансиран от Фондация Тръст за социална алтернатива. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

КОНКУРС ЗА СТИПЕНДИИ ЗА СТУДЕНТИ ОТ РОМСКИ ПРОИЗХОД ЗА АКАДЕМИЧНАТА 2017-2018 ГОДИНА

Arete Youth

Ромският образователен фонд / Стипендиантски програми (РОФ/СП) обявява своя ежегоден конкурс за стипендии на база академични постижения за  студенти от ромски произход. Кандидатите трябва да се обучават в бакалавърска, магистърска или докторска програма в акредитиран университет в някоя от следните държави: Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватска, Чехия, Унгария, Косово, Македония, Черна гора, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия, Турция и Украйна.

Стипендиантски програми на РОФ СП, насочени към студенти и кандидат-студенти от България:

• Стипендии за студенти от ромски произход, РМУСП (Roma Memorial University Scholarship Programme, RMUSP);
• Програма за стипендии за студенти от ромски произход в медицинските университети и колежи, РХСП (Roma Health Scholarship Programme, RHSP) – по програмата могат да кандидатстват САМО НАСТОЯЩИ СТИПЕНДИАНТИ, които са получили финансиране през академичната 2016-2017 година;
• Стипендии за обучение в чужбина (RISP).

СРОКОВЕ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ
                                                                                         
RMUSP, RHSP
• Краен срок за кандидатстване по програми РМУСП и РХСП: 11ти Май 2017 година.
• Краен срок за кандидатстване по програма РИСП: 25ти Юли 2017.

Кандидатите трябва да отговарят на следните изисквания:
• Да заявяват открито ромския си произход;
• Да бъдат студенти, или да кандидатстват за получаване на бакалавърска, магистърска, или докторска степен в акредитиран от държавата университет в тяхната родина, или държава на местоживеене през академичната 2017-2018 година;
• Да представят пълен и съответстващ Онлайн формуляр за кандидатстване (ОФК) преди изтичане на определения краен срок по Програмата;
• Студенти от ромски произход, които следват задочно в програми за магистърска или докторска степен, също могат да кандидатстват по РМУСП.

СТИПЕНДИИ ЗА СТУДЕНТИ ОТ РОМСКИ ПРОИЗХОД (RMUSP) – Насоки за кандидатстване за академичната 2017-2018 година са налични тук.

ПРОГРАМА ЗА СТИПЕНДИИ ЗА СТУДЕНТИ ОТ РОМСКИ ПРОИЗХОД В МЕДИЦИНСКИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ И КОЛЕЖИ (RHSP) – Насоки за кандидатстване за академичната 2017-2018 година са налични тук.

Информационни срещи за представяне на Стипендиантските програми на Ромския образователен фонд ще се проведат в следните градове:

- гр. Ловеч - 19 април, от 10,00 часа, Областна администрация Ловеч, адрес: гр. Ловеч, ул. „Търговска“ 43

- гр. Русе – 20 април, от 11,00 ч., Областна администрация Русе, адрес: гр. Русе, пл. „Свобода“ 6;

- гр. Добрич – 21 април, часът и мястото предстои да бъдат уточнени

- гр. Стара Загора – датата и мястото предстои да бъдат уточнени, съвместно със Сдружение „Свят без граници“ – Стара Загора.

За допълнителна информация:

Орлин Орлинов
Национален Координатор за България
Ромски образователен фонд/Стипендиантски програми - Унгария
orlin.orlinov@romaeducationfund.org
http://www.romaeducationfund.org

офис: Институт “Отворено общество”
София 1000, ул. “Солунска” 56
тел. 02/930 66 25; моб. 0999 02 02 34
Факс: 02/951 63 48

ОБУЧЕНИЯ ПО ДЕЛОВА КОМУНИКАЦИЯ

Arete Youth

Две обучения по Делова комуникация за младежи от ромски произход се проведоха в края на месец март. 33-ма студенти от Ромската професионална мрежа взеха участие в тренингите, организирани от Младежка фондация „Арете“ на 24 март в Благоевград и на 31 март във Враца. Събитията се състояха в студентски комплекс „Скаптопара“ в партньорство с Американския университет в Благоевград и във Филиал "Проф. д-р Иван Митев" Враца на МУ - София. Водещ на обученията беше Петя Пенева – личностен и бизнес консултант с богат опит.

Акцент в програмата на обучението по Делова комуникация е въвеждането на младежите в особеностите на общуването в работна среда – умение от ключова важност за хора, които тепърва навлизат на пазара на труда. Участниците се запознаха с теоретичните рамки и граници на този тип общуване и практически приложиха нормите за позволените, препоръчителните и непрепоръчителните комуникационни подходи. Главна цел на трейнингите е младежите да се почувстват по-комфортно и уверени в себе си във всяка ситуация на пряко и непряко делово общуване. Усвояването на тези умения ще подпомогне представянето им в най-добра светлина както на интервю за работа, така и в ежедневното общуване на работното място.

Обратните връзки, попълнени от участниците след обученията показват, че набелязаните акценти в програмата се припокриват с темите, които те считат за важни, полезни и приложими в практиката и които реално биха допринесли за по-добрата им реализация в бъдеще.

Участниците бяха помолени да посочат кои са трите теми, които считат за най-полезни. Логично, на първо място те открояват тънкостите в поведението при интервю за работа. Непосредствената перспектива пред студентите, освен завършването на образованието им, е излизането на пазара на труда и намирането на първа работа по специалността. В този процес им предстоят множество срещи с работодатели, в които познанията и практическите умения за водене на формален разговор, за контролиране и насочване на невербалните послания и съобразяването с дрескод са допълнително преимущество към чисто професионалните им качества и умения. В края на обучението участниците споделиха, че се чувстват по-силно мотивирани да подобрят представянето си в интервюта за работа.

Решаването на конфликти на работното място е откроено като втори по важност въпрос. На база на досегашния им опит, ромските младежи знаят, че възникването на спорове в процеса на работа е неизбежно, а в някои случаи дори и полезно явление. Поради този факт, уменията за справяне в конфликтни ситуации са важни най-малко в две насоки. На първо място – за намиране на най-благоприятния и плодотворен за работния процес изход от спора. На второ място – за задържане на конфликта на професионално ниво, без прехвърлянето му на лична основа, което спомага за запазване на добрите колегиални отношения и благоприятния климат на работното място.

Уменията за водене на делова кореспонденция и презентационните умения на идеи и цели във формален писмен вид също са сред най-интригуващите за участниците теми. Интересът към правилата за индиректна делова комуникация е логично обусловен от развитието на пазара на труда към дигитализиране на дейностите и разширяващите се възможности за дистанционна работа.

В обратните връзки учаснците отбелязват, че са удовлетворени от водещия на обучението и биха посетили друго обучение на този обучител. Петя Пенева се занимава с личностно, кариерно и бизнес консултиране. Зад гърба си има опита от над 100 обучения и над 1500 участници. В работата си Петя комбинира различни модели и теории с разнообразни техники от психологията и невролигвистичното програмиране.

Обученията се проведоха в рамките на  програма "Ромска професионална мрежа", по проект “Възможности за лидерство, образование и успех на ромите II”, който се финансира от фондация „Тръст за социална алтернатива”. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

#velikotarnovo#softskills#training

Arete Youth

19 младежи от Великотърновски университет и Стопанска академия Свищов участваха в двудневно soft skills обучение. Обучението се проведе в два модула  на 17 и 18 март 2017г. в комплекс „Бряста“.

Основният фокус беше върху развитие на умения за писане на мотивационно писно и автобиография при кандидатстване за работа. Друг фокус беше мотивацията на младежите на работното място,  подготовка и явяване на интервю за работа, както и конкурентно представяне на пазара на труда. Снимки от събитието можете да видите ТУК

Петя Пенева, сертифициран обучител, запозна участниците с опорните точки при явяване на интервю за работа, както и с тънкостите, с които да се превърнат в успешни кандидати.
Младежите получиха основни познания за етика на работното място, йерархичност в комуникацията, решаване на конфликти и справяне с дискриминация.  Участниците имаха възможност да приложат наученото през симулиране на реални казуси и импровизирани интервюта с работодател.

Младежка фондация „Арете“ изказва сърдечни благодарности на екипа на ЦМДТ "Амалипе", които оказаха активна подкрепа при организиране на модулите и идентифициране на студенти от Велико Търново и региона. Обучението е първа стъпка към едно дълготрайно и ползотворно сътрудничество между двете оранизации в посока професионално развитие на ромските младежи и доброволчеството в областта.

Обучителният семинар се проведе в рамките на  програма "Ромска професионална мрежа", по проект “Възможности за лидерство, образование и успех на ромите II”, който се финансира от фондация „Тръст за социална алтернатива”. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

Трети национален лагер за момичета от ромски произход

Arete Youth

Третият национален лагер за момичета от ромски произход, организиран от Младежка фондация „Арете“  ще се осъществи благодарение щедростта и подкрепата на дарители и поддръжници. Националният лагер за момичета от ромски произход е естествено продължение на усилията и мисията на фондацията да подпомага младежи с висок потенциал, които са ограничени от социалните и икономическите бариери в България и на Балканите.

Нашата цел е да подготвим младите жени за периода след завършване на гимназия. Давайки им възможността да се срещнат с позитивни модели за подражание, включвайки ги в мотивиращи работилници и запознавайки ги с връстници, които споделят техните виждания, момичетата откриват много нови възможности пред тях.

Какво правим?
• Създаваме мотивирани, граждански ангажирани, позитивни модели за подражание;
• Развиваме комуникационни и лидерски умения;
• Увеличаваме процента на ромски жени, които завършват висше образование;
• Укрепваме включването на ромски жени на пазара на труда.

Целите
• Подобряване на капацитета и овластяване на 25 млади жени от цялата страна чрез насърчаване на равенството и равното участие в ромските общности и организации;
• Даване на възможност на младите момичета да станат активни, съвестни и ангажирани граждани чрез опознаващи дейности, идентифициране на лидерските умения, както и укрепване на връзките между общностите, българските и ромските лидери;
• Създаване на устойчива мрежа от млади жени лидери, за да се подкрепи по-активното участие в училище и засилено желание да се "върне" към общността;
• Чрез обучение младите момичета от ромски произход да осъзнаят по-добре своята роля в обществото и да се справят ефективно с предизвикателствата, пред които са изправени поотделно и като общност, за да помагат за насърчаване на мотивацията и личностно развитие;
• Увеличаване на самочувствието и повишаване на информираността.

Програмата
Програмата на лагера е насочена към: насърчаване на самоуважение; развиване на лидерски умения; комуникация; вземане на решения; формулиране и постигане на цели; мотивация и подкрепа за по-добро образование; повишаване на здравната култура;  стимулиране културата на отговорност към общността.

Кога?
Лагерът ще се проведе от 11 – 13 април 2017 година и ще даде възможност на 25 момичета от цялата страна да развият своя потенциал и жизненоважни социални умения в безопасна и ангажирана среда с подкрепата на ролеви модели и обучители.

Критерии  за  участие:
• Момичета от ромски произход от 16 до 21 години;
• Препоръка от учител или представител на неправителствена организация;
• Попълнен формуляр за кандидатстване;
• Мотивация за участие в лагера чрез добре написано есе на посочена във формуляра тема;
• Интерес към проблеми, свързани с жените (женските права);
• Демонстрирана ангажираност към ромската общност.

Пълният пакет с документи за кандидатстване се изпращат на имейл: ivan@areteyouth.org или по пощата на адрес: гр.София 1022, бул. "Княгиня Мария Луиза" № 77, ет.2 ;Младежка фондация „Арете“.

Срок за кандидатстване: 24 март 2017г.

Участниците в Националния лагер за момичета от ромски произход ще бъдат избрани от комисия, в която ще участват представители на Младежка фондация „Арете“- България и външни експерти. Молим кандидатите да попълнят подробно формулярите. Непълни  формуляри и такива, попълнени с латински букви и изпратени след посочения краен срок, няма да бъдат разглеждани. За документи, изпратени по пощата, важи датата на пощенското клеймо. Възможно е членовете на фондацията да се свържат с участниците за допълнителна информация преди да бъде направено окончателното селектиране на участниците. Одобрените участници ще бъдат уведомени (по телефон и/или електронна поща) и ще получат подробна информация най-късно до 31 март 2017г. На одобрените участниците ще бъдат покрити разходите за път, настаняване, храна и обучителни материали.

За контакт и допълнителна информация:
Иван Иванов  - Ръководител на Програма „Заедно Напред“
тел: 02/980 90 21, GSM: 0878 744 463
email: ivan@areteyouth.org

Лагерът ще се проведе в рамките на  програма "Заедно Напред", по проект “Възможности за лидерство, образование и успех на ромите II”. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

#Каузи #малкипроекти #партньори #общност

Arete Youth

Младежка фондация „Арете“ е щастлива с мрежата си от мотивирани и отдадени на различни каузи доброволци.

От 24 до 26 февруари 2017 година в хотел „Симона“ в гр. София, се проведе тридневен обучителен семинар за доброволци на Младежка фондация „Арете“, в който взеха участие 34 младежи. Семинарът допринесе за планирането на малки проекти в полза на местната общност, както и за тяхното бъдещо реализиране от доброволците на Младежка фондация „Арете“. На обучителния семинар бяха планирани дейностите за провеждане на информационни кампании за националните лагери „Заедно напред“ 2017 година. Снимки от събитието можете да видите ТУК.

Златка Драгнева от Фондация „Национален алианс за работа с доброволци“  запозна участниците в семинара с конкретните стъпки при планирането, изпълнението и отчитането на малки проекти в полза на местната общност.

Младежите бяха въвлечени в процеса на създаване на малки проекти – от идеята до анализа, които ще осъществят заедно със свои връстници по места, търсейки подкрепа от общественици и институции.
За пореден път доброволците на Младежка фондация „Арете“ доказаха, че имат изразена гражданска позиция и желание за работа в своите общности. В края на семинара доброволците споделиха, че след тези три дни имат повече съмишленици и приятели, идеи за кампании и мотивация за бъдещото им реализиране.

От своето създаване до момента Младежка фондация „Арете“ работи активно с доброволци в подкрепа на ромската общност в България. Нашата цел е да развием устойчива Доброволческа Мрежа (Arete Youth Volunteer Network - AYVN), за да могат младите лидери да участват и насърчават различни инициативи на местно и национално ниво. В по-широк аспект нашата цел е да популяризираме гражданското участие в решаването на различни социални проблеми и да популяризираме ползите на доброволчеството като цяло.

Обучителният семинар се проведе в рамките на  програма "Заедно Напред", по проект “Възможности за лидерство, образование и успех на ромите II”, който се финансира от фондация „Тръст за социална алтернатива”. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

Финансиране на малки проекти в полза за местната общност

Arete Youth

Младежка фондация "Арете" – България О Б Я В Я В А конкурс за финансиране на малки проекти в полза за местната общност по програма „Заедно Напред“

Срок  за кандидатстване: 31 март 2017 г.

Кой може да кандидатства?
Участници от младежките ромски лагери „Заедно Напред“ 2016 и доброволци към Младежката мрежа на фондация „Арете“.

Какво цели програмата „Заедно Напред“?
Младежка фондация „Арете“ организира конкурс по програма „Заедно Напред“ за набиране на предложения за малки проекти. Основен приоритет на програма „Заедно Напред“ е организирането на младежки ромски лагери, които целят мотивирането на младите роми да продължат образованието си, да придобият лидерски умения, които да съдействат за тяхното лично и кариерно развитие и да станат активни и ангажирани граждани.

Целта на конкурса е повишаване капацитета на ромските младежи, чрез включването им в осъществяването на дейности и инициативи в полза на местната общност,  и стимулиране на личностната изява и реализация на придобитите умения и знания.

Проектите приоритетно трябва да бъдат ориентирани към:
1. полза на местната общност;
2. подкрепа на образованието на ромската общност;
3. насърчаване на младежката активност и доброволчеството;
4. мотивация на ромските младежи;

Как се кандидатства за конкурса за малки грантове?
Попълва се ФОРМУЛЯР за кандидатстване и се изпраща на е mail: ivan@areteyouth.org

Ще бъдат избрани 4 проектни предложения. Проектите ще бъдат селектирани от комисия. Ще бъдат подкрепени  само проектни предложения, които ще се реализират от екипи, в които  са включени  участници от лагерите и настоящи доброволци на организацията. Одобрените проектни предложения ще получат финансова подкрепа и възможност за реализация по места със съдействието и помощта на екипа на организацията.

Всички екипи, кандидатствали за конкурса за малки проекти, ще получат информация за резултатите най-късно до 7 април 2017 г.

За контакт и допълнителна информация: Иван Иванов - Програмен ръководител на Програма „Заедно Напред“; тел: 0878 744 467, e-mail: ivan@areteyouth.org

Финансирането на малки проекти в полза за местната общност е в рамките на  програма "Заедно Напред" по проект “Възможности за лидерство, образование и успех на ромите II”, който се финансира от фондация „Тръст за социална алтернатива”. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

Наши студенти достойно представиха ромската общност в Американския Университет в България

Arete Youth

На 20 февруари, 2017г. в Американския Университет в България (АУБГ) се проведе първото от 5-те мероприятия на посветени на Международната седмица. Международната седмица се провежда за 17-та поредна година в АУБ и дава възможност на обществеността и гостите на Благоевград да научат повече за културните особености на страните и етносите, представени в университета.

Студентите, Мустафа Рамадан и Натали Ангелова, алумни участници в национални лагери "Заедно напред" и настоящи доброволци към националната доброволческа мрежа на Младежка фондация "Арете", заедно с възпитаника на Английския езиков институт към АУБГ, Иво Ковачев изнесоха презентация за ромите в България пред представители на повече от 10 държави. "Всички бяха учудени, от това, което им разказахме за нас, ромите. С тази презентация ние целяхме да покажем кои сме, какви са традициите, празниците ни, като цяло какво е да си ром. Мисля, че тази наша инициатива може да послужи за пример, за това, че не трябва да се срамуваме от произхода си, а да се гордеем от това кои сме всъщност," споделя Мустафа.

ЗА МЕНТОРСТВОТО, ПРИЯТЕЛСТВОТО И КОНТРОЛА...

Arete Youth

Казвам се Антоан Славчев и съм студент в Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ – гр. Свищов. Специалността, в която се обучавам е „Стопански и финансов контрол“, една от най-перспективните и интересни за мен специалности. През 2013 година се включих в тази специалност с желанието да придобия повече знания и да работя с преподавателите от катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност“. В тяхно лице видях прекрасни професионалисти в областта на контрола, готови да съдействат за доброто на всеки един. Като студент в четвърти курс имах възможността да работя с четирима ментори през годините. Всеки от тях беше доста различен, даваше от себе си комплекс от знания и поведение, което аз анализирах и възприемах в процеса на работа. Така успях да изградя с тях не само менторство свързано с обучението ми по финансов контрол, но и едно приятелство, изградено на доверие и уважение.

В момента работя с гл. ас. д-р Момчил Антов, редовен преподавател към катедрата, който ми преподаваше по дисциплината „Валутен и митнически контрол“. Професионалист е в областта на финансовия контрол. Менторството с г-н Антов започна много преди да го поканя официално за мой ментор. Той изяви желанието да работим заедно по международен проект, свързан с митническия контрол и за мен беше чест и  удоволствие, точно аз да бъда избран и да работя с него в това направление. В негово лице виждам не само преподавател, но и приятел, който е готов да помогне по всяко едно време и с каквото може. Вдъхва ми сигурност, увереност и ентусиазъм, а за мен това е много важно. Той успя да покрие всички мои „изисквания“ за ментор и се радвам, че към момента е такъв. Желанието му за комуникация помежду ни още повече помага за ползотворната ни работа и смятам, че резултатите, които постигаме са видими. В момента обръщаме сериозно внимание на финансовите престъпления, финансовото разузнаване, изпирането на пари и митническия контрол. Това са областите, в които съм съсредоточил и научните си изследвания.

Заедно с г-н Антов положихме основите на съвестната ни работа и занапред. Обучението ми по контрол ще продължи и в магистърската програма по “Валутен, митнически и данъчен контрол“, където отново ще работим като екип. Верен на максимата, че „няма нищо случайно“, смело мога да потвърдя, че попаднах на правилното място и работя с правилните хора. Съветвам всички колеги, които все още не са част от тази програма, да се включат и активно да работят със своите ментори, резултати със сигурност ще има.

От мое име и от името на гл. ас. д-р Момчил Антов искаме да изкажем благодарността си към Младежка фондация „Арете“ за доверието, което ни гласуват и за прекрасните възможности, които ни предоставят. За нас ще е чест да работим заедно и занапред.

Менторската програма е в рамките на програма „Образователен и информационен център“ по проект „Възможности за лидерство, образование и успех на ромите II"  финансиран от Фондация Тръст за социална алтернатива. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

Вдъхновяващата история на Стоян

Arete Youth

Здравейте! Казвам се Стоян Иванов и съм родом от Пловдив. Имам ромска етническа принадлежност, на двадесет години съм и уча  втора година в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"-специалност Българска филология. Живея в квартал Столипиново,който е печално известен на хората като квартал на престъпност и мизерия. Някои неща са верни,но други са значително преувеличени. Израснал съм в типично ромско семейство с добри, сръчни и всеотдайни родители, но за съжаление-необразовани. И както всички родители, които са се сблъскали с трудната реалността (без помощта на образованието), пожелаха да спрат този безконечен кръговрат. Така моите родители се превърнаха в един от многото фактори, които ми повлияха да взема това така важно решение за живота ми,а именно да се образовам. В това начинание ми помогнаха също вярата ми в Бог, която ми вдъхва надежда в доброто и светло бъдеще. Асен Карагьозов (Сдружение Младежки клуб "Рома"-Столипиново 1996) и Младежка фондация"Арете" ми помогнаха изключително много в това да "изкова" едно по-добро бъдеще. Благодарение на наученото от всички споменати, имах възможност и ще имам занапред да помагам на други, които желаят да променят хода на битуването си в краткото ни земно житие. Имах възможност да преподавам английски на група тинейджъри и да ги уча на кипящия ни в кръвта  талант, а именно-музиката. В частност, да свирят на акустична китара. Имам дълъг път пред себе си, а мечтата ми е да оставя духовно наследство след себе си и да направя чуждия живот малко по-добър. Малко по-добър както с евангелието, така  и с образованието. Това е моята история, читателю и се надявам да бъда добър пример. Аз те насърчавам,че и в каквато състояние да си и дори да намираш образованието за скучно и ненужно, вярвай в мечтите си. Но за да ги постигнеш, трябва да направиш първата стъпка - да се образоваш. Но не просто механично да назубриш знания, а да вникнеш в познанието, воден от любознанието - да бъдеш добър в това, което желаеш да правиш. И знай, образованието не е врата към богатството (макар че може да се придобие), но врата към щастието и сбъднатите мечти! И поради обичта ми към литературата и писането ще ви поздравя с една моя творба.

Мале,на мен си ти  дарила
живот,език,с вековните слова.
Дала си ми, не си се ти свенила,
романи чхиб, тар лаче чхиба!
С нея "дайе" аз да те наричам,
с "лачо диве" теб да поздравя.
Дехав тут! На мен си ти дарила
романи чхиб-тар лаче чхиба!

Младежка фондация „Арете“ кани доброволците от младежката мрежа на обучителен семинар

Arete Youth

Семинарът ще се проведе от 24 до 26 февруари 2017г в гр. София и ще допринесе за реализирането на малки проекти в полза на местната общност от доброволците, както и за планиране на дейности за провеждане на информационни кампания за националните лагери „Заедно напред“ 2017 , в рамките на програма „Заедно Напред“.

Срок за кандидатстване: 31 януари 2017 г.

Какво ще научите на обучението?
~ Какви са стъпките за планиране и реализиране на малък проект;
~ Отчитане и оценка на въздействието от изпълнението на малкия проект;
~ Планиране на дейности и инициативи за провеждане на информационни кампании за лагерите „Заедно напред“ 2017.

Профил на участниците:
~ Младежи от 16 г. до 25 г.;
~ Да са настоящи доброволци към младежката мрежа на фондация "Арете“;
~ Да имат желание да работят с връстници и да популяризират дейностите намладежката мрежа към фондация „Арете“ - България.

Как да кандидатствате за обучителния семинар?
Попълнете електронния формуляр до 31 януари 2017г. Участниците под 18 г. следва да попълнят и Декларация от родител - настойник.

Ще бъдат избрани 35 участници за обучението. При изборa ще бъдат взети предвид географска и полова равнопоставеност. При голям брой желаещи за участие, Младежка фондация „Арете“ - България си запазва правото да покани най-активните доброволци и участници от лагерите.

Всички младежи, кандидатствали за участие в срещата, ще получат информация за резултатите до 10 февруари 2017 г.

На одобрените участниците ще бъдат покрити разходите за път, настаняване, храна и обучителни материали. Разходите за път ще бъдат възстановени само срещу предоставен билет за пътуване с автобус или влак.

За контакт и допълнителна информация: Иван Иванов – Програмен ръководител на Програма „Заедно Напред“; тел: 0878 744 463; 02/980 90 21, e-mail: ivan@areteyouth.org

Обучителният семинар се провежда в рамките на  програма "Заедно Напред", по проект “Възможности за лидерство, образование и успех на ромите II”, който се финансира от фондация „Тръст за социална алтернатива”. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

МОСТ КЪМ КАРИЕРНОТО РАЗВИТИЕ: СТАЖАНТСКА ПРОГРАМА ЗА МЛАДИ РОМИ

Arete Youth

Посолството на САЩ в София, в партньорство с Институт "Отворено общество" – София, обявява три стажантски позиции за пролетта на 2017 г.

За позициите могат да кандидатстват роми, които скоро са завършили висшето си образование или все още се обучават във висше учебно заведениe. В зависимост от техните професионални и академични интереси и умения, през февруари стажантите ще бъдат назначени в конкретен отдел на посолството за период от десет седмици и не по-малко от 20 часа седмично.

Стажантската програма дава възможност на студенти (или наскоро завършили) от ромски произход да се запознаят с работата в посолството, да придобият административни умения и практически опит, които биха могли да им бъдат от полза за бъдещата им професионална кариера.

Кандидатите ще се избират на конкурсен принцип и трябва да отговарят на зададените условия.

Крайният срок за подаване на документите е 27 януари 2017 г. Подробна информация за програмата, стажантските позиции и начина на кандидатстване можете да намерите на сайта на Институт "Отворено общество" - София и на сайта на Посолство на САЩ в София.

ОБУЧЕНИЕ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Arete Youth

Тръст за социална алтернатива (ТСА) набира младежи от групи в неравностойно положение за обучение по английски език

Програмата за обучение по английски език е двугодишен пилотен проект на фондация „Тръст за социална алтернатива“, чиято мисия е да се изравнят образователните и кариерни възможности на хората в неравностойно положение в България, с цел да се повиши тяхната  икономическа независимост и жизнени перспективи. Тя се осъществява с финансовата подкрепа на посолството на САЩ в България и фондация „Америка за България“.

Целта на програмата е през платформата на езиковото обучение да се мотивират младежи в неравностойно положение да продължат своето образование в прогимназиален и гимназиален курс, така че техните шансове за наемане на работа да се увеличат. Обучението по английски език ще помогне на младежите от отдалечени и изолирани общности да натрупат и обогатят своите познания за света, демократичните ценности и култура, както и да формират гражданска активност посредством доброволчески и обществени дейности.

Езиковият курс ще стартира през м. февруари 2017 г. и ще продължи до края на м. декември 2018 г. отделно от осигуреното задължително образование в страната. 200 младежи между 13 и 20 години от цялата страна  ще бъдат разпределени в групи по езикови нива с хорариум от общо 360 учебни часа, като всяка група ще има учител и помощник-учител. За да се предоставят по-гъвкави възможности за достъп до знания и развиване на езикови умения по английски език на по-голям брой младежи от различни населени места, освен традиционната форма на обучение на място ТСА ще използва и онлайн пратформа, включваща виртуална класна стая за провеждане на часовете по английски език.

В допълнение към езиковата подготовка, съществена част от програмата са езиковите лагери и сесиите за личностно развитие и социална ангажираност, по време на които участниците ще изграждат и лидерски умения.

Специално се окуражават момичетата от групи в неравностойно положение да кандидатстват за обучението по английски език.

Срокът за подаване на документи до ТСА е 19 януари 2017 г. на адрес kvassileva@tsa-bulgaria.org

Какво включва обучението по английски език?

•360 учебни часа полу-интензивно обучение по английски език за начинаещи и средно-напреднали (езикови нива А1, А2, В1 ) от м. февруари 2017г. до м. декември 2018г. включително.
•Учебни пособия, нужни за обучението по английски език  според езиковото нивото.
•Достъп до виртуална класна стая и ресурси за провеждане на езиковото обучение без значение от местонахождението на курсистите.
•Групово обучение според езиковото ниво през комуникативния метод на обучение.
•Летен и зимен езиков лагер и сесии за личностно развитие и социална ангажираност.

Обучението по английски език ще се провежда два пъти в седмицата по 2,5 учебни часа по време на учебната година. Точните часове ще се определят според училищните смени и езиковите нива на одобрените кандидати.

Кой може да кандидатства за обучението по английски език?

Младежи от цялата страна, които са от групи в неравностойно положение и са на възраст  от 13 до 20 години могат да кандидатстват за обучението по английски език.

Изискванията включват:
•Достъп до компютър и интернет.
•Базови умения за работа с компютър и интернет.
•Висока мотивация и готовност за две-годишно обучение по английски език.
•Попълнен Формуляр (образец) .

Процедури

1.Събиране на кандидатури – краен срок: 19 януари 2017 г. , на електронен адрес kvassileva@tsa-bulgaria.org
2.Подбор на кандидатите от комисия към ТСА до 26 януари 2017 г.
3.Разпределение на кандидатите по групи.
4.Стартиране на обучението: 9 февруари 2017 г. (начало на втория учебен срок)

Документи за кандидатстване за обучението по английски:

•Формуляр (образец) .
•Копие от оценки през настоящия учебен срок.
•Удостоверение за постигнато ниво по английски език, само ако има такова.

Пакетът от документи да се изпрати на kvassileva@tsa-bulgaria.org не по-късно от 19 януари 2017 г.

Ако след подаване на документите не получите потвърждение за получени документи от екипа на ТСА, моля да се свържете за информация на следните тел:  +359 2 424 6680, или +359 2 424 6685.

Онлайн базирано ОБУЧЕНИЕ по АНГЛИЙСКИ език

Arete Youth

Младежка фондация "Арете" - България в партньорство с Прознание АД, разработчик на виртуална учебна среда VEDAMO, обявява конкурс за участие в онлайн базирано ОБУЧЕНИЕ по АНГЛИЙСКИ език за младежи с ВИСОК ПОТЕНЦИАЛ.

Изучаването на английски език онлайн - дистанционно, по интернет с преподаватели на живо, е лесно и ефективно! Чрез онлайн курса по английски език ще развиете и усъвършенствате Вашите езикови умения по разговорен и писмен английски език в удобно за Вас време - директно от вкъщи!

ЩЕ ИМАТЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА БЪДЕТЕ ОБУЧАВАНИ ОТ АМЕРИКАНСКИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ:

МОРГАН ЕЛИСЪН и БРАЯ ТРОСКЛЕАР са две млади дами, за които пътуването и преподаването са истинско удоволствие, те идват от Северна Каролина и Ню Орлианс, за да Ви обучават доброволно.

ЗАЩО ИНИЦИАТИВАТА Е ПЪРВА ПО РОДА СИ В БЪЛГАРИЯ?
• Предоставя се интерактивно пространство за учене, което единствено изисква да имате достъп до компютър и интернет;
• Обучават се хора, намиращи се в различни локации, в удобно за тях време;
• Обучението се провежда в групи от 5 до 7 човека, 1-2 пъти в седмицата;
• Преподавателите, обикновено чужденци, за които английският е роден език,  доброволно участват в програмата;
• Обучението е напълно безплатно.

Желаещите да участват в обучението по английски език следва да попълнят ФОРМУЛЯР за участие до 02.12.2016г.

Обучението ще се проведе за трети път. През 2014-2015 година 10 младежи от цяла България се включиха в пилотния първи езиков курс по английски език и получиха възможността да подобрят езиковите си умения с помощта на двама американски преподаватели, базирани в Прага и България. Същ о така, през месец  март  2016, един американски и един български преподавател обучаваха 13 младежи от цялата страна.  Амбицията на Младежка фондация „Арете“ е инициативата да разшири своя обхват, включвайки още млади роми в програмата за дистанционно обучение.

„Доброволческа инициатива“- 2016г.

Arete Youth

На 12 ноември 2016г. на първата по рода си гала-церемония - „Доброволческа инициатива“- 2016 година, Младежка фондация „Арете“ отдаде заслужено признание на всички свои 257 доброволци за осъществените от тях дейности за подобряване на благосъстоянието на своите общности. Тази година 14 инициативи на наши доброволци, реализирани в различни градове и села се състезаваха за наградите „Доброволческа инициатива“- 2016. Три от номинираните и събрали най-голям брой гласове доброволчески инициативи бяха отличени с награди. Снимки от събитието можете да видите на страницата ни във фейсбук.

Две от тях са на доброволците ни от Пловдив и Кюстендил в помощ на Йордан Петров от Добрич, наш обещаващ лекоатлет, който яде по баничка на ден, но въпреки това печели медали от състезания по лека атлетика и облича националния екип на международни стартове. Мисията  „Да помогнем на Данчо“ успява да събере средства и дарения от цялата страна. Доброволческата инициатива на младежите ни от Вълчедръм е другата номинирана в челната тройка. Нашите доброволци използвайки своите кулинарни умения приготвиха домашна храна за обитателите на дома за възрастни хора. Целта им бе да зарадват възрастните хора в дома и да им покажат, че са значими.

През 2016 година доброволците на Младежка фондация „Арете“ инициираха и осъществиха десетки добри дела. Малка част от тях са възобновена детска площадка, посещения на детски градини и домове за възрастни, проекти в подкрепа на културното развитие на ромски младежи, базари, информационни кампании, менторство на ученици.

Благодарим на всички доброволци към Младежка фондация „Арете“ , които инвестираха личното си време, труд, усилия и талант в добри каузи. Това е сигурна заявка, че вие сте промяната, която искаме да видим! На всички пожелаваме още много успехи, сили и вдъхновение за нови доброволчески инициативи и успешни каузи през 2017 година!!!

Отново заедно с доброволците

Arete Youth

Младежка фондация „Арете“ е щастлива с мрежата си от мотивирани и отдадени на различни каузи доброволци.

От 11 до 13 ноември 2016 година в хотел „Света София“ в гр. София, се проведе тридневен обучителен семинар за доброволци на Младежка фондация „Арете“, в който взеха участие 34 младежи от повече от 24 населени места. Участниците получиха възможността да се опознаят по-добре един с друг, да разберат повече за инициативите по места и не на последно място да се запознаят с успешни практики в областта на доброволчеството, сферите на дейност, както и правата и задълженията на доброволците. Снимки от събитието можете да видите ТУК.

Вера Кирилова от Фондация „Национален алианс за работа с доброволци“  запозна младежите с ключови понятия като  филантропия и доброволчество, както и с начините за привличане на съмишленици за изпълнение на доброволчески инициативи и кампании.

Младежите бяха въвлечени в процеса на създаване на доброволческа инициатива и планираха свои доброволчески дейности за 2017 година, които ще осъществяват заедно със свои връстници по места, търсейки подкрепа от общественици и институции.

За пореден път доброволците на Младежка фондация „Арете“ доказаха, че имат изразена гражданска позиция и желание за работа в своите общности. В края на семинара доброволците споделиха, че след тези три дни имат повече съмишленици и приятели, идеи за кампании и мотивация за бъдещото им реализиране.

От своето създаване до момента Младежка фондация „Арете“ работи активно с доброволци в подкрепа на ромската общност в България.  Нашата цел е да развием устойчива Доброволческа Мрежа (Arete Youth Volunteer Network - AYVN), за да могат младите лидери да участват и насърчават различни инициативи на местно и национално ниво. В по-широк аспект нашата цел е да популяризираме гражданското участие в решаването на различни социални проблеми и да популяризираме ползите на доброволчеството като цяло.

Обучителният семинар се проведе в рамките на  програма "Заедно Напред", по проект “Възможности за лидерство, образование и успех на ромите II”, който се финансира от фондация „Тръст за социална алтернатива”. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

Концерт Sing It Romanes на 3 ноември в Ню Йорк

Arete Youth

Предстоящото събитие Sing It Romanes, което ще се проведе в Ню Йорк на 3 ноември 2016 година, представя Ромската култура чрез музика и танц.  Лицата на млади и успели, български роми ще бъдат представени през обектива на Чад Уайат, американски фотограф, който обиколи България, за да заснеме младежите на Арете. Можете да ги видите и Вие ТУК.

Талантливи артисти ще пресъздадат историята на ромите от пристигането им в Европа до настоящето, където те все още се борят за правата си. Ромският етнос ще бъде представен посредством музика и танц, а в концерта ще участват изявени световни ромски музиканти и артисти. 

Гостите  ще могат да се насладят на ритмите, запазили хиляди години, културата ромите. Целта на концерта е да покаже, как именно музиката и културата са помогнали на ромите да се издигнат над подтисничеството.

Изграждането на устойчиви социални мрежи, които възпитават социално ангажирани младежи е основна цел на Арете. Портретите показват плодовете на нашия труд- младите и образовани роми, които се борят с установената представа за етноса.

Интерактивна изложба ще представя успешните истории на младежи, участвали в различни дейности на Младежка фондация "Арете". Ученици, студенти и вече работещи младежи бяха заснети в естествена среда от  Чад Уайат, създател на проекта Romarising. Интервюта с младите роми направи Мев Портър, която в последните години работи заедно с Чад по осъществяването на различни проекти, свързани с ромската култура. 

Благотворителното събитие на 3-ти ноември обещава едно незабравимо преживяване, изпълнено с музика танци и емоции.  Нюйоркчани ще се запознаят с културата на ромите, през магията на музиката. Сюжетът разказва за трудните борби, които етносът преживява в преследвания и лишения.  Въпреки трудностите, в тази нощ ще отпразнуваме културата и успехите, които ромите в цял свят постигат с постоянство и упоритост.

Регионални обучения за развитие на Soft skills (меки умения)

Arete Youth

Втори модул регионални обучения за развитие на Soft skills /меки умения/ за младежи, завършващи или вече завършили висше образование, които търсят професионална реализация и кариерно развитие.

Съществува аксиома в бизнес средите, която гласи, че благодарение на твърдите умения човек ще получи интервю за работа, но меките умения ще му гарантират мястото. Те са изключително важни за всяко успешно интервю за работа и кариерно развитие, заради което са изключително високо ценени от работодателите.

С втори модул от регионални обучения, които МФ „Арете“ ще проведе през месец октомври, 2016г., целим да надградим знанията и уменията у участниците – бъдещи професионалисти, да се интегрират по-бързо в нова работна среда, а от там по-бързо и успешно да представят своя професионален потенциал. 

След участието си в обучение за писане на CV, мотивационно писмо и успешно явяване на интервю пред работодател, сега младежите ще имат възможност да добият опит за повишаване на личната мотивация на работното място, да разберат в дълбочина същността на мотивацията, да научат как да определят и управляват мотивиращите и демотивиращите фактори влияещи върху изпълнението на работните ангажименти и удовлетворението от постигнатото. Цел на обучението също е участниците да познават основни правила за поведение на работното място, каналите на комуникация и йерархичност в една компания.

График на обученията:

• 15-16 октомври - гр. София- I и II модул
• 19 октомври – гр. Благоевград- II модул
• 22 октомври – гр. Враца - II модул
• 30 октомври – гр. Свищов - II модул
/за студентите от В. Търново ще бъдат поети пътните разходи

Водещ на обученията е г-жа Сузана Чакърова.

За повече информация и заявяване на участие, моля свържете се с нас и/или регионалните кариерни консултанти на МФ „Арете“ : тел.:  +359 2 980 90 21/ +359 878 744 467; е-mail: info@areteyouth.org

Втори модул от обучения за развитие на soft skills умения се провеждат в рамките на  програма "Ромска професионална мрежа" по проект „Възможности за лидерство, образование и успех на ромите II", финансиран от фондация „Тръст за социална алтернатива“. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

Младежка фондация „Арете“ кани доброволците от младежката мрежа на обучителен семинар

Arete Youth

Младежка фондация „Арете“ - България организира обучителен семинар за доброволци от 11 до 13 ноември 2016 г. в  хотел „Света София“, гр. София. Целта на семинара е да се  планират и осъществят доброволчески инициативи по места.

Срок за кандидатстване: 28 октомври 2016 г.

Какво ще научите на обучението?

• Развиване на умения за презентиране – Презентационни умения.
• Успешно  планиране и осъществяване на  доброволчески инициативи.
• Гала-церемония – целта й е да насърчи и популяризира приноса на доброволците като им отдаде заслужено признание за осъществена от тях дейност за подобряване на благосъстоянието

Профил на участниците:

• Младежи от 16 г. до 25 г., участвали в ромските лагери „Заедно Напред“.
• Да са настоящи доброволци към младежката мрежа на фондация "Арете".
• Да имат желание да участват в провеждането на дейностите във връзка с информационната кампания за ромски лагери "Заедно Напред" 2017.
• Да имат желание да работят с връстници и да популяризират дейностите на младежката мрежа към фондация „Арете“ - България.

Как да кандидатствате за обучителния семинар?
Попълнете  електронния формуляр до 28 октомври 2016 г. Участниците под 18 г., моля да  попълнят и Декларация от родител-настойник.

Ще бъдат избрани 35 участници за обучението. При изборът ще бъдат взети предвид географска и полова равнопоставеност. При голям брой желаещи за участие, Младежка фондация „Арете“ - България си запазва правото да покани най-активните доброволци и участници от лагерите.

Всички младежи, кандидатствали за участие в срещата, ще получат информация за резултатите на  04 ноември 2016 г. На одобрените участниците ще бъдат покрити разходите за път, настаняване, храна и обучителни материали. Разходите за път ще бъдат възстановени само срещу предоставен билет за пътуване с автобус или влак.

Пристигането на участниците е  на  11 ноември 2016 г. /петък/ до 12:00 ч. в хотел „Св. София“. Обучението ще приключи на 13 ноември 2016 г. по обяд.

За контакт и допълнителна информация: Иван Иванов – Програмен ръководител на Програма „Заедно Напред“; тел: 0878 744 463; 02/980 90 21, e-mail: ivan@areteyouth.org

Обучителният семинар се провежда в рамките на  програма "Заедно Напред", по проект “Възможности за лидерство, образование и успех на ромите II”, който се финансира от фондация „Тръст за социална алтернатива”. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

Magdalena Arandeva - Delcher, Bulgaria

Magdalena was raised in a Turkish Roma family outside Sofia; she is completing a degree in linguistics, Bulgarian and Turkish Languages, at Sofia University. Magdalena has been entranced by language since high school.  She won a number of poetry competitions in secondary school.  “Before attending Areté Leadership Camp, I had never met a Roma university student outside of members of my own family.  I am impressed by the professionalism and competence of the Areté participants.  Communication with our peers is the key to understanding, whatever our home language may be. “

By Chad Evans Wyatt and Mary Evelyn Porter for Arete Youth

Bozhidarka Yordanova - Vratsa, Bulgaria

“All my current interests involve improving people’s quality of life.”  Bozhidarka has an undergraduate degree in health sciences and is also a licensed medical massage therapist.   “Thanks to Areté I plan to stay and build my career right here in Bulgaria.  Areté has given me the opportunity to communicate with other Roma university students and to become a mentor.  Areté provides me with ongoing educational seminars and other professional development opportunities.”  Bozhidarka admits that she did confront some prejudice when she was younger because of her Roma origins.  “I do not experience any of that nowadays because I am proud of who I am and I am a role model to others.”

By Chad Evans Wyatt and Mary Evelyn Porter for Arete Youth

Spas Spasov - Breznik, Bulgaria

Spas Spasov completed a BA in national and corporate security with a minor in political science and is now working on an MA in criminal law, all at the New Bulgarian University, Sofia.   He also just wrapped an internship at the U.S. Embassy Sofia in the office of defense.  Spas is applying for work as an MP; if accepted, he will enter military college next year.   “Areté opened my eyes to the possibilities available to the Roma.  Areté has always been behind me regardless of what type of  support I needed.   In particular, the entrepreneurship training provided through Areté has been crucial in my decision to pursue a career in security.  I believe it essential that Areté reinstate this programme.”

By Chad Evans Wyatt and Mary Evelyn Porter for Arete Youth

Zhelyazka Stefanova - Intiman, Bulgaria

Zhelyazka Stefanova, originally from the town of Intiman, is completing her 5th year of legal studies at South West University, Blagoevgrad.   Her focus is the field of criminal law.  Zhelyazka belongs to Areté’s Roma Professional Network and the Areté mentorship programme.   Her mentor, a practicing lawyer, provided practice exercises pro bono, which readied Zhelyazka for rigorous university coursework.   Zhelyazka has maintained contact with her mentor and is aware that without this Areté initiative, she quite probably would not have been able to complete her degree.  Zhelyazka is in contact with other members of the Roma Professional Network whose participants meet regularly for coffee to reconnect.  When funding becomes available, Zhelyazka intends to continue her education and complete a Ph.D.

By Chad Evans Wyatt and Mary Evelyn Porter for Arete Youth

Ani Ruskova - Vratsa, Bulgaria

Ani Ruskova began teaching 5th -12th grade, September 2016 in Vratsa.  She majored in educational administration at Sofia University.   Ani’s involvement with the Areté Youth Foundation began in 2013.   “I attended an Areté meeting at Sofia University and decided to join the mentorship programme.”   Through the Areté educational hub for university students of Roma origin, Ani was connected with her mentor, Sofia University Professor, Ognyana Georgieva.   “Thanks to Areté and with the help of my mentor, I am realizing my potential.  In 2014 I was recognized as student of the year in humanitarian programmes at Sofia University.  Areté has inspired me to become a volunteer and start volunteer campaigns.  I have been a volunteer in programmes for at risk children, Roma and non- Roma.  “This is my mission.”

By Chad Evans Wyatt and Mary Evelyn Porter for Arete Youth

Roberto Rizov -  Kyustendil, Bulgaria

Roberto Rizov is a 10th grader at the segregated Roma high school in Kyustendil.  Before attending the Areté Leadership camps (Zaedno Napred), Roberto had met few successful Roma and didn’t believe there was anyone who could understand his challenges.   At Leadership Camp, Roberto met likeminded Roma young people from all over Bulgaria.  Areté camp leaders told their own stories of overcoming obstacles and inspired him to pursue higher education.   The leadership experience encouraged Roberto to join the Areté Volunteer Network where he acts as a role model for newcomers to Areté through workshops and online networking.

By Chad Evans Wyatt and Mary Evelyn Porter for Arete Youth

Mustafa Mustafa Ramadan - Provadija, Bulgaria

Mustafa is a freshman majoring in business administration at American University, Blagoevgrad.   He is from a small town in southwestern Bulgaria and was raised in a liberal Muslim Roma household.   “I learned about the Areté Leadership Camps from my teacher when I was in the 10th grade.  I found it inspirational.  Before attending the Leadership camp, I knew little about my background and culture.  Areté’s Zaedno Napred leadership camp was pivotal to my future.  Without Areté I would not be at university now.  I would probably not have been able to continue my education.  Areté gave me that chance.”  Mustafa’s major is business administration with an emphasis on marketing strategies.   His aim is a career in the private sector ideally as an executive with a multinational corporation.

By Chad Evans Wyatt and Mary Evelyn Porter for Arete Youth

Nadia Mladenova - Sofia, Bulgaria

Nadia Mladenova was accepted to the New Bulgarian University, Sofia in the school of graphic design, but due a lack of funds, has been unable to attend.  Nadia was first introduced to Areté in 7th or 8th grade.  She was attending a segregated Roma  secondary school in Sofia.   “I have really enjoyed studying since I was little.  My teacher noticed this and helped me make out my application for the National Roma Girls Camp.”   Nadia’s first application was not successful, but she kept applying and was accepted in 2015.   “For me the most interesting game at camp was one where we discussed the bad sides of the Roma and turned these into positives.  One negative was gossiping in the community; we turned this around to show how it could be considered a way to market and share crucial information.   Another was coming up with a small grant proposal for the Areté volunteer network.  Our group suggested a student led workshop discussing the importance of education and the impact of early marriage on our futures to help motivate younger kids to stay in school.”   Next year Nadia hopes to participate in the Areté Leadership Camps.  “My friends from the volunteer network have told me they are a lot of fun.”   Since her parents cannot help with funding, Nadia is determined to work and raise the money herself to pursue higher education.

By Chad Evans Wyatt and Mary Evelyn Porter for Arete Youth

Filis Mitkova - Knezha, Bulgaria

Filis Mitkova has a Masters Degree in Engineering from the Chemical Technology and Metallurgy University, Sofia.   “The focus of my masters degree is polymers.  Polymers are the foundation of dozens of products in the world nowadays.  Unfortunately in Bulgaria there is little research or career development in this area. There are only tires.”   As Filis wishes to stay in Bulgaria, she had no option but to change careers.  Filis began teaching analytical chemistry at a secondary school level in September 2016.    Fllis credits Areté with motivating her to finish college and get her MA.  She also appreciates their assistance in examining funding options for higher education.  As a member of the Roma Professional Network, Filis urges Areté to increase the number of opportunities for Roma professionals to share insights with Areté Leadership and Girls Camp participants. “I believe Areté should refocus on providing venues for Roma role models to act as mentors to younger students.”

By Chad Evans Wyatt and Mary Evelyn Porter for Arete Youth

Sasha Kirilova - Razlog, Bulgaria

Sasha Kirilova is graduating from South West University in Blagoevgrad this year with a bachelor degree in public relations.   Her thesis topic is Social Injustice:  The Lack of equal opportunity for Roma youth in Bulgaria.   Sasha intends to discuss her thesis from a public relations standpoint, examining the benefits to Bulgarian society of a more even playing field.  Sasha plans to obtain a master’s degree in social entrepreneurship probably in Sofia.  Her dream is to follow her cousin’s example and graduate from Oxford University with a Ph.D.  Sasha’s participation in Areté’s Roma Professional Network provides her with encouragement and guidance in choosing a graduate course of study best suited to her goals and area of academic expertise.

By Chad Evans Wyatt and Mary Evelyn Porter for Arete Youth

Nikolai Krchev - Blag, Bulgaria

Niki Kirchev is majoring in music at South West University, Blagoevgrad where he is studying vocal techniques and vocal coaching in both traditional Bulgarian and Roma singing styles.     Areté mentorship has provided this gifted musician with both the encouragement and direction required to attain his goal of becoming a music educator.   Nikolai plans to start a choir at the local  ‘chitalishte’ or traditional Bulgarian community center, as his way of giving back not only to his own Roma community but also to mainstream Bulgarian society.

By Chad Evans Wyatt and Mary Evelyn Porter for Arete Youth

Ivailo Ivanov - Lipnitsa Village, Bulgaria

Ivailo Ivanov is in his last year at the D.A. Tsenov Academy of Commercial Management in Svishtov.   “Areté motivated me to obtain a higher education and give back to my community in my own way.”     Ivailo cites the entrepreneurship training opportunities provided through Areté as most influential in his decision to start his own contracting business after graduation.  “Areté’s entrepreneur training workshops inspired me to enter the field of commercial management.”

By Chad Evans Wyatt and Mary Evelyn Porter for Arete Youth

Sasha Ilieva - Kyustendil, Bulgaria

Sasha Ilieva, originally from Kyustendil, is completing a bachelor’s degree in Bio-management at Sofia University with a focus on management of pharmaceuticals.  Sasha intends to pursue a master’s degree in pharmacology but would first like to find a job in her field “to operate in a work environment that will allow me to develop my career and utilize my knowledge.”  Sasha credits Areté for her ongoing communication with peers throughout Bulgaria and guidance on pursuing graduate studies through support from the Areté Roma mentor network.

By Chad Evans Wyatt and Mary Evelyn Porter for Arete Youth

Elza Goranova - Lom, Bulgaria

Elza Goranova is a senior at Sofia University in the department of Journalism.  Her passion is investigative journalism.  “It is very difficult to be an investigative journalist in Bulgaria because the politicians tell you what to say and what to write. I believe in following the truth wherever it leads.”  Areté motivated Elza through an Areté sponsored conference held in Wroclaw, Poland in 2015.   “I became inspired to work for Roma Rights by the cases of some Romanian Roma who filed discrimination complaints against the city of Wroclaw.    Thanks to Areté, I have formulated my career goals.”

By Chad Evans Wyatt and Mary Evelyn Porter for Arete Youth

Rayna Emilova - Kyustendil

Rayna first heard about the Areté Leadership Camps (Zaedno Napred) from friends in her home town of  Kyustendil .  After graduation, Areté Regional Coordinator, Sasho Kovachev helped Rayna complete her application and she was accepted as a leadership camp participant in 2015.    In 2016, Rayna was chosen as a camp leader.  “We were selected as leaders based on our communication skills and potential leadership qualities.  Our objectives were to prepare our students to assume our positions in coming years, to pay it forward.  Each leader worked with small groups during the day and debriefed each evening.”   Thanks to Areté, I am entering university this fall, but I am still trying to decide whether to major in economics, social work or psychology.     Fortunately I have contact with Roma and non-Roma mentors whom I met through Areté.

By Chad Evans Wyatt and Mary Evelyn Porter for Arete Youth

Zamfir Zamirov

Zamfir Zamfirov is in his third year at St. Cyril and St. Methodius University in Veliko Turnovo.  His field of study is social education with a long-term goal of completing an MA in educational administration.   “I first participated in the Areté Leadership Camp in 2012.  I was already planning to attend university, but the camp really motivated me to move forward as I met other Roma young people with similar dreams.”   In 2013, Zamfir returned to the Zaedno Napred camp as a leader and has been a volunteer for the past three years.  Zamfir has also attended a number of Areté trainings as part of the Areté Volunteer Network.   “Thanks to Areté, I have become a role model for younger Roma in my community.”

By Chad Evans Wyatt and Mary Evelyn Porter for Arete Youth

Natali Angelova - Radomir

Natali Angelova is a freshman at American University in Blagoevgrad.    She attended Areté Leadership camp (Zaedno Napred) in 2015.  “There were so many lectures that motivated me to continue my education - one professor in particular told us that Roma have to fight for what they want ten times harder than mainstream Bulgarians and that is exactly what I want to do.  Be an example, a role model for my community.”    Areté mentors advised Natali to attend American University because it was the best university to prepare her for a career on an international level.   “Courses here are conducted in English, essential for today’s global professionals.”

By Chad Evans Wyatt and Mary Evelyn Porter for Arete Youth

Нощ на ромска гордост в Ню Йорк

Arete Youth

Младежка фондация „Арете“ и Националният Холокост Музей организират благотворителен концерт в Ню Йорк.

На 3 ноември в историческата сграда Bohemian National Hall, за първи път ще свирят известни ромски музиканти и групи. Те ще разкажат епичната история на ромите, от пристигането им в Европа през продължаващата им борба за равнопоставеност и включване. Очаквана нощ на ромска гордост и  празник на ромската култура и изкуства.

Фотоизложба на Младежка фондация "Арете" ще представи портрети на момчета и момичета, участници в дейности на фондация „Арете“ през годините. Известният американски фотограф, Chad Wyatt, автор на проекта Romarising,  представящ  успели роми от България, Канада, Чехия, Унгария, Румъния, обиколи България заедно с екипа на Mладежка фондация „Арете“, за да  снима ученици,  студенти,  доброволци и професионално реализирани роми. Повече от 50 младежи от лагерите „Заедно напред“, Mладежката доброволческа мрежа, програмите ни за академично и кариерно менторство и ромската професионална мрежа участваха в индивидуални фотосесии и интервюта.

За успешното начало на тази наша инициатива спомогна и навременната реакция на нашите регионални координатори,  Сашо Ковачев, председател на сдружение „Ларго“, Борислав Борисов, председател на фондация „Шам“, кариерният ни консултант за регион Враца, Спаска Петрова и Асен Митков, асистент социални дейности – гр. Видин. Целият екип на Младежка фондация „Арете“ изказваме  благодарност за проявения професионализъм и отговорно отношение.

Свободна позиция в Младежка фондация “Арете”

Arete Youth

VACANCY ANNOUNCEMENT: Program Manager of the Roma Professional Network Program of the Arete Youth Foundation in Bulgaria (AYF-Bulgaria)

Areté Youth Foundation is an organization supporting high-potential youth who are limited by social and economic barriers. Areté (from the Greek) means being the best you can be; reaching your highest human potential. Our Mission is to build sustainable social networks that encourage educational pursuits, instill a culture of giving back and promote mentorship. We envision a Roma community of engaged citizens and positive role models who support each other to achieve educational, financial, and personal success.

Application deadline: September 15th, 2016
Work Hours: full time, 40 hours a week
Location: Sofia, Bulgaria

Basic Function of Position: Under the direct supervision of AYF-Bulgaria’s Country Director and in cooperation with the volunteer Chair of the Roma Professional Network, the Program Manager will help implement an ambitious agenda to support and grow young leaders and professionals in the Roma community.

MAJOR DUTIES AND RESPONSIBILITITES
• Design and implement a working model for the Roma Professional Network (RPN) based on actual data collected in the field and by reviewing the existing qualifications and practical experience of Roma applicants and Network members. Ensure that the program achieves results in its major priority, while also preferably remaining within the scope of its initial budget; the RPN manager should strive to continuously improve the model and should propose and prepare amendments, as needed, for the management’s approval
• Launch and maintain partnerships with municipalities, business leaders, human resource directors, local NGOs and Roma organizations to ensure the effective functioning of the RPN;
• Plan, coordinate and assist in the evaluation of all phases of the Roma Professional Network Program, including the interpretation of and compliance with criteria, regulations, policies and procedures, and review of changes and additions on assigned projects. Justify plans, actions and recommendations, and furnish and obtain information regarding planning, funding progress reports, and implementation of activities.
• Create a sustainable network of young and professional Roma who work closely with private sector for information exchange, internship/job opopportunities and career mentorship for the members of the Roma Professional Network.
• Update on a regular basis the "Roma Professional Network" web platform to refresh information, remind of deadlines, assist with posted requests and inquiries.
• Help the Country Director seek new sources of revenue for the program.

REQUIRED QUALIFICATIONS:

Education: Must possess a University degree in finance, enterprenurship, business administration, economics, HR or a related field.

Experience / Competencies:
• Three to five years of experience in project design and management in Bulgaria.
• Private sector experience is a plus.
• Proven networking and partnering skills with local government and institutions, the private sector and other non-government organizations.
• Data management skills.
• Experience working in a multicultural environment is a plus.
• Experience working with economically disadvantaged communities, especially Roma, will be considered as a plus

Language Proficiency: Must be fluent in Bulgarian and English language

Knowledge, Skills, and Attitudes:

• Communication skills are essential. Effective communication and a positive attitude are vital to effectively perform stated duties.
• Must foster a culture of excellence in all aspects of AYF’s work in Bulgaria, and inculcate AYF’s values into all activities.
• Must possess and demonstrate high quality composition, personal organization and time management skills.
• Must have demonstrated ability to exercise judgment, discretion and professionalism in dealing with duties.
• Must be computer literate and proficient with various software applications including Microsoft Word, EXCEL, and other software relevant to the duties of this position.

Please submit your motivational letter and a CV by or before September 15, 2015 at <info@areteyouth.org> or mail to: 1022 Sofia, 77 Maria Luiza Blvd., fl.2, to the attention of Arete Youth Foundation Bulgaria. If you have questions please do not hesitate to contact us at: +359 2 980 90 21 и +359 878 744 462

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Конкурс: Програмен ръководител на програма „Ромска Професионална мрежа“ към Младежка Фондация „Арете“ (МФАБ)

Младежка фондация "Арете" е организация, подпомагаща младежи с висок потенциал, които са ограничени от социални и икономически бариери в България и на Балканите. Нашата мисия е насочена към изграждането на устойчиви социални мрежи, които насърчават образователни занимания, повишават културата на отговорост към обществото и равиват концепцията за наставничество. Ние допринасяме за развитието на ангажирано гражданско общество и изграждаме ролеви модели в ромската общност, които се подкрепят помежду си за постигане на образователни, професионални и лични успехи.

Краен срок: 15 септември 2016г.
Работно време:  40 часа седмично
Местоположение: София, България

Основни задължения: Под непосредственото ръководство на Директора за България, Програмният ръководител на програма „Ромска Професионална Мрежа” участва в изпълнението на амбициозната мисия за подпомагане и израстване на млади лидери и професионалисти в ромската общност.

Основни функции на заемащия длъжността:

• Цялостно планиране, изпълнение  и подобряване на на програма „Ромска Професионална мрежа“. Гарантира, че постигнатите резултати са в съответствие с първоначалния замиcъл и основните приоритети на програмата. Предлага и подготвя изменения за одобрението им от ръководството.
• Създава и поддържа партньорства с общини, бизнес лидери, образователни институции, местни НПО и ромски организации, за да осигури ефективното функциониране на програмата „Ромска професионална мрежа”.
• Планира, координира и подпомага оценката на всички етапи на програма „Ромска професионална мрежа”, включително интерпретирането и спазването на критериите, предписанията, политиките и процедурите, и преглежда измененията и допълненията към възложените проекти. Обосновава планове, действия и препоръки, предоставя и набира информация относно планирането, докладите за напредъка по финансираните дейности и изпълнение на дейностите.
• Създава и развива устойчива мрежа от професионалисти, които работят с частния сектор за обмяна на информация, възможности за стаж/работа и кариерно менторство за членовете на ромската проферсионална мрежа.
• Поддържа онлайн платформата на „Ромска професионална мрежа”с актуална информация, скорове за кандидатстване за различни възможности за професионално развитие, публикува съобщения и информация.
• Оказва съдействие на Директора за България при намирането на нови източници на финаниране на програмата.

НЕОБХОДИМА КВАЛИФИКАЦИЯ:
Образование: Кандидатът трябва да притежава университетска степен по финанси, предприемачество, бизнес администрация, икономика, HR или в близка област.

Предишен професионален опит:
• Три до пет години опит в разработване и управление на проекти в България;
• Опит в частния ектор е предимство;
• Доказани умения за създаване и използване на мрежа от контакти и работа в партньорство с органите на местното управление и образователни институции, с частния сектор и други неправителствени организации;
• Умения за управление на данни;
• Опит от работа в мултикултурна среда е плюс;
• Опит в областта на образователната и професионална подкрепа за ромски младежи в региона е плюс;

Езикова компетентност:
• Да използва свободно български език, писмено и говоримо;
• Необходимо е добро владеене на английски език, за да може да изготвя доклади и документи на български и английски, които да изискват минимална редакция;
• Владеене на ромски език е предимство.

Знания, умения и отношение:
• Комуникационните умения са от съществено значение. Ефективното общуване и положителното отношение са ключови за успешно изпълнение на посочените задължения;
• Да допринася за създаването на организационна култура, която цени високи постижения във всички аспекти на работата на МФ "Арете" в България и да въплъщава ценностите на МФ "Арете" във всички дейности;
• Да притежава и демонстрира уравновесен характер, лична организираност и умения за ефективно разпределяне на времето;
• Да притежава утвърдена способност за вземане на решения, самостоятелна преценка и професионализъм при изпълнение на задълженията;
• Да има компютърна грамотност и да владее различни софтуерни приложения, включително Microsoft Word, EXCEL и други видове софтуер, свързан със задълженията на тази позиция;

Моля, при проявен изтерес изпратете автобиография и мотивационно писмо до 15.09.2016г. на адрес info@areteyouth.org или по пощата: гр. София 1202, бул. "Княгиня Мария Луиза" 77, ет.2 . Ако имате въпроси, не се притеснявайте да се свържете с нас: +359 2 980 90 21 и +359 878 744 462

Национални младежки лагери „Заедно напред“ 2016г.

Arete Youth

Националните младежки лагери „Заедно напред“ са един от приоритетите на Младежка фондация „Арете“- България и са еталон за изграждане на лидерски умения и повишаване на образователната мотивация сред младежите от ромски произход.

Членовете на фондацията участват в проектирането и изпълнението на лагери „Заедно напред“ от лятото на 2000 година.

През последните шест години участници в лагерите са били 425 младежи от ромски произход:
• 99. 7% продължават обучението си и/или завършват средното си образование
• 38.9% са студенти в университети в България и чужбина

През месеците юли и август, екипът на Младежка фондация „Арете“ проведе поредните два национални лагера „Заедно напред“ за младежи на възраст от 16 до 21 години в х-л „Балканско Бижу“- Банско. Събирайки на едно място младежи от 26 различни краища на България ние създаваме устойчиви социални мрежи изградени от мотивирани млади роми работещи за промяната на своята общност.

С използването на мотивационни дейности, коучинг сесии за целеполагане и себепознание, сесии за образование и образователни възможности, обучения за развитие на социални и лидерски умения, сесии за ромска култура и история, доброволчество, лагерите „Заедно напред“ предоставят на младежите знания, умения и възможности, така че да доведат до положителна промяна за тях и техните общности.
Благодарение на утвърдени лектори, лидери в ромската общност, ролеви модели от мрежата на МФ „Арете“, тези лагери поощряват много ромски младежи да продължат образованието си в университети и да служат за пример на други ромски младежи да търсят възможности за личностно и професионално развитие.

Бивши участници в лагерите „Заедно напред“ днес са действителни лидери, продължили са своето образование в университет и са станали активни членове на обществото. Нещо повече – дългосрочните взаимоотношения, които е изградила Младежка фондация Арете позволяват на организацията уникалната възможност да предостави допълнителни възможности и инструменти за подкрепа на младежите в тяхното образователно и професионално развитие. Ако ние подпомогнем на младежите в тяхното следване, оправдаем тяхното доверие и ги овластим, те ще придобият лидерски позиции във всички сектори на обществото в България.

Снимки от първия лагер (17.07.2016-24.07.2016) можете да видите ТУК, а снимки от втория лагер (31.07.2016-07.08.2016) можете да видите ТУК.

Лагерите "Заедно напред" се провеждат в рамките на  програма "Заедно напред" по проект „Възможности за лидерство, образование и успех на ромите" II,  финансиран от Фондация Тръст за социална алтернатива. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

Информационна кампания „Накъде след училище?“

Arete Youth

По време на информационната кампания „Накъде след училище?“ на Младежка фондация „Арете“, организирана в периода февруари – юни 2016г.  ръководителя  на програма  „Образователен и информационен център",  Снежина Славева се срещна с повече от 190 ученика в горен курс на средно образование и кандидат- студенти от цялата страна.

Кампанията се проведе в шест региона на страната и целта бе да запознае бъдещите висшисти с актуалните образователни възможности. Какви специалности се изучават в университетите и колежите в България,  какви са условията за кандидатстване, кои са били най-търсените професии, през последните три години и какви са бъдещите най-предпочитани специалисти в следващите 5 години от работодателите в България. 

Младежите получиха информация и за възможностите за получаване на стипендия и финансинсиране на обучението си в системата на висшето образование. Представени бяха и за възможностите за лична консултация в рамките на програмата и запознаване с дейностите и програмите на фондацията.

Основната цел на срещите с младежите е да се постигне по-пълна информираност относно възможностите за продължаване в по- висока степен на образование.  Разгледани бяха  и менторство като основен механизъм за подкрепа на младежите от университетски преподаватели и не на последно място по-висока мотивация за образователно и професионално развитие.

Съдействие за организирането  и  провеждането на семинарите на местно ниво оказват регионалните координатори на МФ "Арете": Сашо Ковачев - гр. Кюстендил, Спаска Михайлова - гр. Враца, Борислав Борисов – гр. Монтана, Юксел Яшаров – гр. Пещера, Зина Тенекеджиева – гр. Хасково, Милена Илиев – гр. Стара Загора и Диян Данков – гр.Разград. През месец юни в продължение на семинарите „Накъде след училище ?“, Младежка фондация "Арете" организира  визити с опознавателна цел в български университети за кандидат- студенти от ромски произход.

Семинарите се провеждат в рамките на  програма "Образователен и информационен център" по проект „Възможности за лидерство, образование и успех на ромите" II,  финансиран от Фондация Тръст за социална алтернатива. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

“РАЗКАЖЕТЕ МИ ЗА СЕБЕ СИ“ – ДЕН ЗА БЛИЦ ИНТЕРВЮТА ЗА РОМСКИ СТУДЕНТИ

Arete Youth

Търсенето на работа и стаж е комбинация от лични и професионални умения. Колко подготвени са студентите за този процес обаче?

В следствие на успешния ни опит от миналата 2015 година, когато организирахме първото по рода си кариерно събитие „Ден за бързи интервюта“, ние от Младежка фондация „Арете“ организирахме още едно събитие, в което поканихме представители на водещите компании в страната и членове на Ромската професионална Мрежа, с които работим в посока кариерно развитие и професионална реализация.

След успеха на пилотното издание „Ден за бързи интервюта“ 2015г. Младежка фондация „Арете“ реализира формата за втори път.

Събитието се проведе на 08 юли 2016 г. в Хотел „Хемус“, гр. София. Инициативата беше насочена към млади ромски висшисти, които търсят кариерна реализация. Целта бе да ги срещнем с реални работодатели в защитена и приятелска среда, където да упражнят и развият уменията си за успешно представяне на интервю пред работодател.  В събитието взеха участие седем компании: HP Enterprise- България, Manpower-България, Frontex - България, Stemtech- България, фондация „Заедно в час“, Пенсионноосигурително дружество „Бъдеще“ и Euroins LifeInsurance.

Представителите на компаниите участнички имаха възможността да се срещнат с 12 младежи от цяла България, с различни специалности: педагогика, мениджмънт, химическа индустрия, администрация, финанси, медицина, право и международни отношения. Представените компании попадат в графата на големия и среден бизнес. Младежите предизвикаха интереса на компаниите и бяха поканени на реални интервюта за текущи техни позиции. Въз основа на досегашния ни опит и заявения интерес за участие в  „Ден за блиц интервюта“ можем да идентифицираме няколко области, в които младежите имат нужда от подкрепа: мотивация, увереност в знанията и способностите си, умения за представяне пред работодател както и задълбочено проучване на пазара на труда и възможностите за кариерна реализация. Снимки от събитието можете да видите ТУК.

Младежка фондация „Арете“ провежда кариерни инициативи от 2010 година.  Целта ни е чрез „Ден за блиц интервюта“, както и с другите дейности по програма „Ромска професионална мрежа“, да помогнем на ромските младежи, с достигната степен на висше образование, при започването им на първа работа по специалността. От друга страна се стремим да им покажем механизми за това как да се задържат след наемане и да послужат за ролеви модел в общностите си.
Общото мнение на представителите на компаниите, е че са се срещнали с мотивирани и добре подготвени младежи, които са отворени за нови възможности и искат да се реализират на пазара на труда. От страна на младежите мнението е за едно наистина много добре структурирано и организирано събитие, което трябва да се организира регулярно. 
Добавената стойност за компаниите е достъп до едни наистина подготвени и с потенциал млади бъдещи кадри, които биха желали да се развият и да се учат от опита на бъдещите им работодатели. Младежите от своя страна получиха възможност за достъп до реални компании и професионалисти (директори, ръководители на отдели „Човешки ресурси“, мениджъри „Обучения“), които биха ги интервюирали за реални позиции в една защитена и приятелска среда. За повече информация e-mail: info@areteyouth.org; тел.: 0878744467; web: http://www.areteyouth.org; Facebook

Кариерно събитие „Ден за бързи интервюта“ се провеждат в рамките на  програма "Ромска професионална мрежа", по проект “Възможности за лидерство, образование и успех на ромите II”, който се финансира от фондация „Тръст за социална алтернатива”. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

Повярвай, че можеш и си изминал половината път до успеха!

Arete Youth

Казвам се Теодор Евдокимов и в момента съм трети курс във Великотърновския Университет „Св. Св. Кирил и Методий“ – филиал Враца, специалност  „Предучилищна и начална училищна педагогика“.

Ето как започна всичко…..

През 2012 бях избран за участник в лагер в Националните лагери "Заедно Напред", организирани ежегодно от Младежка фондация "Арете". Този лагер промени мисленето ми, благодарение на него пренаредих приоритетите си и разбрах какво е важно за мен и моето развитие. През 2014г. кандидатствах за лидер на малка група на лагера и установих възможността и смисъла ми на участие в лагера.

Националният лагер "Заедно Напред"- 2014 като лидер ми показа, че аз мога да бъда по-отговорен,  по-уверен в себе си и най-вече да бъда пример за подрастващите, да бъда източник на мотивация за тях. Разбрах, че личният  положителен пример е онова нещо, което трябва да показваме на хората около  нас, на обществото, особено на подрастващите и неориентирани младежи.

Възможностите, които получих от "Арете" и полето за изява, това че ми се даде шанс да се изява ми вдъхнаха самоувереност и отключи амбицията ми да преподавам, да бъда учител. А това, че и на следващата година - 2015 бях избран за лидер отново в лагера ме накара да вярвам в себе си още повече. Опитът и знанията, които натрупах благодарение на "Арете" не мисля, че на друго място щях да ги придобия.

Също така, три поредни години бях част от програма „Академично менторство“ на МФ „Арете“, чрез която имах възможността да бъда менториран  от доц. д-р. Огняна Тенева – преподавател от университета.  Целта на менторския процес беше да ме въведе в предизвикателството на академичния живот, да ми помогне да се адаптирам към непознатата за мен  среда и като първокурсник да ми покаже правилната посока за постигане на целите ми. Доц. Тенева  е човекът, който ми помага и подкрепя. Увереността и самочувствието, които тя ми вдъхва, ме накараха да кандидатствам в няколко училища в Монтана.

Упоритостта и желанието ми се възнаградиха! В момента аз съм учител в IX СОУ "Йордан Радичков" и преподавам на ученици от 5 до 9 клас. Макар и незавършил, аз вече работя в сферата на образованието. Работата ни с доц.Тенева мисля, че вече дава своите плодове.

Благодаря на всички, които ми помогнаха да постигна  мечтите си!

Програма „Равен шанс- достъп до средно образование“ за учебната 2016/2017г.

Arete Youth

Младежка фондация „Арете“ - България съвместно с Фондация „Тръст за Социална Алтернатива“ обявява Програмата „Равен шанс- достъп до средно образование“ за ученици в гимназиална степен за учебната 2016-2017г.

Програма „Равен шанс- достъп до средно образование“ (наричана по-долу за краткост „Програмата”), финансирана от Фондация „Тръст за Социална Алтернатива“ (“ТСА”) има за цел да подобри достъпа до средно образование на ученици от социално слаби семейства като премахне основни образователни бариери. Програмата се администрира от партньорски организации, работещи по места, които закупуват и предоставят карти за транспорт и учебници на ученици от 8 до 12 клас с доказана финансова нужда и мотивация за продължаване на образованието.

Условия за участие на учениците:
1. Да бъдат младежи, посещаващи училище в гимназиална степен на образование (VIII – XII клас);
2. Да са мотивирани да продължат образованието си;
3. Учениците да са от социално слабо/ неравностойно семейство - т.е. от семейство, в което максималният доход на член от семейството възлиза на до 375 лева месечно;
4. Ученикът да има необходимост от пътуване с извънградски/ междуселищен транспорт до училище и обратно всеки ден или да бъде настанен в общежитие или квартира (Наем за квартира се заплаща само, когато в населеното място, където ученикът посещава училище липсва общежитие. Подробните условия за наем се уточняват индивидуално с кандидатите).
5. Ученикът следва да спазва етично поведение: от учениците се очаква да имат отговорно и почтително отношение към участието си в Програмата, към подкрепящата ги организация, и другите участници в Програмата.

Предимство се дава на ученици, които са получили подкрепа през предходната учебна година, при условие, че отговарят на критериите, включително имат редовно посещение в училище и успех не по-нисък от 3,50.

С кандидатурата си ученикът се съгласява с горепосочените условия. Покриването на условията за подбор от страна на кандидатите не гарантира задължително предоставяне на подкрепа от страна на Младежка фондация „Арете“ – България или ТСА.

Срок за кандидатстване: 15 юли 2016г.

Необходими документи за кандидатстване, които  трябва да предоставят/изпратят до офиса на Младежка фондация „Арете“ – България на адрес: гр. София 1202, бул. „Княгиня Мария Луиза“ 77, ет.2, са:

1. Попълнен ФОРМУЛЯР.

2. Копие от ученически бележник (първа страница с имената и данните на ученика и страницата с годишните оценки и отсъствия за предходната учебна година);

3. Документ от училище, удостоверяващ, че ученикът е записан в училището за учебната 2015-2016 година (при смяна на училището);

4. Мотивационно писмо/есе на ученика за участието му/й в Програмата;

5. Документи, удостоверяващи семейно положение и доходи:
a. Документ/служебна бележка от работното място на всеки от родителите за доходите му/й за последните 3 месеца; Или:
b. Служебна бележка от Бюрото по труда или Отделите за социално подпомагане в случаите, когато родителите са регистрирани като безработни/социално слаби; Или:
c. Декларации подписани от родителите в случаите, когато нямат доходи, но не са регистрирани в съответното Бюро по труда или Отдел за социално подпомагане (свободен текст, с който се декларира, че даденото лице е безработно и няма доходи, както и че не е регистрирано в Бюрото по труда или Отдел за социално подпомагане);

6. Анкета-препоръка за ученика (по образец) от негов учител;

7. Попълнена от родител/настойник декларация за лични данни.

Важно: Желателно е заинтересованите ученици да кандидатстват само в една организация (желателно най-близката по местоположение). Ученикът има право да получава подкрепа (учебници и/или транспортни разходи) само от една организация и следва да обяви, ако има одобрение от повече от една организация. При подписване на договор за участие в програмата, ученикът декларира, че получава подкрепа само от една организация.

Важно за одобрените ученици: Одобрените ученици трябва да предоставят на Младежка фондация „Арете“ – България информация за връзка с превозвач (автобусна компания, автогара, ЖП-гара) до 31 август 2016г., както и списъци с учебници и учебни помагала, приети от техните училища до 20 септември 2016г.

Учениците не получават пари в брой. Младежка фондация „Арете“ – България поема ангажимент да предостави заявените със списъци учебници и учебни помагала и да осигури карти/билети за транспорт или да заплати наема за общежитие или квартира.

Одобрените ученици се задължават да посещават редовно училище и да положат достатъчно старание в учебния процес. В края на учебната година трябва да имат годишен успех не по-нисък от Добър: 3.50, както и да не допускат повече от 10 неизвинени отсъствия за годината.

От учениците се очаква да имат отговорно и почтително отношение към участието си в Програмата, към подкрепящата ги организация, и другите бенефициенти на Програмата.

С кандидатурата и участието си в Програмата, ученикът се съгласява с горепосочените условия. Подкрепата може да бъде прекратена по всяко време при неспазване на условията на програмата.

Удължен срок за кандидатстване за участие в лагери “Заедно Напред”

Arete Youth

Удължава се срокът за кандидатстване за участие в националните младежки лагери за изграждане на лидерски умения „Заедно напред“ 2016г. до 20 юни 2016г.  За повече информация за лагерите и начина на канидатстване, моля посетете блога ни: http://www.areteyouth.org/blog/entry/camps_2016/

Подготовката е ключът към успеха

Arete Youth

Аз съм Натали  Ангелова и тази година завърших средното си образование.

В началото на учебната година, за мое щастие, бях включена в  програмата за подготовка за държавни зрелостни изпити. Благодарение на Младежка фондация  "Арете"  посещавах курс по Английски език в езиков център " FORCE". Благодарение на тази подготовка, получих отлична оценка на матурата - 5,75. Искам да изкажа благодарността си към Снежина Славева, един от програмните ръководители на Младежка фондация  "Арете" , която ме запозна с фондацията, целите и, и екипа. Изключително благодарна съм на нея и всички останали, които стоят зад фондацията, защото ако не беше тяхната подкрепа, нямаше да стигна до тук.

Благодаря Ви, защото вие ни подтиквате да отпуснем потенциала си, да се стараем да изискваме повече и повече от себе си, давате ни стимул за по- добър живот! Благодаря Ви за старанието, желанието и енергията, които предавате на всички нас!

Мария Атанасова- отличният успех на матурата е възможен

Arete Youth

Горди сме от постигнатото от Мария Атанасова от ПГТ "Проф. Д-р Асен Златаров" Бургас! Браво, Миме!

Думи като тези, написани от нея, дават смисъл на нашата работа ....

"Аз съм Мария и тази година завършвам средното си образование.

В началото на учебната година бях включена в програмата за подготовка за държавни зрелостни изпити. Благодарение на Младежка фондация  "Арете"  посещавах курс по български език и литература. Подготовката, осигурена от организацията, ми помогна много. Изпитите минаха успешно,като на изпита по български език и литература имам отличен 5,61. Искам да изкажа своята благодарност към Вас и към всички хора, които стоят зад Младежка фондация "Арете". Признателна съм Ви, защото без помощта на "Арете" нямаше да имам този резултат. Благодарна съм за всички възможности, които  предоставя МФ "Арете"-за лагерите "Заедно напред", за инициативата "Връстници обучават връстници", както и за всички обучения. Благодаря на екипа на МФ "Арете" за  неуморната работа и енергията, която влагате!"

КОНКУРС ЗА ЛИДЕРИ НА МЛАДЕЖКИ ЛАГЕРИ “ЗАЕДНО НАПРЕД” 2016г.

Arete Youth

Срок за кандидатстване: 12 юни 2016 г.

Какво?

Конкурс за лидери на национални младежки лагери „Заедно Напред“. Младежка фондация "Арете" - България набира младежи - лидери на малки групи за двата лагера.

Задълженията и отговорностите на лидера по време на лагерите са:
- Да работи индивидуално с участниците в поверената му група, както и с целия екип.
- Да мобилизира и насърчава участниците да се включват активно в сесиите, дискусиите, работата по малки групи и ролевите игри по време на лагера.
- Да координира дейността на групата и да следи за навременното и качествено изпълнение на учебната програма.
- Да следи за спазването на вътрешните правила на лагера.

Защо?

По време на всеки лагер участват младежки лидери на малки групи, които работят индивидуално в малка група с  няколко участници. Лидерите съдействат на екипа на фондация "Арете" по установените цели на лагерите.

В замяна на това всеки лидер придобива:
 - организационен опит;
 - лидерски опит;
 - опит за работа в екип;
  - координационен опит;
  - професионален опит;
  - комуникационни умения;
  - сертификат за лидер на малка група;

Мисията на Младежка фондация „Арете“ е да подкрепя развитието и израстването на лидери сред ромската общност. Фондацията организира инициативи, които събират и мобилизират младежи от цялата страна, подпомага изграждането на професионални и социални мрежи, оказва съдействие на младите хора за повишаване на тяхното образование, взаимното подпомагане и подкрепа за развитието на лидерските им умения и кариерното им развитие.

Кога?

Обучението за лидери на малки групи ще се проведе на 16-17 юли 2016г. за всички лидери, които ще участват и на двата лагера.

Лагерите „Заедно напред“ ще се проведат както следва:
- Първи лагер „Заедно напред“ – 17 юли – 24 юли 2016г.
- Втори лагер „Заедно напред“ – 31 юли – 07 август 2016г.

Къде?

През 2016 година ще се организират два национални младежки лагера, които ще се проведат през месеците юли и август в хотел „Балканско бижу“  в гр. Банско

Как?

Трябва да отговаряте на следните критерии:

-  Младежи от 18 до 25 години - ученици  в гимназиална степен  или студенти.                                                                                  
- Кандидатите да са от ромски произход.
- Да са участвали в предишни лагери "Заедно Напред".
- Да имат добър опит в сферата на младежките дейности и в работата с младежи.
- Да  притежават добри комуникационни и лидерски умения.

Попълнете формуляра за кандидатстване и го изпратете до 12 юни 2016 г.  на e-mail: galina@areteyouth.org или по пощата на адрес: гр. София, п.к. 1202, бул. „Княгиня Мария Луиза“ № 77, ет. 2, до Младежка фондация „Арете“.

И още…

Всеки един лидер може да участва само в един от двата лагера „Заедно Напред“. Лидерите  в лагера „Заедно Напред“ ще бъдат селектирани от комисия, съставена от представители на Младежка фондация „Арете“ - България  и външни експерти. В интерес на участниците е отговорите в подадения формуляр да бъдат изчерпателно попълнени. Непълни  формуляри, изпратени след посочения краен срок няма да бъдат разглеждани.

Възможно е членовете на фондацията да се свържат с участниците за допълнителна информация, преди да бъде направено окончателното селектиране на участниците. Одобрените лидери в младежките лагери „Заедно Напред“ ще бъдат уведомени (по телефон и/или електронна поща) и ще получат подробна информация най-късно на 30 юни  2016 г.

На одобрените участниците ще бъдат покрити разходите за път, настаняване, храна и обучителни материали. Разходите за път ще бъдат възстановени само срещу предоставен билет за пътуване с автобус или влак.

За контакт и допълнителна информация: Галина Исаева  - Ръководител на програма „Заедно Напред“; тел: 02/980 90 21, e-mail: galina@areteyouth.org

Лагерите се провеждат в рамките на  програма "Заедно Напред", по проект “Възможности за лидерство, образование и успех на ромите II”, който се финансира от фондация „Тръст за социална алтернатива”. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

Проведено обучение за подготовка на документи за кандидатстване за РМУСП стипендии

Arete Youth

Приключи срокът за кандидатстване по стипендия РМУСП 2016-2017 към Ромски Образователен Фонд. Младежка фондация “Арете” пожелава успех на всички подали документи!

На 27 и 28 април в София бе проведено обучение за „Подготовка на документи за кандидатстване за РМУСП стипендии на Ромски образователен фонд“ 2016-2017. В него взеха участие младежи от различни краища на страната- Бургас, Видин, Пловдив, Враца, Монтана, Русе, Свиленград, Перник и София. Целта на обучението бе да представим процедурата по кандидатстване на младите роми, които проявяват интерес към стипендията. Подробно беше разяснена информацията във формуляра, както и правилата за участие и критериите за одобрение.
Кандидатите имаха възможността да се срещнат и да зададат въпросите си директно към националния координатор на програмата Орлин Орлинов, който с удоволствие и внимание отговори на запитванията, които младежите имаха.

Анализът от проведеното обучение, показва че близо 80% от участниците намират обучението за изключително полезно и имат намерение да продължат висшето си образование. Университети и специалностите, в които младежите желаят да запишат, варират от АУБ (Благоевград), през Университета по хранителни технологии (Пловдив) до НАТФИЗ (София).
Около 70% от участвалите в обучението биха искали да станат част от Менторската програма на МФ „Арете“, която ще им предостави възможността да работят с университетски преподавател, които да им помага през академичната година.

Представяме ви и кратко обобщение на събраната информация от анкетните карти:

Обучението беше реализирано в рамките на програма „Образователен и информационен център“ по проект „Възможности за лидерство, образование и успех на ромите II"  финансиран от Фондация Тръст за социална алтернатива. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

Конкурс за участие в кариерно събитие „Ден за блиц интервюта“ 8 юли 2016г.

Arete Youth

Дни на „Блиц интервюта 2016“

Цели: Основната цел на поредицата от организирани мероприятия под формата на “Блиц интервюта”, ще е да даде възможност за пряка връзка между ромските висшисти и реалните представители на бизнеса в страната. В защитена среда и чрез предварителна подготовка на желаещите да участват, младежи, ние от Младежка фондация „Арете“ ще целим да предоставим реална възможност на младежите да кандидатстват за актуални позиции от представените компании според професионалните им профили.

Мисията: Да дадем възможност на младите хора с потенциал да се докоснат до идеята за кариера и особено първите най-важни крачки – явяването на интервюта за работа. Всеки потенциален работодател харесал конкретен кандидат ще може да го покани спокойно след приключване на предвидените дни на „Блиц интервюта 2016“ за лична среща интервю, като участието в събитията по никакъв начин не задължава работодателите да наемат или канят участниците за работа.

Визия: Бихме желали да случим всичко това под надслова на етническата толерантност и пълният професионализъм, на който всички от страните въвлечени в процеса, са способни. Нека да покажем на ромските младежи висшисти, че бъдещето им е в техните ръце. 

Целева група: Всички млади ромски висшисти до 35 години, които искат да постигнат кариерно развитие и да се запознаят с реални работодатели в страната предлагащи свободни работни позиции (стаж/работа).

За участие в подбора на най-добрите кандидати ще Ви, помолим да ни изпратите на имейл vassil@areteyouth.org или по поща на адрес: гр. София, бул. "Княгиня Мария Луиза" 77, ет. 2 за Младежка фондация „Арете“-България следните документи не по-късно от 30 юни 2016 година:

1. Автобиография европейски формат
2. Кратко мотивационно писмо отговарящо на въпросите:
- Какво бих искал да постигна в кариерното си развитие?
- Защо смятам, че бих бил най-успешният кандидат на „Ден за бързи интервюта 2016“?

За повече информация моля, свържете се с Васил Димитров, Програмен ръководител на „Ромска професионална мрежа“, тел.:  +359 2 980 90 21/ +359 878 744 467, е mail: vassil@areteyouth.org

Младежка фондация "Арете" организира първото по рода си кариерно събитие на 23 юни 2015 година, на което бяха поканени всички млади висшисти желаещи да се срещнат в рамките на по 15 минути с всеки един от потенциалните представени 8 работодателя. Обратната връзка на компаниите беше, че отново биха участвали за да имат възможността да се запознаят с млади хора с толкова голям потенциал.

Фирми, взели участие в миналогодишния „Ден за бързи интервюта 2015“: HP Bulgaria, Coca Cola Hellenic, Intersnack Bulgaria, Rapido Express, Stemtech Bulgaria, Фондация „Заедно в час“, Manpower Bulgaria, Erohold JSC

Кариерното събитие „Ден за блиц интервюта“ 8 юли 2016г. е част от програма „Ромска професионална мрежа“ по проект “Възможности за лидерство, образование и успех на ромите II”, който се финансира от фондация „Тръст за социална алтернатива”. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

Национални младежки лагери за изграждане на лидерски умения „Заедно напред“ 2016г.

Arete Youth

Какво?

Национални младежки лагери за изграждане на лидерски умения „Заедно Напред“ за младежи от ромски произход, на възраст от 16 до 21 години.

Младежка фондация „Арете“ подкрепя развитието и израстването на лидери сред ромската общност. Фондацията организира инициативи, които събират и мобилизират младежи от цялата страна, подпомага изграждането на професионални и социални мрежи, оказва съдействие на младите хора за повишаване на тяхното образование, взаимното подпомагане и подкрепа за развитието на лидерските им умения и кариерното им развитие.

Защо?

Целите  на  лагерите  са:

• Мотивиране на ромските младежи да продължат образованието си във висши учебни заведения;
• Изграждане на лидерски умения сред младите роми;
• Включване на участниците в  младежката доброволческа мрежа към фондация "Арете";
• Мотивиране на ромските младежи към активно участие в обществения и социален живот и личностната им реализация;
• Насърчаване на младежката активност;
• Предоставяне на полезна информация за историята, културата и традициите на ромската общност в България;
• Създаване на среда за комуникация между младите роми от различни краища на България;
• Запознаване с изявени роми;
• Създаване на положителен образ на ромите сред обществото;
• Забавна и интерактивна работна среда.

Кога?

Лагерите „Заедно напред“ ще се проведат както следва:

• Първи лагер „Заедно напред“ – 17 юли – 24 юли 2016г.

• Втори лагер „Заедно напред“ – 31 юли – 07 август 2016г.

Къде?

През 2016 година ще се организират два национални младежки лагера, които ще се проведат през месеците юли и август в хотел „Балканско бижу“  в гр. Банско.

Как?

Трябва да отговаряте на следните критерии:

• Младежи от ромски произход между 16 – 21 години.
• Минимален успех в училище – Добър 4.00
• Попълнен формуляр за кандидатстване
• Препоръка от преподавател или неправителствена организация
• Есе по една от двете зададени теми във формуляра.

Ако искате да сте част от лагерите, които ще променят живота Ви, изпратете всички необходими документи за кандидатстване до 20 юни 2016г. на e-mail: galina@areteyouth.org или по пощата на адрес: гр. София, п.к. 1202, бул. „Княгиня Мария Луиза“ № 77, ет. 2, до Младежка фондация „Арете“.

И още…

Списък с необходимите документи за кандидатстване за участие в младежки ромски лагер „Заедно  Напред“

До 20 юни 2016 г. кандидатите трябва да изпратят:

1. Попълнен формуляр за кандидатстване за участие в ромски лагер „Заедно Напред“.
2. Есе по една от двете зададени теми във формуляра за кандидатстване. Препоръчително е есето да бъде в печатен вид, минимум една страница.
3. Копие от бележник или диплома за средно образование:
• За учениците – копие  от първата страница на ученическия бележник  и страницата с оценките от първия учебен срок.
• За завършилите средно образование - само копие от диплома.
4. Препоръка от преподавател, или от неправителствена организация, като е задължително да се посочи контактна информация за връзка.
5. Приложена декларация, попълнена и подписана от родител или настойник. Декларацията се попълва само за участниците под 18 г.
6. Попълнена декларация от кандидатите за информирано съгласие за използване на личните данни по  Закона за защита на личните данни.

Участниците в лагера „Заедно Напред“ ще бъдат избрани от комисия, съставена от представители на Младежка фондация „Арете“ - България  и външни експерти. В интерес на участниците е отговорите в подадения формуляр да бъдат изчерпателни. Непълни  формуляри, изпратени след посочения краен срок няма да бъдат разглеждани. За документи, изпратени по пощата, важи датата на пощенското клеймо. 

Възможно е членовете на фондацията да се свържат с участниците за допълнителна информация преди да бъде направено окончателното селектиране на участниците.

Всеки един кандидат може да вземе участие само в един от двата лагера по програма „Заедно Напред“.

Одобрените участници за младежките лагери „Заедно Напред“ ще бъдат уведомени (по телефон или електронна поща) и ще получат подробна информация най-късно до 30 юни 2016 г. На одобрените участниците ще бъдат покрити разходите за път, настаняване, храна и обучителни материали. Разходите за път ще бъдат възстановени само срещу предоставен билет за пътуване с автобус или влак.

За контакт и допълнителна информация:
Галина Исаева  - Ръководител на програма „Заедно Напред“
тел: 02/980 90 21, e-mail: galina@areteyouth.org

Лагерите се провеждат в рамките на  програма "Заедно Напред", по проект “Възможности за лидерство, образование и успех на ромите II”, който се финансира от фондация „Тръст за социална алтернатива”. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

Малък проект „Културно развитие при ромските младежи”

Arete Youth

Младежка фондация „Арете” финансира малък проект „Културно развитие при ромските младежи”, предложен и реализиран от екип от доброволци на МФ „Арете” от гр. София.
Целта на инициативата на доброволците беше да обогатят историческата култура на младите, ромски ученици, които  нямат възможност да посетят, разгледат и научат за много от паметниците на културата. Доброволците искаха да мотивират участниците в проекта да предадат и разкажат за видяното и наученото в тяхната общност, а също така това да им се отрази положително върху учебния процес в изучаваните от тях предмети като история, география и биология.

На 17 април доброволците на МФ „Арете” в състав Спас, Петя, Надя и Филис, заедно с партньорство с учителката г-жа Туфан от 75 ОУ „Тодор Каблешков” организираха и събраха 14 младежи на възраст  14-16г., ученици в 7 и 8 клас, като се придържаха към критериите учениците да бъдат  мотивирани, да имат добри успехи в училище и по наблюдения на учителката да са проактивни, любопитни и инициативни, занимаващи се с училищни и извънкласни дейности, както и  да бъдат отговорни към учебния процес и да показват желание да се развиват и любопитство към заобикалящия ги свят.

През този ден доброволците имаха организирана програма, която включваше – посещение на театър „София”, където младежите имаха възможността да изгледат едно представление;  Посещение на Природонаучния музей; тур обиколка на забележителности на столицата - посещение на храм-паметник „Александър Невски“, „Руската църква“, Народен театър  „Иван Вазов“ , паметник „Васил Левски“, „Народна библиотека“, Софийски университет „Климент Охридски“, статуята на „Св. София“, дала името на столицата, парламента, паметника на незнайния войн;

След споделяне на впечатленията на младежите от изминалия ден, те организирано бяха прибрани от доброволците до училището, намиращо се в техния квартал „Факултета”.

Доброволците попитаха децата, а те споделиха:

Какво са театърът и културата за Вас?
-  „Чувство за свобода“ – Стефка
- „За мен театъра е любов“ – Антон
- „Красива част от живота“ – Снежана
-„Театъра е нещо, което ме кара да се чувствам страхотно“ – Камелия

Кой момент ще остане дълго в съзнанието Ви?
„ В театъра си изкарахме чудесно, препарираните животни ще останат в съзнанието ми“; „Хубавите пеперудки ще останат в съзнанието ми“; „Когато видях паметника Васил Левски“

Коя е думата, с която бихте описали преживяването по време на дейностите от разходката?
-„удивително“; „вълнуващо преживяване“, „прекрасно“, „беше страхотно“

Доброволците споделиха: „Със сигурност денят беше изпълнен с много емоции и от страна на децата, и от страна на организаторите. Учениците получиха много полезна и поучителна информация в научните области на история, биология, култура, знания, които са приложими в реалния живот. Прилагането и демонстрирането им в тяхната среда ще доведе до дълготраен отпечатък и интерес от приятели на участниците към подобни дейности.

Повече снимки от инициативата можете да видите ТУК.

Малките проекти в полза на общността се осъществяват в рамките на  програма "Заедно Напред" по проект „Възможности за лидерство, образование и успех на ромите II",  финансиран от Фондация Тръст за социална алтернатива. Изявленията и мненията, изразени тук принадлежат единствено на Младежка фондация „Арете“ и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива“ или нейните партньори.

Подготовка на документи за кандидатстване за РМУСП стипендии

Arete Youth

Младежка фондация „Арете“ - България ще проведе обучение „Подготовка на документи за кандидатстване за РМУСП стипендии на Ромски образователен фонд“ за академичната 2016 – 2017 година.

По време на обучението ще бъде предоставена информация за процедурата по подготовка на документи за кандидатстване за стипендиите на Ромски образователен фонд и ще се проведат индивидуални консулт